RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трускавецька "мобілізація": як президентських "слуг" готують до відставки Разумкова

Депутатів на курорті хочуть схилити до голосування на вимоги Банкової

Депутатів на курорті хочуть схилити до голосування на вимоги Банкової Дмитро Разумков Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Офіс президента Володимира Зеленського, ведучи підготовку до наступних виборів парламенту і глави держави, намагається зберегти політичну та електоральну вагу. Завдання - непросте, тому що "зелена команда" відпрацювала половину терміну, але істотних досягнень у внутрішній і зовнішній політиці, а також в економіці не проглядається. Тим часом зима обіцяє бути складною з урахуванням можливого зростання тарифів. Щоб купирувати соціальне невдоволення, ОП йде на чергове перетрушування Кабміну, хоча від уряду де-факто мало, що залежить. Всі рішення ухвалюються на Банковій, що відлякує потенційних претендентів на посади. Ще одне чисто внутрішньополітичне питання - прибрати Дмитра Разумкова з посади голови Верховної Ради. І тут ситуація, схоже, виходить на фінішну пряму. Про те, для кого жовтень стане останнім у виконавчій владі, і наскільки реальним є відставка Разумкова, читайте в матеріалі "Апострофа".

Партійний з'їзд і дискотека

Глава парламентської фракції "Слуги народу" Давид Арахамія повідомив, що імена претендентів на посади в уряді озвучать після з'їзду президентської партії в Трускавці, який запланований на 1-3 жовтня.

"Ми в Трускавці будемо в тому числі ці питання обговорювати. Якраз по приїзду, думаю, плюс-мінус, будуть анонсовані кандидати, і зберігати це в секреті не буде жодного сенсу", - заявив Давид Арахамія в ефірі телеканалу "Україна 24". Він додав, що ротації в Кабміні повинні пройти в першій декаді жовтня.

Але не тільки на питаннях Кабміну збираються зосередитися "слуги" в Трускавці. За день до відправки депутатського "десанту" на курорт, керівництво країни недвозначно окреслило плани щодо зміни керівництва Верховної Ради. Стало відомо, що Арахамія запросив у спікера Дмитра Разумкова підписні листи за його відставку з посади голови Верховної Ради.

Варто відзначити, що глава ВР не став зволікати, розписавши відповідний документ на Апарат Верховної Ради. Голова парламенту зазначив, що не зволікатиме з процесом, і сьогодні колеги отримають підписні листи для збору підписів.

Фактично це означає, що вже найближчим часом це питання потрапить в зал. За інформацією "Апострофа", на Банковій поставили завдання відправити у відставку Разумкова вже наступного тижня. "Швидше за все, це станеться вже наступного четверга, 7 жовтня. На його місце буде призначений перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук - це безальтернативний варіант", - розповіло нам джерело у ВР.

Але для того, щоб не впасти в бруд обличчям, у Зеленського хочуть "опрацювати" питання щодо відставки з монобільшістю в Трускавці. Там мають намір зібрати близько 300 осіб. У тому числі будуть присутні кандидати на міністерські посади. За попередніми даними, мова може йти про три-чотири кадрові позиції.

Народних депутатів та інших учасників засідання планують поселити в готелі "Ріксос Прикарпаття", "Міротель" та "Лісова пісня". Плануються виступи керівництва СН, презентації проектів та обговорення політичних питань. Крім самого засідання фракції, 2 жовтня в "Ріксос Прикарпаття", в готелі пройде зустріч нардепів з Володимиром Зеленським та окрема сесія з керівниками правоохоронних органів і силових структур. Серед запрошених - голови СБУ, НАБУ, НАЗК, Генпрокуратури і ДБР.

Закономірно, що опального спікера Дмитра Разумкова на виїзне засідання монобільшості не запрошували. Зате в планах на 2 жовтня значиться гала-концерт, на якому виступить в ролі діджея Давид Арахамія під псевдонімом DJ Braun. Раніше він вже виступав в такому амплуа на літньому зльоті молодіжного крила СН "Зе! Молодіжка".

Як наполягають спостерігачі, в Трускавці президент і його "слуги" обговорюватимуть не тільки ситуацію в Кабміні і не тільки майбутню відставку Разумкова.

"Основне питання для Трускавця - чому у СН є тільки вивіска, але немає партії, і що тепер з цим робити? Перестановки тут другорядний сюжет. Якщо Банкова належним чином "мотивує" нардепів, то вони проголосують за будь-яке рішення. Проблема для Офісу президента в другому. У нас склалася унікальна ситуація, коли є фракція монобільшості, але партії як такої у неї немає. І не варто спокушатися з приводу рейтингів "Слуги народу". Багато в чому це віртуальний показник, який цілком залежить від рівня популярності Володимира Зеленського", - каже "Апострофу" політичний експерт, голова соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Претенденти на виліт

Якщо говорити про ситуацію з Разумковим, то чутки про його відставку циркулюють в кулуарах вже більше року, але останніх кілька місяців прохолодні відносини між спікером і Банковою переросли в фактично відкриту війну.

Щодо Кабміну, то розмови про прийдешні перестановки ведуться з літа. Нардеп СН Олександр Качура, анонсуючи відставки, говорив, що претензії є до міністра оборони Андрія Тарана, міністра юстиції Дениса Малюськи і міністра культури і інформполітики Олександра Ткаченка. Сам Ткаченко назвав розмови про його можливу відставку "чутками".

На початку вересня Давид Арахамія розповідав журналістам, що посад можуть позбутися три або чотири міністри, але імен не назвав. Тоді, за витоками з Грушевського, прозвучали імена вищезгаданого міністра Тарана, міністра соцполітики Марини Лазебної і міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського.

"Соціалка" - хворе місце уряду і влади взагалі. Банкова розглядає перестановки в Кабміні як інструмент випускання пари і збереження президентського рейтингу, за рахунок якого тримаються і самі "слуги".

До міністра Тарана і оборонного сектора в цілому накопичилося чимало питань: корупційні скандали, відсутність виразної стратегії модернізації ЗСУ, перебої з виплатами військовим, реалізація закону про оборонні закупівлі і проблеми з оборонним замовленням (ДОЗ) взагалі. Останній пункт також стосується і Олега Уруського. Хоча сам міністр стратегічних галузей заперечує існування серйозних проблем з реалізацією ДОЗ.

"Якщо за звільнення ще можуть набрати голоси, то призначити нових буде складніше. Засідання СН в Трускавці - свого роду огляд сил і налагодження дисципліни в президентській фракції, можливість провести бесіди з самими депутатами або з їх патронами", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт, керівник Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Безвольний Кабмін

За кадром залишається питання ефективності таких перестановок. З Разумковим - все зрозуміло. Він має свою думку щодо низки питань, які на Банковій вважають ключовими. Показовою стала ситуація з законом про олігархів, в якому Стефанчук, який керував процесом, через поспіх "нахомутав" з поправками, а потім в ручному режимі їх обнулив. Позицію Разумкова - переголосувати антиолігархічний закон або внести законодавчі правки - вкрай негативно сприйняли на Банковій. Тому їм дуже потрібен "ручний" спікер.

Щодо уряду, то він фактично перестав бути колегіальним органом. Денис Шмигаль перебуває на посту прем'єра в "уряді Зеленського-Єрмака", несучи політичну відповідальність за ухвалені рішення. У тому числі за такі критичні країни питання, як тарифи, соціалка і зарплати.

У прем'єра є можливість накласти вето на рішення, які продавлює Банкова, але Денис Шмигаль жодного разу не скористався такою можливістю. Кабмін досі працює без програми, затвердженої Верховною Радою. Чітких критеріїв ефективності того чи іншого міністра або відомства немає. За що саме звільняють міністра або призначають на посаду - не ясно.

Навіть самі "слуги" не розуміють, які основні принципи кадрової політики, крім лояльності і особистих симпатій з боку президента. Водночас у Банкової лава запасних стає коротшою з кожним днем, через що доводиться мобілізувати депутатів з монобільшості.

"Офіс президента опинився перед дилемою. Підстав для звільнення Тарана і Уруського вистачає, необхідно випустити пар соціального обурення, в тому числі, серед патріотичної публіки. Але проблема в тому, що міняти їх не на кого. У ОП немає 2-3 альтернативних кандидатур на кожну посаду, які могли б а) вирішувати поставлені завдання і б) вести ефективну комунікацію з суспільством. Рішення по оборонному сектору ухвалили ще в серпні, але виконання постійно відкладали саме з цієї причини", - пояснив в коментарі "Апострофу" глава експертної організації StateWatch Гліб Каневський.

Охочих немає

З огляду на те, що імена потенційних міністрів (і тих, кого звільнять) будуть відомі після посиденьок в Трускавці, то Банкова, скоріше за все, має намір відправити в Кабмін когось із нардепів від СН. У всякому разі, президентська фракція вже активно обговорює, хто пройде в парламент, відповідно до передвиборчого списку, замість "мобілізованих" в уряд.

Офіс президента йде на такий крок не від хорошого життя. Джерела "Апострофа" в урядових колах повідомляють, що Банкова активно веде кастинг серед потенційних претендентів на міністерські посади, але поки без особливого успіху.

"Претендентам висувають завищені вимоги: особиста лояльність, відсутність амбіцій, готовність завізувати будь-яке рішення, прийняте в ОП, згода зі "схемами". При цьому ставлять жорстку умову, що заступників тобі підберуть за вказівкою з Банкової. У підсумку мало бажаючих ставати міністром-євнухом без команди і з перспективою вильоту з посади через кілька місяців, коли ОП знову захоче перетрусити Кабмін", - розповів на умовах анонімності один зі співрозмовників видання.

У країні, навіть з урахуванням як би "деолігархазаціі" , вистачає охочих купити міністерську посаду для себе або свого протеже, але навіть ця категорія претендентів не горить бажанням заходити в Кабмін. Причина банальна - за 6-7 місяців перебування на посаді не вийде "відбити" кошти, витрачені на просування на посаду.

Виходить, що Банковій доводиться "добровільно-примусово" відправляти на міністерські посади самих "слуг", роблячи їх міністрами-камікадзе, яким в результаті доведеться брати на себе помилки керівництва ОП. З таким підходом оновлений склад Кабміну буде ще більш "ніяким", ніж нинішній.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати

Новини партнерів