RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Верещук в погонах: Банкова в пошуках "ідеального" міністра оборони

Чи стане колишня "Мері Поппінс" керівником Міноборони - велике питання

Чи стане колишня "Мері Поппінс" керівником Міноборони - велике питання Ірина Верещук Фото: УНІАН

Офіс президента Володимира Зеленського продовжує терзати кадрове питання. В уряді назріла низка відставок. Одним з найбільш вірогідних претендентів на звільнення називають міністра оборони, але остаточне рішення постійно відкладається через суперечливі якості претендентів. Деякі охочі дістати посаду вже виступають публічно. Зокрема, мова йде про нардепа від "Слуги народу" Ірину Верещук, яка націлилася на місце глави оборонного відомства. Формально вона підходить: у неї за плечима профільна освіта і 5 років служби в ЗСУ, але для Банкової цього може бути недостатньо. Який саме міністр влаштує президентський Офіс і наскільки високі шанси Ірини Верещук зайняти цю посаду, читайте в матеріалі "Апострофа".

Амбіції Верещук

Розмови про перестановки в Міністерства оборони ведуться не перший місяць. Після того як Руслана Хомчака влітку зняли з посади головкому ЗСУ, під міністром Андрієм Тараном постійно хитається крісло. Спочатку передбачалося, що восени його також відправлять у відставку, але поки далі розмов і прогнозів справа не пішла.

Утім, з'явився перший публічний претендент на його місце. Член комітета ВР з питань національної безпеки та оборони Ірина Верещук заявила про намір стати першою жінкою-міністром оборони.

"Сподіваюся, що колеги, якщо буде на те добра воля верховного головнокомандувача, мене підтримають. Звичайно, я готова. У мене є вища військова освіта. У мене чоловік - військовий, я служила в армії, і добре знаю, що потрібно. Я мама синів, один з них - військовий. Добре знаю, куди йду, і добре розумію, який для мене особисто це ризик - репутаційний, політичний і психологічний. Але хтось повинен це робити", - заявила нардеп в одному з ефірів.

Розповідаючи про свої цілі на посаді, зазначила, що має намір зосередитись на соціальних і організаційних питаннях, довіривши планування оборони Генеральному штабу. Запевнила, що не має намір конфліктувати з генералітетом і готова до компромісів, що було явним натяком на конфліктність Андрія Тарана.

Ірина Верещук закінчила Військовий інститут при Львівській політехніці. П'ять років прослужила на офіцерських посадах в ЗСУ. Має юридичну освіту і вчену ступінь в області держуправління. До обрання в Верховну Раду була мером Рави-Руської. У 2020 році в образі Мері Поппінс "штурмувала" київську мерію, але невдало.

"З призначенням Руслана Стефанчука спікером, політична роль депутатського корпусу нівелюється остаточно. "Слугам" доведеться з цим погодитися або шукати запасні варіанти на майбутнє. Логічно, що Ірина Верещук, прагнучи зберегти себе в політиці, відкрито заявляє про свої міністерські амбіції. Тим більше, що освіта і професійний досвід дозволяють. Варіант йти в міністри все ж перспективніший, ніж роль парламентського статиста, що натискає кнопки", - пояснив у розмові з "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Перспективи призначення

Ірина Верещук визнається, що в "Слузі народу" її призначення поки не обговорювали. Більш того, прес-секретар президента Сергій Никифоров дав зрозуміти, що поки Андрій Таран залишається на посаді.

Андрій ТаранФото: Апостроф / Роман Пєтушков

"Міністр оборони був з президентом у складі президентської делегації, яка літала зараз на схід. Чесно, ніщо не вказує на те, що можлива зміна міністра оборони", - заявив Сергій Нікіфоров за підсумками засідання РНБО 15 жовтня.

Хоча президентські "слуги" мали намір оголосити імена претендентів на міністерські посади відразу після партійного з'їзду в Трускавці, кадрове питання зависло в повітрі.

Спікер Руслан Стефанчук також зазначив, що найближчими днями Верховна Рада перестановки в Кабміні розглядати не буде. Не виключено, що слова Никифорова і Стефанчук прозвучали саме в піку Ірині Верещук.

Утім, може бути і більш прозаїчна причина. Банкова планує змінити відразу кілька міністрів "пакетом", але поки не набралося потрібне число претендентів.

"У Офісу президента з призначеннями все дуже туго. Якщо перші дві "хвилі" призначень в Кабмін (спочатку за Олексія Гончарука, потім за Дениса Шмигаля) пройшли відносно легко, то тепер взагалі неясно, що робити і які перспективи. Самі топ-чиновники не знають, як уряд буде виходити з опалювального сезону на тлі зростання європейських цін на газ. Зараз йти на міністерську посаду - великий ризик. Навіть якщо посада не має прямого відношення до економіки. Тому і бажаючих мало", - зазначив Олексій Голобуцький.

Ірина Верещук, як відзначають спостерігачі, не єдиний претендент на міністерське крісло.

"Називають також ім'я глави "Укроборонпрому" Юрія Гусєва. У Міноборони зараз дві великі проблеми - соціалка (виплати і забезпечення житлом) і Держоборонзамовлення (ДОЗ). Якщо з першим блоком питань може впоратися Ірина Верещук з її армійським та управлінським досвідом, то для роботи з ДОЗ Гусєв виглядає більш придатною фігурою", - повідомив в розмові з "Апострофом" глава аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Проте, Ірина Верещук має намір звертати увагу і на закупівлі. В інтерв'ю програмі "Вересень" на Апостроф ТВ пані Верещук заявила, що профільний комітет відстежує "кожну гривню, яку витрачає наше Міністерство оборони": "Уявіть собі, на наступний рік закладено 32 млрд грн тільки на закупівлі. Це більше всіх відомств і спецслужб разом взятих... Але волонтери досі купують найнеобхідніше. Я ще нікому про це не розповідала, ми члени комітету і фракції, просто скидаємося щомісяця із зарплати і купуємо квадрокоптери нашим військовим. Уже купили 35 штук. І це маючи такий бюджет. Тож ми розуміємо, що треба міняти щось, якщо є такий бюджет, а волонтери все ще купують".

Втім, як розповіли нашому виданню джерела, не всі на Банковій підтримують кандидатуру Гусєва, згадуючи його неоднозначний бекграунд, в тому числі звільнення в 2016 році з посади заступника міністра оборони у зв'язку із звинуваченнями в корупції.

Військові експерти, які близько знайомі з ситуацією в Міноборони, стримано коментують перспективи призначення Ірини Верещук на керівну посаду.

Кадрові ротації в оборонному відомстві є сенс обговорювати після самих перестановок, незалежно від персоналій претендентів на міністерський пост, зазначив в розмові з "Апострофом", глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

Розмови про те, що Андрія Тарана можуть зняти з посади, ведуться з літа, але відставки досі не відбулося. Як наполягає Валентин Бадрак, на це є об'єктивні причини.

"Після відходу Руслана Хомчака з поста головкому ЗСУ, зникла напруженість у відносинах між міністром і Генштабом. Сьогоднішня зустріч Андрія Тарана з міністром оборони США - продовження військово-політичного діалогу між Києвом і Вашингтоном, який почався в ході візиту президента Зеленського в США. Андрій Таран має досвід роботи в США, а також в структурах ООН. У нього налагоджені контакти. Абсолютно нелогічно в такий динамічний момент знімати його з посади. Станом на сьогодні, перестановки в Міноборони малоймовірні", - говорить Валентин Бадрак.

Страхи і плани Банкової

На Банковій побоюються не тільки зради зсередини, а й серйозних провалів в роботі. Президентська команда відпрацювала половину політичного циклу, але істотних досягнень в економіці, у внутрішній і зовнішній політиці немає. З кожним місяцем ціна управлінських і кадрових помилок істотно підвищується.

Володимир Зеленський, спілкуючись з журналістами на недавньому з'їзді СН в Трускавці, зізнався, що дуже багато часу витрачає на розмови з депутатами і міністрами, намагається налаштувати їх на робочий лад, але ККД від "напоумлень" залишається невисоким.

В оточенні Володимира Зеленського досі не виключають проведення дострокових виборів президента, побоюючись падіння рейтингів. І хоча проблем на цьому шляху дуже багато, якщо Банкова все ж таки зважиться на дострокові вибори, то на час кампанії в.о глави держави, згідно з Конституцією, стане спікер Руслан Стефанчук, що користується довірою ОП.

Але тут для Банкової також критично важливим є контроль над силовим блоком і армією, щоб в політичне "міжсезоння" не допустити втрати керованості державою.

Питання обговорюється, але остаточного рішення немає. У тому числі і тому, що для проведення дострокової президентської кампанії необхідні юридичні підстави. Глава держави, згідно з Конституцією, не може "просто так" піти у відставку, заявивши про намір балотуватися на позачергових виборах.

Володимир ЗеленськийФото: Апостроф / Олександр Гончаров

Політизація армії

В оточенні президента Зеленського всерйоз побоюються якщо не "перевороту", то, як мінімум, політичної фронди з боку військових. Навіть якщо загроза перебільшена, то опоненти влади роблять все, щоб в оточенні глави держави постійно нервували з цього приводу. Особливо старається екс-президент, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко.

Петро Олексійович, як тільки на нього вчергове тиснуть "справою Медведчука", традиційно їде у війська. Формально як народний депутат і лідер парламентської партії він має право відвідувати фронтову зону, спілкуючись з військовослужбовцями. Банкову напружує саме піар-супровід подібних візитів, спроби зобразити п'ятого президента "справжнього головкомом", готовим боротися за кожну п'ядь української землі.

Без уваги не залишається і прагнення Петра Порошенка сколотити власну "армію" з числа лояльних активістів та громадських організацій, створених ветеранами АТО і волонтерами.

"Банкову дратують подібні поїздки. З точки зору ОП, Петро Порошенко "забуває", що він уже не президент і не верховний головнокомандувач. Виглядає так, ніби він заграє з військовими саме для того, щоб зачепити Володимира Зеленського. Перед новим міністром оборони, скоріше за все, буде поставлено завдання максимально припиняти будь-які спроби втягнути армію в політичні ігри", - зазначив у розмові з "Апострофом" політолог Володимир Воля.

Образ "ідеального міністра"

Хоч Офіс президента не може перебирати кадрами, але запити все одно залишаються високими. Як повідомляють джерела "Апострофа" в урядовому середовищі, від претендентів на посади потрібна максимальна лояльність, вміння комунікувати з суспільством зі складних питань, здатність забезпечувати "красивий" піар для президента і відсутність власних політичних амбіцій.

Банковій на посаді міністра оборони потрібен поступливий професіонал. Чи підходить за цими параметрами Ірина Верещук - велике питання. Політичні амбіції у неї є, хоча вона всіляко намагається діяти, згідно з "генеральною лінією".

Зараз тему війни на Донбасі народний депутат коментує стримано.

"Ми точно не можемо розраховувати на те, що ми підемо в атаку, як кажуть деякі гарячі голови і будемо втрачати тисячі українців. Ми дорожимо кожним. Росія може викидати тисячі людей гинути в Сирії та інших гарячих точках во славу якоїсь там "могутності", - заявила політик.

Утім, ще буквально пару років тому її риторика була кардинально іншою - на медведчуківському телеканалі "112" Верещук розповідала про те, що українці втомилися від війни і закликала до миру і відмови від педалювання теми НАТО. Зараз кон'юнктура на політичному ринку змінилася - і Верещук "перефарбувалася". Але чи спрацює ця готовність до мімікрії в разі, якщо на Банковій остаточно вирішать відправити відставку Тарана?..

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів