RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Це як на швидкості 200 км/год врізатися в скелю: що Сущенко розповів журналістам в Києві

Головні моменти з прес-конференції звільненого з полону Романа Сущенка

Головні моменти з прес-конференції звільненого з полону Романа Сущенка Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У Києві 11 вересня відбулася прес-конференція звільненого з російського полону українського журналіста Романа Сущенка.

Він був незаконно затриманий російськими силовиками 30 вересня 2016 року, коли з приватним візитом прибув до Москви. Його звинуватили в шпигунстві, а пізніше засудили до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Разом із Сущенком у Києві виступав і його адвокат Марк Фейгін.

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ РОМАНА СУЩЕНКА: ПОВНЕ ВІДЕО

"Апостроф" переказує головні момент спілкування Сущенко з журналістами. Цитати наведені в лапках.

Спасибі всім, хто боровся за звільнення

Сущенко почав з подяки Петру Порошенку та Володимиру Зеленському. Заявив, що вже зустрівся з Порошенком і потиснув йому руку, а тепер сподівається також потиснути руку Зеленському при особистій зустрічі.

Пізніше він розповів, що сам попросив Порошенка про зустріч. Хотів по-людськи зустрітися та подякувати. Також розповів, що подарував Порошенку випуск французької сатиричної газети Шарлі Ебдо, який був випущений в 2016 році після Маршу єдності, проведеного в підтримку після нападу терористів на редакцію. Порошенко був одним з учасників Маршу.

Також він хотів дізнатися про деякі деталі особистих переговорів з обміну, які Порошенко пообіцяв надати.

"Сподіваюся також на зустріч із Зеленським без краваток. Поспілкуватися..."

Також він подякував президенту Франції Еммануелю Макрону, українським дипломатам і багатьом іншим людя, які боролися за його свободу.

Про затримання

Це була "витончена операція", яка планувалася десь впродовж року. "Це робота їхніх спецслужб і це було несподіванкою для мене".

Він розповів, що опинився в Москві з особистих причин: їздив до брата через потребу допомогти. Ризикнув, оскільки не вірив, що звичайний журналіст, який останні шість років працював у Парижі, може бути цікавий спецслужбам РФ.

Там зустрівся зі старим знайомим, військовим, громадянином Росії. Адвокат Сущенка – Марк Фейгін – назвав його росгвардійцем. З тією людиною він мав три зустрічі, під час останньої, його затримали спецслужби.

"Процес був несподіваний та страшний", оскільки момент відбувся під час спілкування з людиною в автомобілі. Людина вийшла поправити колесо, коли в авто заскочили співробітники спецслужб.

"На голову вдягли смердючий лантух" та відвезли в управління, де почались слідчі дії.

Згодом цей самий чоловік був головним свідком проти Романа в суді. Після затримання Сущенко з ним більше не спілкувався. Саму цю історію він назвав біблійною, пригадавши як Каїн убив Авеля. Подробиці про зраду він розповів тут.

Реакція родичів на затримання

"Я не очікував такої мужності. Підліток та дві жінки". Це справжній стрес. Ситуація така, "наче на швидкості 200 км на годину врізаєшся в скелю". Допомогли дипломати, які розрядили стрес та піклувалися про родину. Також підтримували колеги журналісти та держслужбовці.

Фейгін в свою чергу стверджує, щов цій історії родичі дуже сприяли порятунку Романа. "Потрібна була спокійна та твереза реакція", щоб не вплинути на результат. І вони з цим впоралися.

Фейгін стверджує, що в цій історії родичі дуже допомогли порятунку Романа Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Шпигунство і загроза Росії

Фейгін розповів, що усі звинувачення росіян проти Сущенка базувалися на записаних розмовах з тим самим чоловіком. Вони кілька разів обговорювали ситуацію на Донбасі, але жодних конкретних чи секретних даних Роман від нього не отримав і не прагнув отримати.

Зараз Росія на 20 років заборонила Сущенкові в'їзд в країну, визнавши його загрозою для нацбезпеки. Фейгін стверджує, що це нормальна практика і припускає, що документ про заборону був виданий ФСБ, однак для того, щоб його отримати необхідно подавати до суду в Росії. В цьому він не вбачає сенсу, оскільки не може уявити собі ситуацію у якій Сущенко знову поїхав би до Москви.

Спроби вербування та впливу

Сущенко розповідає, що буквально одразу після затримання, російською стороною були вчинені спроби схилити його до співпраці. Зокрема, підполковник ФСБ Свинолуп запропонував йому погодитися на співпрацю зі слідством. Сущенко каже, що на той час наданий Росією адвокат уже пояснила, що за висунутими звинуваченнями йому світить 20 років колонії. "Я не погодився. Сказав, що я вас почув. Все".

Після того спецслужби припинили спроби схилити його до співпраці.

Натомість Фейгін стверджує, що також на це вплинула й публічність справи Сущенка.

Інформаційний вакуум

Сущенко каже, що уже в колонії опинився в певному інформвакуумі. До цього, перебуваючи в СІЗО Лефортово, він передплачував за власні кошти впродовж п'яти місяців газету Дзеркало тижня (тільки російською мовою). Інші українські видання не були доступні у СІЗО. Далі, там же у СІЗО, йому повідомили, що підписатися на ДТ більше немає можливості і він підписався на російські "Новую газету", "Комерсант" (через велику кількість безкоштовних додатків) та автомобільний журнал.

Новин по радіо він майже не чув, а те, що показувало російське ТБ сприймав "між рядків". Телевізора після СІЗО він не бачив близько 11 місяців, а новини "дізнавався з листів активістів".

Про малювання в СІЗО та колонії

Перебуваючи в ув'язнені Сущенко малював пейзажі, які бачив на листівках, що йому надсилали. В якості матеріалів використовував кулькову ручку та природні барвники (сік буряка та інших овочів).

Також перемальовував щось побачене в газетах, і на вирізках з журналів, отриманих від німецької художниці, з якою листувався. Також перемальовував власні фото, зроблені у Франції, які надіслала родина. Зараз у нього є ідея провести аукціон з продажу картин, передавши кошти для допомоги політв'язням та їхнім родинам.

Муза в застінках

За час перебування за гратами зібрав кілька зошитів думок, і статистичні речі про те, що відбувалося. Прочитав близько 200 книг та побачив в них багато цікавих думок, які теж занотував. Зараз Сущенко має бажання оформити ці зошити у щось більше, але для цього немає потрібного досвіду.

За час перебування за гратами Сущенко прочитав близько 200 книг Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Про сина

Розповідати про сина Сущенко почав із жарту: "Лише через півтора року відсутності батька, син, отримавши нарди та чотки, зрозумів, що батько не космонавт".

"Я опинився в буцегарні в Москві, а родина – в Парижі". Дружина знайшла слова і пояснила це синові. Він досі не бачив відеозвернення сина до Росії і готується "до серйозної розмови". "Три роки треба надолужувати і багато чого сказати".

"Спілкувався з ним в листах, казав про велике майбутнє" …розповідав про те, як вони житимуть після звільнення.

Переосмислення життя за ґратами

Багато речей сприймаєш зовсім інакше. Навіть повітря. Навчився оперативно готувати собі страви. По іншому став ставитися до санітарних умов. За весь час змінив близько 20 камер і якщо не влаштуєш собі нормальне середовище, буде тільки гірше.

Зовсім по іншому цінуєш людські стосунки. "В моїй історії є люди, які були в статусі друзів, а тепер просто знайомі". Знайшлися люди, яких 30 років не бачив, а вони "сім'ями писали листи і розповідали свої історії".

Обмін

"Я не знав, що буде і коли. Ні дати, ні часу, нічого не було відомо".

15 серпня після обіду сказали збирати речі. А по четвергам відбувається етапування в'язнів. Дали кілька годин, щоб зібратися, а потім попросили зменшити вагу речей, тому я зрозумів, що буде літак. Згодом пояснили, що вас наказано етапувати до Москви. 16 серпня етапували в Москву, а далі я знаходився в Лефортово.

Заборонені були контакти з адвокатами, консулами. І лиш за добу-дві пустили консула, який повідомив, що справу вирішено. Треба підписати посвідчення про повернення в Україну.

Далі ще добу нічого не було відомо, і він жив надією.

"Вже у Внуково нам зачитали указ Путіна про помилування і тільки тоді я зрозумів, що ось вона, свобода" … Ще кілька годин в повітрі і Україна.

Фейгін вважає, що звільнення Романа – це компроміс, який згодом призведе до звільнення й інших політв'язнів.

Про здоров'я

Оклигав суто психологічно. Зір і рецептори налаштувалися на звичайне життя, до цього була інерція, але "зараз я вже розмовляю свідомо". Цьому допомогли фахівці з Феофанії.

Поки триває обстеження мого здоров'я, кінцевого результату немає.

Роман Сущенко: "Поки йде обстеження мого здоров'я, кінцевого результату немає" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Про роботу і плани

"В мене є велике бажання повернутися до творчості й займатися журналістикою". Зараз Роман є власним кореспондентом в штаті "Укрінформу". Він наразі не вирішив, чи залишатися в Україні, чи знову працювати закордоном. Раніше Сущенко був кореспондентом "Укрінформу" у Франції.

Має намір також займатися допомогою по звільненню українських політв'язнів. "Ми повинні цю тему підтримувати за кордоном, оскільки там знаходиться один з важелів тиску" на режим Путіна і "його треба підживлювати".

Найголовніше завдання, припинити захоплення в'язнів і повернути тих, хто зараз в полоні.

"Якісь у мене є ідеї, але загальної картини я не бачу"

"Про політику не думав, і не думаю". Визначився з журналістикою, громадською діяльністю і творчими мріями.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному