RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скрізь вороги: чому люди Трампа почали воювати з командою Зеленського

Україна буде втягнута до передвиборчої боротьби у США

Україна буде втягнута до передвиборчої боротьби у США Фото: facebook/WhiteHouse

Особистий юрист Дональда Трампа Рудольф Джуліані скасував візит в Україну. Він летів до Києва, аби попросити новообраного президента Володимира Зеленського підтримати розслідування щодо втручання РФ в американські вибори 2016 року. Друга мета візиту - зібрати якомога більше компромату на Джо Байдена та його сина - Хантера, який був пов'язаний зі скандальною газовою компанією Burisma Holdings та її керівником, екс-міністром екології часів Віктора Януковича Миколою Злочевським. Джо Байден може виявитися конкурентом Трампа на наступних американських виборах. Скасування свого візиту Джуліані пояснив тим, що Зеленський нібито може бути оточений "ворогами Трампа", серед яких прозвучало прізвище народного депутата Сергія Лещенка. Що трапилось між Україною і США та з чим доведеться зіткнутися президенту Володимиру Зеленському, розбирався "Апостроф".

У 2020 році США обиратимуть нового президента. Як і в Україні, американські політики передвиборчу кампанію вирішили почати заздалегідь. Вже більш-менш визначилися з ключовими кандидатами, а також почали пошук ворогів. Крім Росії, яку давно підозрюють у втручанні в американські вибори 2016 року, до списку ворогів зовсім несподівано потрапила Україна, а також деякі її політики.

"Ви ж пам'ятаєте, що в 2016 році практично весь український політикум підтримував Хілларі Клінтон (головного суперника Трампа)", - з посмішкою згадує один з депутатів "Блоку Петра Порошенка" у розмові з "Апострофом".

Тому для українських політиків, як і для більшості американців, перемога Трампа стала несподіванкою. Довелося швидко перефарбовуватися та розповідати, що всі з самого початку вірили в перемогу епатажного Трампа.

Але завдання виявилося не надто легким. Адже обраний на той час президент США є представником партії республіканців. А призначений у 2016 році посол Марі Йованович - людина демократів. Весь цей період українській владі доводилося розриватися між конкуруючими американськими партіями та догоджати всім.

Тільки республіканці таких старань не оцінили і вичікували. На українців у них давно був зуб: нині засуджений Пол Манафорт, людина близького оточення Трампа, пов'язаний з так званою "чорною бухгалтерією" "Партії регіонів". Але про це стало відомо саме від українських журналістів і політиків, серед яких значиться ім'я народного депутата Сергія Лещенка.

В 2019 році, ближче до президентських виборів США, республіканці активізувалися та почали розбиратися з Україною. Чому? Тому що на виборах у 2020 році планує брати участь один з головних конкурентів Трампа, демократ та прихильник України Джо Байден. Разом із активізацією оточення нинішнього президента стає очевидним, що сам Дональд має намір йти на другий термін. Хоча багато хто прогнозував, що Трампу навіть не вдасться досидіти до наступних виборів.

На виборах в 2020 році планує брати участь один з головних конкурентів Трампа, Джо Байден Фото: facebook.com/Joe Biden

Але у президента чудово розуміють, що вдруге виграти вибори у демократів може і не вийти. Звинувачень у співпраці з Росією досить багато. Тому в Білому домі вирішили перемикнути увагу на Байдена. І в ці розбірки втягнули і Україну.

Почалося все з генпрокурора Юрія Луценка, який в інтерв'ю The Hill розповідав, як він постраждав від тиску посла Йованович.

"На жаль, вже після першої зустрічі у Києві Йованович дала мені список людей, яких ми не повинні залучати до відповідальності", - розповів Луценко американським журналістам.

Спочатку він казав, що нібито Йованович особисто написала, кого йому не варто чіпати. Були названі прізвища нардепів Світлани Заліщук, Лещенка, активіста Віталія Шабуніна. Але через місяць спікер Луценка Лариса Сарган спростувала це. Виявилося, що прізвища звучали усно. А причиною недостовірної інформації стали складнощі перекладу. Хоча співрозмовники "Апострофа" переказували цю ситуацію інакше.

"Ще в 2016 році, після свого призначення, Йованович зустрілася з Луценком аби поспілкуватись про те, що ГПУ надто зосередилася на боротьбі з антикорупціонерами, а всі інші питання відійшли на другий план. Луценко вислухав її, дістав листочок, записав туди Шабуніна, Заліщук, Лещенка. А потім запитав: "Кого ще записати?" І запропонував їй підписатися під цим списком", - розповідали в парламенті.

Стало ясно, що Луценко вирішив пограти у велику політику і вплутався в розбірки американців. Вибір його припав на Трампа. Тому що оточення демократів в Україні йому не подобалося з однієї причини - вони весь час критикували його роботу та підігравали директору НАБУ Артему Ситнику.

Ще в 2016 році, після призначення, Йованович зустрілася з Луценком поговорити Фото: focus.ua

Інтерв'ю Луценка став передумовою до звільнення Йованович після президентських виборів. Раніше українські політики припускали, що посол залишиться і на час парламентських виборів, незважаючи на закінчення строку повноважень в червні. Але в США вирішили не затримувати Йованович в Україні, а скоріше повернути її додому, щоб розібратися, чи намагалися вона разом з Ситником вплинути на вибори президента в 2016 році на користь Клінтон. За інформацією ЗМІ, 20 травня посол повинна була повідомити про своє звільнення. Але в політичних колах думки розділилися: одні запевняють "Апостроф", що вона вже полетіла у Вашингтон і не повернеться, а інші кажуть, що зараз Йованович перебуває в Україні і збирає речі.

Тепер республіканці взялися за її українське оточення, яке потрапило і в команду президента Зеленського. 10 травня з'явилася новина про візит в Україну адвоката Трампа Рудольфа Джуліані. Він планував зустрітися з новим президентом. Але метою візиту було не обговорення майбутньої співпраці між Україною та США, а питання початку українського розслідування про втручання Росії в американські вибори.

"Хтось може сказати, що це неправильно. І це не зовнішня політика - я лише прошу їх провести розслідування, яке вони вже проводять , але інші люди вимагають його припинити. І я збираюся пояснити їм причини, чому вони не повинні такого робити, бо ця інформація буде дуже корисною для мого клієнта і може виявитися корисною для мого уряду", - пояснив адвокат Трампа.

І, звичайно ж, Джуліані планував зібрати якомога більше компромату на Байдена та його сина, який був пов'язаний зі скандальною газовою компанією Burisma Holdings та її керівником, екс-міністром екології часів Віктора Януковича, Миколою Злочевським.

Візиту Джуліані передувала і його зустріч з Луценком в США, про що пишуть американські ЗМІ. Зустрічалися вони вже не вперше. Як наслідок - кілька місяців тому ГПУ відновила кримінальне провадження проти Злочевського, яке Луценко раніше сам же закрив.

Але Джуліані так і не приїхав, пояснивши це безглуздою відмазкою: "Був великий страх, що новий український президент буде оточений буквально ворогами президента США, котрі залучені в схему втручання у вибори президента". Одним з таких ворогів Джуліані назвав нардепа Лещенка.

Для останнього це стало шокуючою і, водночас, прекрасною новиною. "Того дня я прокинувся зіркою. Бути ворогом Трампа - велика честь", - розповів журналістам Лещенко.

Після цього у нього почався конфлікт з Луценком. Сам генпрокурор, не особливо соромився у виразах.

"Існує така тварина, яка називається скунс. Вона відома не розумовими здібностями, не якимись особливими бійцівськими якостями, а тим, що може зіпсувати повітря так, що навколо не залишається можливості бути нікому з нормальних людей. Сергій Лещенко є прикладом саме такого політичного скунса", - не дуже дипломатично висловився щодо нардепа генпрокурор на своєму брифінгу. І повідомив, що Лещенко доволі часто за гроші від американського посольства при Йованович намагався розігнати скандал навколо Манафорта для допомоги у перемозі Клінтон.

У парламенті з подивом спостерігають за тим, що відбувається. "Ми вражені тим, що саме Лещенка назвали ворогом Трампа. Не можемо зрозуміти, чому саме його", - дивувався в розмові з "Апострофом" один з нардепів.

Він підтверджує, що зустріч Джуліані з Зеленським справді готувалася. Але в останній момент у нового президента передумали.

"У його команді вирішили, що це буде поганою ідеєю зустрічатися до інавгурації навіть не з представником держави, а його адвокатом. Після цієї зустрічі міг би прийти шлейф проблем", - продовжує співрозмовник.

Зустріч Джуліані із Зеленським дійсно готувалася але в останній момент, у нового президента передумали Фото: GettyImages

У Зеленського прекрасно розуміють, що в найближчий рік боротьба між Трампом і Байденом буде проводитися саме в Україні. І важливо, щоб від цього не постраждала сама держава.

"Американці грають у свою гру. Їм все одно, кого називати ворогами. На місці Лещенка міг би опинитися хтось інший, хто погано відгукувався про команду Трампа", - припускає інше джерело "Апострофа" в парламенті.

Співрозмовник не виключає, що у крайньому випадку когось навіть можуть посадити у США.

Відносини між Україною та Штатами, найімовірніше, не зміняться, особливо після виборів у них. "Вони нас завжди використовували і продовжують використовувати", - визнають співрозмовники "Апострофа".

Але не на користь України грають і ті, хто будь-якими способами намагається зберегти за собою владу, як це робить генпрокурор.

"Луценко цю ситуацію намагається використати на власну користь. Щоб зберегти свободу, політичне майбутнє і самого себе. Він сильно ризикує, сподіваючись багато отримати, а головне - зберегти крісло в ГПУ. Він вже навіть пообіцяв Порошенку посадити після інавгурації Зеленського", - розповідає джерело в парламенті, знайоме з ситуацією в Генпрокуратурі.

Зараз доля Луценка багато в чому залежить від нового посла. Хто ним стане, поки невідомо, американці тримають це в секреті. Українські політики не виключають, що це буде представник республіканців, котрий, можливо, раніше не мав відносини до країн СНД. Але точно можна буде сказати, що найближчі півтора року він буде працювати в інтересах американських виборів, що може серйозно вплинути на хід виборів в український парламент.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників