RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія повинна платити Україні: чому звільнення моряків - це тільки початок

Микола Полозов про перспективи отримання компенсації з Росії за захоплення українських кораблів

Микола Полозов про перспективи отримання компенсації з Росії за захоплення українських кораблів Фото: gettyimages.com

У суботу, 7 вересня, відбувся обмін полоненими між РФ та Україною. На Батьківщину повернулися 35 наших громадян, серед яких і захоплені Росією в Керченській протоці в листопаді 2018 року українські моряки. Але якщо моряки вже вдома, то два українських катери і буксир перебувають в окупованій Керчі, незважаючи на загрозу введення санкцій проти РФ за невиконання рішення Морського трибуналу. Але Кремль виконувати рішення не хоче, для них важливо зберегти обличчя, тому і була придумана форма великого обміну. Таку думку висловив "Апострофу" адвокат українських моряків Микола Полозов.

Росії важливо зберегти обличчя. Офіційна риторика російської влади полягала в тому, що суд не має юрисдикції, що його рішення РФ виконувати не хоче. Відповідно, була придумана форма великого обміну. Моряків видали, але разом з іншими (політв'язнями), тобто це не виконання рішення трибуналу, а жест доброї волі зі сторони Володимира Путіна. Тому і придумали ідею з особистим поручительством.

За російськими законами поручителем може бути будь-яка особа, що заслуговує довіри. Якщо російські слідчі вважають, що український омбудсмен Людмила Денісова заслуговує довіри в питанні зміни запобіжного заходу і задовольнили це клопотання, це зовсім не означає, що відбувається визнання провини моряків та їхньої відповідальності. Це лише одна з форм реалізації домовленостей політичного характеру. І Денісова ніде не визнавала, що Крим - російський.

Обставини того, як буде продовжуватися процес, і як довго триватиме, абсолютно не вирішені. Ніякої ясності в цьому питанні немає, поки це предмет переговорів. Російська влада потенційно може припинити справу. Може пред'явити звинувачення комусь іншому замість моряків - тому, хто віддавав їм наказ, наприклад.

Читайте: Зеленський потрапив на "розтяжку" Путіна: Росія запустить потужну кампанію проти України

Захоплені судна є речовим доказом у кримінальній справі. У червні 2019 року МЗС Росії направив ноту на адресу МЗС України про те, що може передати їх на відповідальне зберігання до винесення вироку. Тому питання не вирішено, а кораблі є предметом подальших переговорів. Поки вони перебувають у Керчі під контролем російської влади.

Неповернення кораблів - це певний ризик для Російської Федерації. Тому що в наказі Міжнародного трибуналу з морського права йшлося про фізичне повернення. Якщо його вимоги не будуть виконані повною мірою, то на Росію можуть бути накладені санкції. А російська влада в цьому навряд чи зацікавлена.

Що стосується стану кораблів, то з них зняли електроніку для проведення слідчих дій та експертизи. Чи поставили її назад, інформації поки немає.

Стосовно основного питання - захоплення кораблів та екіпажу - триває процедура арбітражу в Міжнародному трибуналі ООН. І якщо суд визнає відповідальність РФ у порушенні Конвенції ООН із морського права, Росія буде зобов'язана виплатити Україні компенсацію. Наприклад, як у справі ArcticSunrise: після звільнення членів екіпажу тривав арбітраж, який визнав РФ винною, і вона виплатила Нідерландам декілька мільйонів доларів компенсації.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики