RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Бунтарі з Балі: хто винен в бардаку з обсервацією

Чому збунтувалися українські туристи, які прибули з Балі

Чому збунтувалися українські туристи, які прибули з Балі Заселення туристів з Балі на обсервацію в готель Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Днями в ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що кілька сотень громадян України влаштували бунт в аеропорту Борисполя проти обов'язкової двотижневої обсервації. Втім, як відомо, диявол криється в дрібницях. "Апостроф" розбирався, чому примусова ізоляція стала застосовуватися вибірково, а за обсервацію повинні платити люди, які повернулися додому.

29 березня громадяни України, які прибули в аеропорт Борисполя з В'єтнаму, виламали двері в терміналі і розбіглися. Кадри цього трагікомічного шоу можна було побачити на багатьох стрімах у Facebook. Для того, аби владнати ситуацію, на місце прибули представники поліції та Нацгвардії. Пізніше стало відомо ще про два рейси з українцями з острова Балі. Самі пасажири розповіли про те, що під час пересадки в аеропорту Дохи (Катар) їх змусили підписати документи про угоду на примусову обсервацію в Україні. Про те, що обсервація буде платною, ніхто не попереджав. Цікаво й те, що одним із пунктів угоди на обсервацію була заборона на спілкування з представниками засобів масової інформації. Фактично мова йде про те, що українська влада вирішила приховати від суспільства дані про умови утримання наших громадян в обсервації.

Тим більше, виявилося, що наших громадян, які прилетіли з теплих морів, перетворили мало не в прокажених, так ще й вирішили на них заробити. По прильоту в Україну їм повідомили, що ізоляція буде примусовою. На вибір надали кілька безкоштовних і платних готелів. Щоб не повторити ситуацію з втечею, на льотному полі літаки зустрічали автобуси з бійцями Національної гвардії. За повідомленнями в соціальних мережах, пасажири були готові пройти медогляд на місці, здати тести на коронавірус COVID-19 і перебувати в самоізоляції вдома. Однак представники правоохоронних структур наполягали на виконанні рішення Кабінету міністрів. У підсумку частина пасажирів - близько 50 осіб - погодилася на ізоляцію відразу, а решта - через деякий час. При цьому люди змушені платити 350 доларів за два тижні житла в готелі, а також по 1200 гривень на день - на їжу.

Варто зазначити, що спочатку влада діяла пряником. 23 березня Міністерство закордонних справ України закликало всіх громадян, які перебували за межами країни, повернутися додому. Але потім "включився" батіг: було прийнято рішення про закриття кордонів. У ніч із 27 на 28 березня о 00:00 Україна повністю закрила держкордон і перекрила всі пасажирські перевезення. Ті, хто не встиг повернутися до цього часу, мали координувати свої дії з дипломатичними представництвами за кордоном. Дане рішення призвело до масового повернення українських громадян із країн Європейського Союзу. Так, тільки за 28 березня через українсько-польський кордон повернулися понад 12 тисяч громадян. Черга була багатогодинна, але на обсервацію нікого не поміщали. І ось, на наступний день раптом з'явилася необхідність ізолювати кілька сотень туристів, які повернулися додому з морів.

Турист з Балі з речами біля готелюФото: Апостроф / Александр Гончаров

У цілому дії влади виглядали вельми непривабливо. Постанова про обов'язкову обсервацію була прийнята Кабінетом міністрів пізно ввечері 29 березня. Якраз, коли літаки з українцями вже були в небі. Згідно з документом всі громадяни України, які повертаються з країн, де зафіксовані випадки коронавірусу, вважаються такими, які контактували з інфікованими, і зобов'язані пройти обсервацію терміном на 14 днів із моменту перетину кордону. Місця для обсервації визначають Київська міська та обласні державні адміністрації. Вони також відповідальні за евакуацію до місця ізоляції та медичний нагляд.

Що стало причиною такого пізнього рішення уряду про обов'язкову обсервації всіх громадян, судити складно. Можливо, це бажання покарати любителів відпочинку, які в розпал пандемії купили собі путівки. Або банальна некомпетентність державних менеджерів, які можуть прийняти вчасно необхідне рішення. Адже багато людей, знаючи про обсервацію заздалегідь, просто залишилися в тому ж В'єтнамі або Балі.

У цілому, про те, що Кабмін явно нездатний реагувати на події належним чином, свідчить хоча б той факт, що за час пандемії коронавірусу в Україні змінилося вже два міністри охорони здоров'я. При цьому ідея обсервації вже була здійснена - і закінчилася грандіозним скандалом, коли в кінці лютого відбулася примусова ізоляція громадян України, евакуйованих із китайського міста Ухань. Нагадаємо, тоді це викликало паніку і скандали: 72 людини разом із супроводом розмістили на 14-денну обсервацію на базі МВС у Нових Санжарах у Полтавській області. Це викликало акції протесту. При цьому ізоляція закінчилася позитивно - жодного хворого не виявили. Пізніше від процедури обсервації відмовилися. Сотні тисяч громадян, які поверталися додому, в кращому випадку, давали обіцянку самоізолюватись від суспільства на два тижні. Виходячи з цього, логіки в поверненні до обов'язкової обсервації фактично немає.

Туристи спілкуються з поліцейськимФото: Апостроф / Александр Гончаров

На думку політолога Ярослава Макітри, державна система виявилася не готовою до настільки кардинальних рішень. "Зараз людей стало менше, думаю, є можливість їх усіх розмістити. Крім того, приклад Нових Санжар показав, що населення не довіряє владі. Уявіть, якими могли бути протести при масових розміщеннях по території країни. Зрозуміло, що це правильні, необхідні рішення, але тут вже питання до комунікації влади з населенням", - сказав він "Апострофу".

У свою чергу, народний депутат VIII скликання Борислав Береза зазначає, що рішення про загальну обсервацію тих, хто приїжджає в Україну, вже явно запізнилося. Вдатися до таких заходів необхідно було, як тільки була оголошена пандемія.

"Рішення правильне, добре, але пізно. Для прикладу, Ізраїль, став першою країною, яка ввела обсервацію для приїжджих. Зараз там рівень смертності від коронавірусу на рівні двох десятих відсотка. В Італії вирішили по-своєму, 2/3 громадян Китаю просто ігнорувалися на кордоні. Італійський результат ми всі знаємо. Не шукайте конспірології, її немає, це просто запізніле рішення влади", - сказав він "Апострофу".

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України