RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Республіканська партія США уражена "раком Трампа" - американський політтехнолог

Названо три сценарії завершення війни в Україні

Дейн Вотерс Дональд Трамп програє вибори у США, але це неточно Фото: Дмитро Малишко

Американці не хочуть бачити президентом ні Джо Байдена, ні Дональда Трампа. Проте їм все одно доведеться зробити свій вибір. Республіканська партія зараз уражена "раком Трампа" і це впливає на допомогу Україні. Проте ніхто з Демпартії не здатен кинути йому виклик. Найбільш ймовірним сценарієм війни в Україні зараз є заморозка конфлікту та введення миротворців НАТО для контролю за припиненням вогню. Однак повна перемога України над росією є ключовою метою. Бо інші світові диктатури спостерігають за розвитком подій, а тому перемога росії наблизить Третю світову війну. Саме такі думки в інтерв'ю "Апострофу" висловив ДЕЙН ВОТЕРС – відомий американський політтехнолог-республіканець, письменник, який працював в адміністрації Джорджа Буша-старшого, але відмовився підтримувати Дональда Трампа під час виборів 2020 року.

- Минулого тижня був Супервівторок, де Трамп переміг на праймеріз у Республіканській партії. На вашу думку, що це значить?

- Супервівторок дуже чітко показав, що ми побачимо боротьбу між президентом Байденом та колишнім президентом Трампом. Для Трампа це була майже стовідсоткова перемога, окрім штату Вермонт. Це показало, що американці й Республіканська партія готові прийняти остаточне рішення, хто буде їхнім кандидатом на загальних виборах, і що вони до них готові.

Більшість виборців дали зрозуміти, що вони хотіли б мати інший вибір, ніж між Байденом та Трампом. Але у нас така система праймеріз та виборів, що вибір полягає лише між цими двома. Зрештою, на виборах є можливість обирати когось із кандидатів чи поставити позначку "не підтримую жодного". Проте більшості доводиться зробити вибір на користь якогось із кандидатів.

Читайте також: Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

- На вашу думку, як пройдуть ці вибори?

- Обидва кандидати старі, в обох високі антирейтинги. Обидва дисонують із політичною базою своєї партії, яку вони представляють у багатьох питаннях. Але знову ж таки, це єдиний життєздатний спосіб обрати когось.

Я думаю, через це ми побачимо дуже низьку явку на загальних виборах. Бо людям бракуватиме ентузіазму просто вийти та проголосувати.

- В Україні припускають, що Демократична партія може замінити Байдена, наприклад, на Мішель Обаму. На вашу думку, це можливо?

- Практично неможливо, щоб хтось інший окрім Байдена став кандидатом від демократів. Тож розмови про те, що його може замінити Мішель Обама або будь-хто інший, не мають жодних підстав, цього просто не може статися через нашу систему праймеріз.

Тож це буде Джо Байден, якщо він сам не відмовиться бути кандидатом. Але це дуже й дуже малоймовірно.

- Один із українських політологів сказав – будь-хто із демократів, окрім Байдена, переможе Дональда Трампа.

- Я б не сказав, що будь-хто із демократів може перемогти Дональда Трампа. Для того, щоб вести президентську кампанію, потрібні мільярди доларів. Не кожен кандидат та й не кожна людина має доступ до таких грошей.

А друга проблема – хто із демократів має загальнонаціональну підтримку? Треба вести кампанію у 50 штатах. Немає нікого серед демократів, хто мав би хоча б механізм, який дозволив би вести кампанію у 50 штатах.

Тож наразі неможливо, щоб хтось прийшов та кинув виклик Дональду Трампу.

- Тоді таке питання. На вашу думку, хто виграє – Байден чи Трамп?

- Я думаю, що це будуть вибори з дуже малим відривом у переможця.

Думаю, що Байден страждає через потужну підримку, яку він надає Ізраїлю. Тож це завдасть йому шкоди на загальних виборах в електоральному сенсі.

Якщо відповідати прямо, то я вважаю, що Дональд Трамп програє вибори. Але є дуже-дуже великий шанс, що він переможе.

- Майкл Халцель сказав мені, що Республіканська партія перетворилася на секту Дональда Трампа. Як таке сталося?

- Наш політичний процес працює так, що Дональд Трамп, коли він був президентом, мав можливість призначити керівництво Національного комітету Республіканської партії, яке підтримувало його та його ідеологію. Це керівництво посадило на державному та місцевому рівнях політичних членів партії, які підтримують ідеологію Трампа. І тому цей рак, як я кажу, рак Трампа, пронизав всю партію.

Цей рак треба вилікувати. Але я не маю оптимізму, що навіть якщо Дональд Трамп програє вибори, республіканці повернуться до своїх цінностей найближчим часом.

На мою думку, Республіканська партія втратила ключові принципи надання міжнародної допомоги, якими вона була відома. Маю на увазі Рональда Рейгана, який був одним із найбільших республіканців усіх часів. Він був дуже стійким і відданим ідеям того, що допомога, яку він надає, сприяє поширенню свободи і демократії по всьому світу.

Дональд Трамп і республіканський істеблішмент покинули ці принципи і зруйнували зовнішню політику США. І якщо Дональда Трампа оберуть президентом, це принесе велику шкоду Україні та боротьбі з авторитаризмом у всьому світі.

Я хотів би, що республіканці знову віднайшли ту базу, в яку вони вірили. Але Республіканська партія, її Національний комітет та Дональд Трамп змогли переконати американську публіку, що підтримка України не має значення, і це колосальна помилка.

Отже, необхідно повністю змінити республіканський істеблішмент і Республіканську партію, щоб вона повернулася до своїх основних цінностей підтримки тих людей та тих країн, які потребують цього, таких як Україна й Тайвань.

Читайте також: У Конгресі відбувається жахливий спектакль - екс-радник Байдена Майкл Халцель

- На вашу думку, чи можливо закінчити війну в Україні у нормах міжнародного права?

- Так, я вважаю, що це можливо. Але є різні сценарії.

Перший сценарій – це, звісно, беззаперечна перемога України. Яка полягає у тому, щоб повністю вибити Росію і відновити територіальну цілісність. Це ключова ціль.

Чи вона досяжна? Так. Чи буде це складно? Так. Тому що єдиний спосіб, аби це відбулося, це беззаперечне надання Україні від міжнародної спільноти усього, що їй потрібно. Бо Україна не може зробити це сама.

Якщо цього не станеться, то можлива, як я кажу, "редукована перемога". Коли Україна залишиться як держава, але буде якесь рішення і якась угода із Росією. Вона полягатиме у тому, що Росія збереже за собою захоплені території. Бо вона не залишить їх, якщо ви не виб’єте її звідти силою.

Ну і завжди є можливість третього сценарію – що міжнародна спільнота "заб’є" на Україну. Тоді Росія зможе захопити України. Це буде абсолютна поразка.

- Який сценарій, на вашу думку, є найбільш можливим на даному етапі?

- Я хочу наголосити, що я не захищаю цей сценарій, і я хочу, щоб Україна перемогла. Бо на цю війну дивляться інші авторитарні режими, такі як Китай та Іран, і вони побачать можливості, якщо Росія досягне чогось.

Але наразі, якщо США не будуть надавати фінансування, потужної додаткової підтримки, ЄС не буде допомагати, то найбільш ймовірний сценарій, що Україні доведеться поступитися територією - Кримом та значною частиною сходу. Але я сподіваюся, що цей сценарій не дійде до свого втілення.

Та знову ж таки, все залежить від міжнародної спільноти і від того, як вона допомагатиме.

- Як на мене, проблема в тому, що Німеччина, ключовий гравець у ЄС, надто схильна до співпраці зі світовими диктатурами. То була росія, зараз вони активно налагоджують зв’язки із Китаєм.

- Думаю, такі країни, як Німеччина та Франція вважають, що їм потрібно підтримувати зв’язки із Китаєм та Росією на певному рівні. І вони вважають, що це в їхніх найкращих інтересах підтримувати ці зв’язки. І це послаблює потужність тієї підтримки, яку вони надають; підтримки, яка мала б забезпечити поразку Росії.

А взагалі я думаю, що ми рухаємося у напрямку ще одної світової війни. Світ розділений на добро і зло, свободу і авторитаризм, які ведуть боротьбу. Нема сумнівів у цьому.

І такі країни як Німеччина та Франція продовжують, як я кажу, танцювати із дияволом. А потім авторитаризм переможе і все закінчиться ще одною світовою війною. І завершиться усе за рахунок України та решти світу.

- Згоден з вами. Говорять, що країни зараз розділені на "вісь" прихильників Китаю та "вісь" прихильників США. І між ними іде боротьба.

- Це серйозний дзвіночок. Я маю на увазі, що Китай зараз почувається більшим господарем становища. Думаю, там в повній мірі користуються політичним неспокоєм у США. І Пекін здатен побудувати потужніший альянс.

Шкода, якщо так. Якщо Америка збирається зректися своєї відповідальності на світовій арені, тоді погані актори - Китай, Росія та Іран – неминуче скористаються цим.

- Зараз Франція гучно заявляє про можливість введення військ НАТО в Україну. Але насправді колишній посол США в Німеччини Джеймс Бінденагель говорив мені ще минулого літа, що можлива відправка сил Альянсу в Україну. Щоправда, лише як миротворчої місії для контролю за припиненням вогню. Яка ваша думка?

- Я думаю, що укладання будь-якого миру між Росією та Україною буде проблематичним через велику кількість причин.

Можливо, знадобиться присутність миротворців НАТО на території України на тимчасовій основі – аби проконтролювати дотримання припинення вогню. Тож я думаю, що є дуже велика ймовірність, що це станеться. Але, я думаю, сили НАТО зможуть бути в Україні лише у якості миротворців, і ні у жодній іншій ролі. Я думаю, Альянс зараз обговорює таку можливість.

Читайте також: Війська країн НАТО повинні постійно перебувати в Україні до її вступу до Альянсу - американський дипломат

- Як на мене, Еммануелем Макроном, котрий говорить про це найголосніше, рухає бажання ствердитися. Раніше він робив заяви про "смерть мозку НАТО". Та й поведінка путіна розвіяла образ Макрона як успішного перемовника.

- Я думаю, Макрон намагається зайняти позицію лідера Європи. Він намагається поставити себе на роль миротворця та перемовника, який проте провалився стільки разів. Йому жодним чином не вдалося запобігти тому, щоб війна в Україні почалася. Але він продовжує намагатися.

- І наостанок. Я зазвичай прошу вас дати якісь поради керівництву України. І ви завжди кажете, що це не ваша справа – рекомендувати щось. Проте, можливо, зараз ви маєте якісь думки.

- Президент Зеленський зробив усе, що міг зробити, щоб керувати країною під час війни. І, знаєте, замінити генерала (Валерія Залужного, - "Апостроф") було важким рішенням, але будь-яка війна, яка зайшла майже в глухий кут, як казав сам генерал, вимагає змін.

Керівництву України треба продовжувати робити те, що воно робить. Треба рухатися вперед. Зараз у Європі закінчуються запаси власного озброєння, і там фокусуються на поновленні цих запасів, на власній безпеці. Тому надання допомоги Україні відбувається у багатьох випадках доволі повільно.

Україна зараз і сама почала виробляти власні засоби ураження. І я сподіваюся, що ЄС не залишить її саму, знайдуть фінансування для купівлі тих же снарядів калібру 155 мм.

Але у Європі хочуть, аби цей конфлікт закінчився. Вони хочуть стримати Росію. Вони хочуть знову миру. А тому їм легко погоджуватися на поступки Росії, бо це знову ж таки не їхня земля.

Але, знаєте, на даний момент я вважаю, що Росія має перевагу, і важливо, щоб українці та міжнародна спільнота змінили це і примусили Росію знову зайняти оборонну позицію.

Читайте також: Президент Чехії назвав терміни постачання в Україну 800 тисяч снарядів

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів