RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

​Зепонія або як не перетворити зовнішню політику на політичний туризм за державний рахунок

Інтронізація - важливо, але у Зеленського є важливіші справи

Інтронізація - важливо, але у Зеленського є важливіші справи Фото: president.gov.ua

Припинення війни на Донбасі, повернення суверенітету над Кримом, врегулювання конфліктів із західними сусідами та відновлення довіри у світі до України були основними завданнями для новообраного президента у сфері зовнішньої політики. Але через півроку після президентських виборів прогресу у цих чи інших ключових зовнішньополітичних напрямах не спостерігається. Зустріч Нормандської четвірки вже вкотре переноситься, її результати непевні, українських солдат і далі вбивають на Донбасі, шляхи врегулювання конфлікту з РФ не зрозумілі, Україна в центрі скандалу в США, іноземні компанії залишають Україну – і це далеко не повний перелік зовнішньополітичних проблем. Однак президент після відвідання Ніагарського водопаду у Канаді, неоднозначної зустрічі з Трампом у Нью-Йорку, поки що безрезультатних візитів у Париж та Берлін минулого тижня відвідав Латвію, а 21 жовтня на чотири дні відбув до Японії. Наскільки відповідають закордонні візити Володимира Зеленського зовнішньополітичним викликам України і наскільки потрібне турне у Японію та інтронізація японського імператора, тоді як не вирішені важливіші для України проблеми, розбирався "Апостроф".

Інтронізація японського імператора. Як розірвати Інстаграм, Фейсбук і Ютюб одночасно

Поїздка президента України Володимира Зеленського до Японії, головною метою якої названо відвідини церемонії інтронізації нового японського імператора, стала доволі неочікуваною подією. Анонсів чи повідомлень про те, що одразу після відвідин Латвії Володимир Зеленський залишить Україну на чотири дні і відлетить на інший бік земної кулі, не було. Експерти кажуть, що чутки про цей візит були раніше, але ніхто не міг повірити, що середина жовтня – заодно і півріччя з часу обрання Зеленського на посаду президента - знаменуватиметься не зустріччю Нормандської четвірки у Парижі і оголошенням мирного плану Зеленського, а поїздками на таку важливу, але маловпливову для вирішення для нагальних зовнішньополітичних проблем України подію як інтронізація імператора Японії.

Привід для візиту, звичайно, унікальний. Не кожному українцю пощастить як Зеленському особисто бути присутнім на такій екстраординарній події.

"Згідно конституції Японії, імператор – це символ нації. Інтронізація - це як День народження. З усього світу приїдуть на цю подію високі представники інших країн. І саме тому як візит зробити його настільки ефективним, як це потрібно було би для подальшого розвитку україно-японських відносин, не можливо", - пояснила "Апострофу" президент ГО "Український центр азійських студій" Олена Микал.

Немає жодного сумніву, що фотографії Зеленського з дружиною з Японії, яка саме зараз, у чарівних кольорах золотої осені, є чи не найкращим періодом для туристичних поїздок, розірвуть Instagram разом з іншими соцмережами. Але після перегляду фото українського президента у оточенні імператорів, королів і принців з принцесами простим українцям доведеться спостерігати інші картини з їх справжнього щоденного життя. Фотографії 24-річного Юрія Громовича та 36-річної Ярослави Никоненко, які не змогли потрапити на інтронізацію японського імператора, а загинули минулого тижня на лінії контакту, як дипломатично називають зону бойових дій на Донбасі. Фотографії інших українських солдат, які через неспроможність президента Зеленського виконати його передвиборчі обіцянки з досягнення миру, далі гинуть на сході країни. Чи фотографії десятків українців, які щодня гинуть на дорогах України, черговий уряд якої – так само, як і їх попередники – ніяк не може навести елементарний порядок ні з дорогами, ні з автомобілями.

president.gov.ua
1 / 1
president.gov.ua
1 / 1
president.gov.ua
1 / 1

За якими критеріями керівництво МЗС пропонує президенту ті чи інші закордонні вояжі? Яка важливість поїздки саме до Латвії чи Японії для країни, яка стікає кров’ю? Що ці поїздки – коштом бюджету країни, де пенсіонери отримують менше 100 доларів щомісячної пенсії – дозволять досягнути, окрім як збагатити набір фото з закордонних вояжів Зеленського і дозволити йому розповідати друзям про те, як він у кімоно вітав японського імператора з вступом на трон?

Побути десь подалі…

Перелік зовнішніх та внутрішніх викликів України, серед яких активізація обстрілів та зрив розведення військ на фронті Донбасу, відсутність прогресу в організації зустрічі в Нормандському форматі, “Українагейт” в США та накопичування протиріч та проблем у відносинах з ЄС, не залишає сумніву, що українському президенту доцільніше було б витрачати свій час на врегулювання важливіших проблем, ніж на учать у довготривалих символічних східних церемоніях.

Хоча є і інша точка зору. "У тому, що Зеленський зараз полетів до Японії, немає великої проблеми. Візит матиме велике символічне значення, а Японія для нас доволі важлива держава. А наші проблеми на інших напрямках швидко не розв’яжеш. В чому команда президента переконалася, намагаючись організувати Нормандський Саміт та візит до Білого Дому. Так само і з питанням вирішення конфлікту на Донбасі. Тому час для візиту нормальний, питання в тому, наскільки він буде ефективним", – пояснив "Апострофу" експерт-міжнародник МЦПД Микола Капітоненко.

"Це не просто туристична поїздка. В українському МЗС заявили, що Зеленський зустрінеться з представниками японського уряду, багатьох іноземних держав. Але в усіх буде мало часу, тож очікувати проривів у відносинах не варто", - зазначила Олена Микал.

Разом з тим на питання, чи не відволікають такі візити президента від важливіших питань всередині країни та назовні і чи етично насолоджуватися азійською гостинністю, коли у нас далі триває де-факто війна, експерти та дипломати ніяково розводять руками.

У соцмережах та телеграм-каналах президенту закидають, що він таким чином "вчиться" дипломатії, демонструє активність хоч десь чи хоче побути подалі, поки інформаційний простір розривають одні скандали з його оточення за іншими.

"Не думаю, що у такому не зовсім вдалому плануванні візитів є якийсь умисел з боку особисто президента, - ділиться своїми враженнями не під запис один з колишніх співробітників МЗС. - Такі візити дуже приємні - приймаюча сторона все організовує на найвищому протокольному рівні - особливої головної болі вони не приносять, одне задоволення з боку глави держави, тому йому і підсовують поїздки на зразок Брунею, Канади чи Японії. Зовнішньополітична активність є, проблем немає. Інше питання, чи наша ситуація, де кожен день – це людські життя, це нові трагедії у якійсь з українських сімей, дозволяє таку розкіш для глави держави, як провести майже тиждень у Японії. Але це питання пріоритетів і планування".

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників