RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Злочин проти демократії чи удар по феодалам: що пропонує Зеленський Верховній Раді

Чи готові депутати підтримати ініціативи Зеленського

Чи готові депутати підтримати ініціативи Зеленського Фото: President.gov.ua

Новообраний президент Володимир Зеленський після засідання з головами парламентських фракцій запропонував внести зміни до виборчої системи України в частині скасування виборів до Верховної Ради за мажоритарними округами і зниження прохідного бар'єру до 3%. Як це може вплинути на конфігурацію майбутнього парламенту, і чи готові народні депутати підтримати ініціативи президента, розбирався "Апостроф".

21 травня на Банковій відбулася зустріч Володимира Зеленського з главами всіх парламентських фракцій і груп, а також спікером Ради Андрієм Парубієм і його заступниками, яка була обов'язковою умовою перед публікацією президентського указу про розпуск парламенту. На зустрічі, зокрема, обговорювалося питання проведення виборів вже за новими правилами. Так, Зеленський запропонував скасувати "мажоритарку", за якою зараз обирається половина парламенту, і знизити прохідний бар'єр для політичних сил до 3%. А наступні вибори, які будуть достроковими, провести вже за новими виборчими правилами.

Крім того, обговорювалася і третя норма - про імперативний мандат. Для голосування за всі ці пропозиції Зеленський ініціював скликання позачергового засідання Верховної Ради. Пізніше спікер парламенту Андрій Парубій призначив засідання на 22 травня (початок о 12:00). На ньому і повинні проголосувати зміни до виборчої системи. Вибори ж Зеленський призначив на 21 липня.

На початку травня "Апостроф" писав, що такого роду обговорення проходили на рівні фракцій. Тоді один з нардепів не під запис розповідав, що обговорюється скасування "мажоритарки" та прийняття змін до виборчого законодавства. Це було консенсусом в обговоренні з західними партнерами, які ратували за скасування саме мажоритарної системи.

"Зараз БПП і НФ здебільшого в цьому об'єдналися, вони хочуть закриті списки і скасування "мажоритарки". Захід може на це піти, так як вони дуже хочуть скасування "мажоритарки". За це також дадуть голоси депутати від "Батьківщини" і "Опоблоку", - говорив "Апострофу" співрозмовник у парламенті.

Як розповідають нардепи, рішення провести дострокові вибори було також схвалено американськими партнерами, враховуючи зміни правил гри на виборах, які нардепи тепер повинні проголосувати. Нові правила вигідні здебільшого нинішньому політикуму, за винятком мажоритарників, багато з яких вже почали роботу на своїх округах, про що вже писав "Апостроф". Правда, якщо будуть закриті списки партій, це фактично та ж "мажоритарка", тільки без виборів на округах і необхідності вести там роботу.

А завдяки зниженню прохідного бар'єру в Раду можуть потрапити Радикальна партія Олега Ляшка, яка, згідно з останніми опитуваннями, має близько 4% підтримки, "Самопоміч", яка також помітно просіла у рейтингах, "Опозиційний блок", що орієнтується на олігарха Ріната Ахметова, "Народний фронт", у якого були рейтинги в районі статистичної похибки, а також багато нових сил, наприклад, партія "Голос" Вакарчука.

Але найбільшу вигоду від позачергових виборів може отримати пропрезидентська партія "Слуга народу", яка за різними опитуваннями має більше 40% підтримки, а отже, зможе мати в Раді найбільшу фракцію.

Демократія проти феодалізму

Дискусії про зміну виборчого законодавства вже давно ведуться в політикумі. Новий виборчий кодекс, який передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими партійними списками на виборах в Раду, а також зміна виборчої системи на місцевих виборах, був проголосований в першому читанні ще в листопаді 2017 року, після чого було подано близько 4 тисяч правок. Потім була створена робоча група щодо доопрацювання законопроекту.

Тепер же є висока ймовірність, що правила таки будуть змінені. За словами представників фракцій, багато нардепів готові підтримати запропоновані Зеленським поправки вже сьогодні.

За словами представників фракцій, багато нардепів готові підтримати запропоновані Зеленським поправки вже сьогодні Фото: President.gov.ua

"Це (зміна виборчої системи, прохідного бар'єру і введення імперативного мандата, - "Апостроф") завжди були наші пропозиції. Ми завжди боролися за те, щоб парламент зруйнував абсолютно олігархічну і феодальну "мажоритарку". Зниження бар'єру призведе до того, що більше політичних сил зможе зайти в парламент. Пропозиція Зеленського до парламенту є дуже якісною. Якщо Рада не виконає свої обіцянки, президент все одно її розпустить. Ми підтримуємо ідею імперативного мандату. Але, як виявилося, є дискусії з цього приводу. Олігархату вигідно мати залежних тушок", - прокоментував позицію фракції "Самопоміч" її голова Олег Березюк.

Схожої думки дотримуються і у фракції "Радикальної партії".

"У більшості ці ініціативи будуть нами підтримані. Щодо прохідного бар'єру ще йдуть у фракції консультації. Я особисто за збільшення прохідного бар'єру. Ми завжди говорили, що потрібна пропорційна система з відкритими списками. Пропонуються закриті. Але давайте подивимося, що буде остаточно запропоновано. І ми завжди були за імперативний мандат", - розповів "Апострофу" нардеп Ігор Мосійчук.

Є й противники змін. Наприклад, представник депутатської групи "Відродження", що складається з мажоритарників, Антон Яценко каже, що вони проти таких ініціатив.

"Ми не будемо за це голосувати. Ми вважаємо, що дана пропозиція фактично нівелює демократію. Через закриті списки можуть потрапити якісь водії, охоронці, масажисти. Ми вважаємо, що найправильніша система - це мажоритарна. Ми впевнені, що потрібно навпаки голосувати за 100-відсоткову "мажоритарку", а не за те, що зараз намагається протягнути група збанкрутілих політичних сил, які намагаються знизити прохідний бар'єр. Я вважаю, що це злочин проти демократії - і Україна відкотиться на 15-20 років назад. І знову ми матимемо не парламент, а акціонерне товариство: у кого скільки депутатів, той і вирішує", - прокоментував нардеп "Апострофу".

У "Блоці Петра Порошенка" порадили зосередитися на розгляді в другому читанні Виборчого кодексу і розкритикували запропоновані "пожежні зміни".

"Ініціатори швидкої корекції закону залишають незмінною ключову проблему - закритість партійних списків. Якою б не була система - змішаною, мажоритарною чи пропорційною - списки повинні бути відкритими. Це і є реформа. Все інше - імітація або чистої води політична кон'юнктура", - йдеться в заяві.

У "Батьківщині" відповіли "Апострофу", що ще не обговорювали це питання на фракції і чекають на остаточний варіант від Зеленського.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному