RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бунт в партії "зелених": як позбуваються невгодних "слуг народу"

Виключення Полякова та Скороход повинно згуртувати і налякати фракцію

Виключення Полякова та Скороход повинно згуртувати і налякати фракцію Фото: Апостроф / Колаж

Зранку 15 листопада з фракції "Слуга народу" (СН) у Верховній Раді були виключені народні депутати Анна Скороход та Антон Поляков. Офіційно озвучені приводи для виключення при цьому різняться. "Апостроф" розбирався в причинах виключення з фракції двох депутатів і дізнавався, кого наступним може спіткати така доля.

Земля розбрату

Народні депутати Анна Скороход та Антон Поляков були виключені за підсумками закритого засідання фракції СН. Ще 14 листопада на пленарному засіданні пані Скороход заявила, що її цивільного чоловіка, колишнього власника російського банку "Пушкіно", затримали в помсту за відмову голосувати разом із фракцією. Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія у відповідь заявив, що Скороход виключать з фракції, а її чоловіком Олексієм Алякіним займуться правоохоронні органи за погрози на адресу депутатів профільного комітету з енергетики.

Конфлікт навколо пані Скороход почався ще 14 листопада. "Сьогодні за те, що я не голосувала так, як мені вказувала фракція, за дорученням одного із заступників адміністрації президента, мого чоловіка затримали незаконно. Підставою стали мої голосування в залі, обстоювання державної власності на ГТС, а також червона кнопка "проти" відкриття ринку землі", - сказала Скороход із трибуни Верховної Ради в четвер, 14 листопада.

У кулуарах же парламенту Скороход заявила журналістам, що їй "дзвонили з Офісу президента і говорили, щоб я так не робила".

Депутата Антона Полякова керівництво фракції теж звинуватило в голосуванні не за курсом партії. "Рішення приймалося заангажованими депутатами. Мені навіть не пояснили, в чому саме я неправильно проголосував або скільки разів пропускав голосування", - пояснив Поляков в коментарі "Апострофу".

Також Поляков уточнив журналістам, що у фракції немає єдиного положення, як і підстав, кого-небудь за що-небудь виключати. Під час голосування за ринок землі Антон Поляков вважав за краще "утриматися". Можливо, саме це "утримання" стало останньою краплею в терпінні керівництва фракції, оскільки пан Поляков і раніше був помічений у небажанні беззастережно підтримувати партійні ініціативи.

Так, 12 листопада Поляков заявив, що глава Офісу президента Андрій Богдан викликав до себе в кабінет депутатів від фракції для дачі пояснень, чому вони відмовляються підтримувати низку законопроектів. "... Мене запитували, чому я проголосував проти ДФР (Департамент фінрозслідувань), проти законів щодо ФОП, щодо кешбеку. Таке було", - сказав Поляков.

Поляков заявив, що Богдан викликав до себе "на килим" депутатівАпостроф / Олександр Гончаров

Зазначимо, що вже 15 листопада свої повноваження представника уряду в парламенті склала народний депутат від "Слуги народу" Ірина Верещук. Свої дії пані Верещук пояснила тим, що їй так і не вдалося спрацюватися з прем'єр-міністром Олексієм Гончаруком. Про те, що між фракцією і главою уряду вже давно натягнуті відносини - було відомо і раніше. Конфлікт проявився під час підготовки до голосування за бюджет у другому читанні.

Партійна дисципліна чи репресії

Народні депутати Анна Скороход та Антон Поляков звинувачують керівництво "Слуги народу" в репресіях за інакомислення, однак практика виключення нардепів із фракції, як метод підтримки партійної дисципліни існує у Верховній Раді давно.

Законодавство передбачає, що порядок роботи фракції, умови вступу депутата, його виходу чи виключення з неї визначаються самою фракцією. Тобто, формально, фракція навіть не зобов'язана придумувати причину для виключення будь-якого неугодного депутата.

Так в минулому скликанні народних депутатів Юрія Бойка та Сергія Льовочкіна виключили з фракції "Опозиційний блок". А в 2015 році "Самопоміч" виключила з фракції п'ятьох депутатів, які голосували за внесення змін до Конституції України в частині децентралізації, незважаючи на протилежну позицію фракції. Це були Ганна Гопко, Віктор Кривенко, Остап Єднак, Вікторія Пташник і Павло Кішкарь.

На думку політолога, голови Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, подібна практика є не стільки осудженням для тих, хто провинився, скільки мірою для запобігання таким бунтам.

"Це абсолютно нормальна практика. Можна виключити за порушення дисципліни, за що завгодно, просто усунути конфліктний елемент у команді. Таке рішення, наскільки мені відомо, було продиктовано президентом. Воно несе не характер покарання, а скоріше, профілактики для інших депутатів", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Фесенко зазначив, що більш репресивним заходом є відкликання мандата депутата, як це трапилося в 2016 році. Тоді з'їзд партії БПП "Солідарність" прийняв рішення відібрати депутатський мандат у Миколи Томенка та Єгора Фірсова, які вийшли з фракції БПП. Тоді Томенко став першим депутатом, який склав мандат через незгоду з позицією фракції і виходом з неї.

Хто наступний

Про більш масштабні чистки в складі фракції монобільшості говорити поки рано. Попереду - голосування за зміни до Конституції з необхідністю зібрати 300 голосів, тому можна спрогнозувати, що рішення про Полякова та Скороход повинні згуртувати і налякати колектив фракції. Налаштовувати проти себе велику кількість своїх же депутатів керівництво СН, швидше за все, не ризикне.

Рішення про "вигнання" Полякова та Скороход повинні згуртувати і налякати колектив фракціїАпостроф / Олександр Гончаров

При цьому резонансне рішення про ринок землі отримало ще кілька голосів "проти" від "слуг народу". Червону кнопку натиснули також Георгій Мазураш, спортсмен із Чернівців і підприємець Сергій Нагорняк із Київської області. Заяв від депутатів про тиск на них керівництвом фракції озвучено не було.

Найяскравішим і конфліктним депутатом фракції залишається Олександр Дубінський. Провокаційні футболки, гучні звинувачення на адресу лідерів фракції, публічні жорсткі і не завжди коректні висловлювання, 27 квартир і цілий автопарк - такий персонаж не може не обговорюватися на нарадах, присвячених партійній дисципліні. Однак джерела "Апострофа" у фракції висловили сумніви в тому, що його можуть виключити.

"Що б не робив Дубінський, скільки б не верещав, не пнувся, він голосує разом із фракцією. Концентрація навколо нього якоїсь групи тих депутатів, які сумніваються, - лише на руку фракції. Умовний депутат, який прагне до опозиції, стає на орбіту Дубінського, а там вже Саша повертає його непомітно в потрібне русло", - сказав співрозмовник "Апострофа".

Тому глобальні партійні чистки в "Слузі народу" навряд чи почнуться, адже в момент, коли кожен голос може стати вирішальним, вірними послідовниками не розкидаються. Навіть якщо вони вже не настільки вірять у світле "зелене" майбутнє.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України