RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У найближчі тижні Путін провокуватиме ситуацію в Україні - генерал назвав мету

Втім масштабного російського військового наступу не передбачається

Втім масштабного російського військового наступу не передбачається Фото:

Чи загрожує Україні нова втрата території, в результаті протистояння з Росією, чи можливі збройні провокації перед виборами та чи варто нам чекати нових партій західної "летальної" зброї. Про це, і не тільки, "Апостроф" поговорив з колишнім головою Служби зовнішньої розвідки України, МИКОЛОЮ МАЛОМУЖЕМ.

- З'явилася інформація про те, що Росія розгортає війська на кордоні з Україною. Чи може Кремль використати ці війська проти України під час виборів або у разі провалу прокремлівських сил?

- За нашими розвідувальними даними і даними наших партнерів, Росія у період виборів не буде проводити якихось наступів. Провокації – точно будуть, нагнітання ситуації – також. А стягування військ – це стратегія щодо України на випадок наших дій зі звільнення територій і можливої дестабілізації ситуації в Україні. Тоді можлива, фактично, пряма агресія. Але на сьогоднішній день таких сценаріїв ми не передбачаємо, хоча і спецслужби наші і силові структури готуються до будь-яких ситуацій. Але щоб заспокоїти наших громадян – у період до виборів і після виборів Росія не планує жодних масштабних військових операцій, тим більше із захоплення територій. Причини різні – по-перше, ми уже маємо достатні ресурси, аби протидіяти. А по-друге, на міжнародному рівні наші партнери, в тому числі і з НАТО, при масштабних наступах будуть реагувати, включаючи навіть розблокування свого умовного нейтралітету щодо агресивних дій Росії.

Втім, геополітична ситуація у світі – це засвідчили перемовини Путіна з Дональдом Трампом, Сі Цзіньпіном, з керівниками Європейського союзу - не сприяє цьому процесу. Тому що в цій світ не просто встане із санкціями, а з низкою надзвичайних дій - і економічних, і технологічних, й інформаційних, і фінансових, а якщо буде загроза війни, – і силових. Така перспектива Путіна не радує – весь світ об'єднається проти нього. Тому ще раз підкреслю – реальність наступу надзвичайно низька, практично виключається.

Але з іншого боку Росія концентрує сили і укріплює позиції не лише щодо України. Вона зводить вал проти країн НАТО по всій довжині кордонів з Україною, Білоруссю і країнами Балтії. Створює надзвичайно потужні укріплення і концентрує новий військовий контингент, включаючи сили швидкого реагування з новітньою зброєю. З одного боку, вони можуть напасти на Україну внаслідок дестабілізації, а з іншого – є більш глобальний план. Фланг з боку України вони зараз наповнюють новітньою технікою, озброєнням. Є уже кілька новітніх ракетних і танкових дивізіонів.

- Для чого бойовики можуть провокувати ситуацію на Донбасі?

- Бойовики самі не будуть цього робити – вони перебувають під кураторством Росії. Проводитимуться провокації, щоб показати більш чітко загрозу військового конфлікту й ефективно підтримати проросійські сили, щоб забезпечити їм більший рейтинг. Тобто цій ситуації будуть мати пріоритет не патріотичні сили, а орієнтовані на південні і східні регіони, де є реальна загроза. І в Кремлі вважають, що громадяни там будуть більше підтримувати різні опозиційні рухи.

Залишається сценарій із формування федеральних округів чи автономних структур у складі України, але контрольованих Росією. Щоб посилити політиків, які будуть у парламенті, в уряді в регіонах.

- Американський президент Дональд Трамп вперше за 27 років провів військовий парад у Вашингтоні до дня Незалежності США і його уже звинуватили в тому, що він прогинається під Росію і КНДР – робить так, як Путін і Кім Чен Ин. Чи можливий варіант, що Трамп намагатиметься "прогнутися" під Путіна?

- Трамп відстоює завжди свої інтереси – як у бізнесі, так і у політиці. Я знайомий з ним персонально, зустрічався і перед інавгурацією, і після неї, і на форумах. Він веде проамериканську позицію, але використовує нестандартні методи – і залякування і переговорів з позиції сили. Я вважаю, що завдяки параду він хоче продемонструвати Ірану, Росії, КНДР і навіть партнерам своїм по НАТО, що США має надзвичайно потужну зброю, яка раніше не демонструвалася. Трамп – людина показушного формату. Йому треба показати могутність США і конкретних засобів, які вони сьогодні мають, хоч, звісно, не все будуть викривати. Це така Трампова "фішка". Це демонстрація сили і, я думаю, що це в дусі Трампа, а також в дусі сьогоднішніх перспектив конфронтації на глобальному рівні.

- Чи є інсайдерська інформація, що Україні буде надана летальна зброя?

- На тактичному рівні це може бути стрілецька зброя, деякі елементи протитанкових озброєнь, зовсім невеликі додаткові партії "Джавелінів", особливо - броньована авто техніка, засоби протиповітряної оборони і радіоелектронної розвідки. Частково це будуть засоби, пов'язані з охороною не лише сухопутних, а й морських кордонів і у перспективі – катери. Це те, що ми можемо отримати протягом півроку. Особливо потужної зброї або дорогої високотехнологічної не буде точно. Бо у США нема впевненості, що вона не буде захоплена Росією або передана в РФ якимись силами навіть при різних режимах в Україні. Тому рівень підтримки є, але він не визначальний. Нам треба робити ставку на свої ОПК, технологічний комплекс, який за багатьма параметрами не гірший, ніж у Європі і навіть у США.

- Які наші розробки можна назвати?

- "Корсари" (протитанковий ракетний комплекс розробки київского конструкторського бюро "Луч", - "Апостроф"), "Скіф" (українсько-білоруський протитанковий ракетний комплекс - "Апостроф"). Вони співмірні з "Джавелінами" і навіть краще за деякими параметрами. Танки "Оплот". Нові тактичні комплекси, оснащені радіотехнічними засобами, кращими, ніж європейські. А за системами радіороздвіки наша країна перемагала навіть Великобританію і Францію, Німеччину і Росію. Ми все це маємо, але не використовуємо ефективно. У багатьох лінійках ми маємо надзвичайно потужні розробки, які за рік-півтора можуть бути введені в штат збройних сил України.

- Тобто, у разі нападу Кремля ми маємо чим відповісти?

- На тактичному рівні. На стратегічному ми можемо підключати союзників. Окрім нарощення нашої зброї і готовності до бойових дій треба проводити дуже ефективну політику з нашими партнерами, що, на жаль, не відбувалося ні до того, ні зараз. Це поки що протокольні зустрічі, які не формують ні політичний, ні безпековий, ні потужний економічний інтеграційний потенціал. Ще не прийшла команда професіоналів, яка б допомагала Зеленському у системі безпеки, економіки, оборони й створенні інноваційних форматів.

- Що може стати можливістю, яку Росія використає для провокацій чи наступу?

- Потужне протистояння між політичними силами, наприклад, фізичні зіткнення на Майдані, які будуть призводити до масових жертв. Їх сценарії будуть спровоковані ззовні або навіть зсередини політичними опонентами. Але сьогодні таких масштабних сценаріїв не передбачається.

- Росія настільки впевнена, що Віктор Медведчук й інші її прихильники пройдуть до Верховної Ради без підтримки?

- Підтримка є. Той бізнес, який ведуть ці люди з Росією та її сателітами, об'єктивно дають величезні прибутки. З іншого боку, є неформальні канали, які забезпечують не лише фінансування, але й інформаційну і кадрову підтримку, і регіональні впливи. Тобто це багатопланові та багаторічні напрацювання Росії, які використовуються для цих сценаріїв. Тому завдання, в першу чергу, спецслужб, розвідки, контррозвідки і, зрозуміло, наших державних керівників – сформувати комплекс протидій. Треба, щоб вся державна машина працювала на упередження таких сценаріїв. Треба конкретно слідкувати, звідки надходять кошти чи сигнали, чи кадри, які працюють проти України, і проводити стосовно них комплексні оперативні і процесуальні заходи.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному