RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Керівництво "Слуги народу" вирішило, що вони боги, і хочуть залишити у фракції лише баранчиків - Анна Скороход

Народний депутат про причини її виключення зі "Слуги народу" і майбутнє більшості

Народний депутат, член комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг АННА СКОРОХОД, яку раніше виключили з фракції "Слуги народу", в інтерв'ю "Апострофу" відверто розповіла про "богів" всередині фракції, які планомірно ведуть її до розвалу, про фактор Офісу президента при голосуванні в Раді та участь особисто Андрія Богдана. Також нардеп розкрила, за скільки тисяч доларів "продавали" виборчі округи та хлібні посади на держпідприємствах і в Кабміні.

- Що взагалі відбувається в "Слузі народу" (СН) на тлі останніх скандалів, які ми бачимо? Із чим вони пов'язані і які ваші прогнози на подальший розвиток подій?

- Проблема фракції "Слуга народу" - це її керівництво, яке вирішило, що вони боги і що їхнє слово важливіше, ніж всіх інших, їхня думка важливіша, ніж всіх інших. Вони повільно, але впевнено, хоча, може, не повільно, розвалюють фракцію. А, в принципі, там є досить багато думаючих і розумних людей, які не згодні з тими рішеннями, які приймаються, і я не здивуюся, якщо скоро наші з Антоном (Антон Поляков - нардеп, раніше виключений з фракції СН, - "Апостроф") ряди поповняться.

- В одному з недавніх ефірів Давид Арахамія сказав про те, що він вже готовий буде йти в НАБУ, свідчити про ваш кейс. Ви до цього готові?

- Однозначно. Я із задоволенням піду в НАБУ, поспілкуюся з НАБУ, з Давидом і відповім на всі питання, і закриємо цю тему назавжди, тому що Давид Арахамія любить говорити, але не відповідати за свої слова. Взагалі стоїть питання, ким себе ця людина уявляє?! Він трохи забув, хто він, а хто у нас глава держави.

- Глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко сказав: "Роль скандалів перебільшена. Вони мають медійний і хайповий момент, але насправді фракція голосує за принципові речі. Сигнальні голосування показують, що ці розбірки і хайп можуть бути, багато чого відбувається всередині груп і в залі, але ми з Давидом і з заступниками намагаємося шукати компроміс". Тобто в партії немає деструкції?

- Давайте так: чим голосніше скандал, тим цікавіші питання замовчуються. Всі зараз обговорюють Іванісова (нардеп Роман Іванісов, у якого виявили судимість за зґвалтування, - "Апостроф") і потихеньку забувають про наших "криворізьких зірок". Ми розуміємо, до чого все це веде... Звичайно добре, що Іванісова зараз виключать - він страшний звір. Для мене це теж жахлива новина і я вважаю, що все-таки треба було Службі безпеки краще працювати або певним особам не продавати округи свого часу.

- Ви, до речі, заявили на одному з ефірів, що округи продавалися по 300 тисяч доларів.

- Триста, п'ятсот, деякі і півтора - говорили.

- Це середня ціна чи як домовляться?

- Як домовляться з обласними і не тільки з обласними.

- Ви так само говорили про те, що будете створювати свою групу справжніх слуг народу.

- Так, з Антоном (Поляковим, - "Апостроф").

- Скільки, на вашу думку, з фракції можуть викинути ще депутатів?

- Викинути можуть скільки завгодно, питання ж не в цьому. Питання - з ким вони залишаться. Якщо вони хочуть бачити навколо себе виключно баранчиків, то, напевно, до такої межі й доведуть. Хоча, боюся, що тоді 226 не буде.

- Корнієнко сказав в одному інтерв'ю: "Коли виключали Скороход із партії, то однією з претензій було те, що вона пропонувала гроші колегам". Він каже, що було десятки таких випадків.

- Якщо мені приведуть колег, які підтвердять хоч один випадок, я їм поплескаю, тому що я ніколи нікому нічого не пропонувала. Це повна маячня.

- А звідки тоді ця історія виникла?

- Це Давид (Арахамія, - "Апостроф") заявив таку дурницю. За його словами, зі мною і з чоловіком ще ходять Біб і Боб, як він висловився - з бандитськими обличчями, і погрожують комусь.

- Скільки груп впливу на момент вашого виключення було у фракції?

- Скільки заступників, стільки і груп.

- І вони між собою постійно, скажімо так, дискутують?

- Так, вони нас поділили, по 15-17 осіб у групі. Таким чином, вони хотіли, щоб ми не спілкувалися між собою, але, навпаки, зробили тільки гірше. Тому що кожен когось із групи знає, і кожен з кимось спілкується, і вся інформація або всі проблеми в тій чи іншій групі, стають, в результаті, відомі всім.

- Кажуть, що є фактор Богдана під час прийняття рішень на фракції.

- Є фактор ОП стовідсотковий.

- Як це проявляється?

- Усі рішення спускаються звідти. У нас є чатик, як за який закон голосувати, а якщо проти, то чому.

- Тобто у вас є, в принципі, люфт. А якщо пояснення хороше, то можна не голосувати?

- Пояснення хорошого я жодного разу не зустрічала. Якщо пояснення в тому полягає, що законопроект не нами подано, то, напевно, це не пояснення, це маячня. Але багато хто вважає, що це дуже гарне пояснення. Більш того, з усіх проблемних питань нам навіть скидають, як спілкуватися з пресою, як на яке питання відповідати.

- А сам Богдан приходить на фракцію під час спілкування?

- Так.

- Часто?

- Майже завжди.

- Просто мені говорили про те, що він фактично не присутній на фракції.

- Ні, на фракції він присутній майже завжди. І також Трофімов (Сергій Трофімов - перший заступник голови ОП, - "Апостроф") і міністри присутні. Гончарук ходить теж, коли питання стосується Кабміну, а вони є завжди. Я навіть задавала йому питання щодо бюджету. Абсолютно нормальна комунікація. Правда, вона нічим не закінчується, але сам факт.

- Я подивився ваші голосування - ви не голосували саме за призначенням Кабміну. Чому?

- За день до цього у нас була фракція, приїжджав президент і сказав: всіх кандидатів обговоримо, з усіма познайомимося, з усіма буде комунікація, про всіх дізнаємося. На наступний день за 15-20 хвилин до голосування нам зачитують список, кажуть, що він не обговорюється, не дають поставити жодного питання, у списку присутні люди з попереднього Кабміну... У мене рука не піднялася.

- Хто зачитував список?

- Президент. Сказав, що бере на себе відповідальність за Кабмін, і його треба проголосувати.

- Ви розумієте, як туди потрапляли міністри?

- Ні. У кожного свої версії, хто як потрапляв у Кабмін.

Питання було в тому, що ніхто нікого ні з ким не обговорював, кого призначили. Якщо ви подивитесь, то в трудовій книжці деяких - досвід роботи аж два роки ФОПом... І тут - міністр. Я не претендую на Кабмін, але в тій же фракції СН величезна кількість людей і з досвідом роботи, які розуміються і в економіці, і в інших сферах.

Я на це дивлюся так: даний Кабмін призначений для того, щоб провести певні законопроекти, щоб яскраво почати і швидко закінчити розпродаж залишків України, а потім звалити.

Анна Скороход: "Кабмін призначений для того, щоб закінчити розпродаж залишків України, а потім звалити"Фото: Апостроф / Ярослав Радіонов

- Зрозуміло тоді ваше голосування щодо землі і щодо приватизації.

- Так, це моя принципова позиція. Я говорила і на фракції озвучувала, що я від неї не відмовлюся.

- Щодо приватизації ви заявили, що це взагалі лобістський закон.

- Звісно. А кому це все буде продано? Більш того, ви ж подивіться список на приватизацію - 742 об'єкта.

- Він опублікований?

- Це те, про що я говорю: всі обговорюють "криворізьких героїв", Іванісова, скандали всередині фракції, що говорить Арахамія, нас із Антоном... Але маленьким рядком пробігло в новинах, що до нас приїжджав Світовий банк і дав нам 30 мільйонів кредиту під 5% річних, і за це він стане одним із акціонерів прибуткового в Україні державного Укргазбанку - статутний капітал 13 мільярдів, активи 53 мільярди. Просто порахуйте: мало того, що я отримую 5% річних, я заходжу за абсолютно демпінговою ціною, без конкурсу, в акціонери державного банку, в якому закредитовані дуже багато прибуткових держпідприємств з держмайном під заставу.

- Які ще підприємства можуть бути продані?

- "Укренерго", "Центренерго", Одеський припортовий завод.

- І які, якщо ви володієте інформацією, можуть бути розцінки, або це взагалі буде мінімально?

- А ви зауважте, вони зараз будуть мінімальними, тому що всі підприємства показують неприбутковими, щоб продати дешевше.

- А є вже покупці в особі західних інвесторів?

- Розумієте, важко назвати інвестора інвестором, якщо підприємство прибуткове. Навіщо його продавати?

- У Кабміні кажуть, що багато підприємств не мають оновлень виробничої потужності. Все старе, радянське, ніхто не хоче туди вкладатися, бо це не його, це державне.

- Якщо підприємство прибуткове, переглянете його пакет, перегляньте менеджерську складову, перегляньте тих, хто там працює, приберіть схеми, а їх найпростіше прибрати, тому що всі схеми відомі. Більш того, якщо керівні посади на підприємстві продаються...

Анна Скороход: "Все схеми відомі"Фото: Апостроф / Ярослав Радіонов

- Скільки коштують?

- Від ста тисяч доларів.

- Щоб стати главою державної компанії?

- Або потрапити в Кабмін, або в податкову, або ще кудись.

- Це якийсь стартовий цінник - сто тисяч?

- Ні, це те, про що мені люди скаржилися.

- Тобто, чим швидше ти зможеш відбити ціну, тим дорожче посада "коштує" на старті?

- Так.

- Якщо ми повернемося, припустімо, до ваших "сімейних" справ у фракції, на вашу думку, скільки у президента вистачить терпіння це все спостерігати?

- Питання - скільки президент буде слухати тільки тих, хто дає йому інформацію, а не тих... Ось ми з Антоном скільки разів намагалися до нього достукатися, а він не чує. Нам є що сказати, повірте, і з іменами, і з фактами.

- Ви жодного разу не зустрічалися з президентом?

- Після виключення - ні. Намагалися. Немає контакту.

- Розкажіть, як проходив відбір у партію, цей процес потрапляння в список. По суті, вам вилазить боком, що ви таким скопом зібрали людей за два-три місяці і завели в парламент. Я розумію, для чого це робилося, політичну доцільність...

- Я не розумію. Місця навіщо продавали? Чому саме ці люди потрапили? Тому що вони віртуальний ліфт пройшли? Не смішіть мене. Так, є випадкові люди, згодна. Там, де продавали округи для того, щоб зайшов хтось інший, ставили спеціально слабшого опонента. У фракції є люди, які все, що зробили на своїх мажоритарних округах, - це подали паспорт.

- Давайте уявімо, що ми з вами розмовляємо влітку 2020 року - немає вже імунітету у парламенту на розпуск. Ваша оцінка? Арахамія каже, що 75%, що цей парламент не досидить всю каденцію.

- Я даю 99%, що не досидить.

- Коли, на вашу думку, можливі вибори?

- Навесні.

- Ви маєте на увазі місцеві чи парламентські?

- Ні, і парламентські.

- У парламенту ще рік - імунітет.

- З одного боку, імунітет, з іншого боку, якщо не буде коаліції...

- Разумков каже, що він взагалі не бачить фактора для розпуску парламенту. Для чого розпускати, якщо немає причин?

- Тому що рейтинг падає зі швидкістю світла вниз, завдяки певним особам, які незрозуміло що творять і роблять.

Анна Скороход: "Рейтинг летить зі швидкістю світла вниз"Фото: Апостроф / Ярослав Радіонов

- Говорячи про голову комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса, ви сказали: "Він бог комітету".

- Так, це він так думає. Тобто всі рішення приймаються Андрієм Герусом одноосібно. Потім СМСка - як ми голосуємо на комітеті.

- Ви будете переходити з цього комітету в інший?

- Ні, а навіщо мені йти? Я все-таки недарма до нього готувалася, орієнтуюся краще, ніж багато колег у всьому, що відбувається в енергетиці.

Я дуже чекаю, коли, нарешті, Андрій Герус подасть законопроект про НКРЕКП.

- Що в ньому повинно бути такого, чого ви чекаєте? Начебто вже є закон про НКРЕКП.

- Він є. Із першого числа НКРЕКП визнана неконституційною, тому треба внести зміни. Я бачила цей законопроект, і зрозуміло, під кого він зроблений.

- Можете трохи розповісти?

- Там йде підпорядкування Кабміну, хоча це повинен бути незалежний орган. Все - під Кабмін, до глави виписані, м'яко кажучи, дивні вимоги. Наприклад, не може очолити людина, яка прямо або опосередковано була пов'язана з НКРЕКП або працювала в компанії, діяльність якої регулювала НКРЕКП. Тобто коло професіоналів чітко закреслено. Напевно, Андрій Михайлович (Герус, - "Апостроф") хоче стати главою НКРЕКП.

- А депутатство?

- Що те депутатство. Депутатство - це ходити, зелену кнопочку натискати, а тут хоч якісь справи можна робити.

- І коли він буде подаватися - до Нового року чи вже після?

- За ідеєю, має до Нового року. Я не розумію, чому вони з ним затягують. Хоча у нас же всі важливі рішення приймаються в останній момент, тому вони всі проходять. І не тому що їх не можна було розглянути раніше, а тому що - швидко давайте, вогонь, побігли.

- А багато лобістів у СН?

- Звісно. Якщо раніше у нас олігархічні групи були при владі, які все віджимають і все залишали за собою, то зараз у нас прийшов безликий персонал цих олігархічних груп.

- Менеджери?

- Менеджери, юристи, адвокати, які знають усі дірки і прекрасно їх своїми законами закривають і розуміють, що немає сенсу за собою це залишати, все одно прийде хтось наступний і відіжме. Вони це все монетизують. Це те, що я бачу, відбувається в країні.

- У разі дострокових виборів ви плануєте йти знову?

- Не знаю. Поживемо побачимо.

- Зі "Слугою народу"?

- Точно ні. Якщо буде ось цей же набір незрозумілих людей і які незрозуміло на кого працюють - ні. Ми з Антоном Поляковим будемо продовжувати себе позиціонувати, що ми з президентом. Ми намагаємося до нього достукатися. Всі закони президентські, які відповідають програмі, відповідають передвиборчим обіцянкам, - ми за них голосуємо. А те, що ми не голосуємо за чиїсь інтереси, - вибачте, будь ласка, нас народ вибирав, і ми не слуги Давида Арахамія, Андрія Геруса або інших.

- Я правильно розумію, що ви розділяєте президента і фракцію?

- Абсолютно. Повністю.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві