RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Партії Порошенка і Яценюка знову об'єднуються: інтриги додав Гройсман

БПП і "Народний фронт" шантажують один одного напередодні парламентських виборів

БПП і "Народний фронт" шантажують один одного напередодні парламентських виборів Фото: УНIАН

Напередодні виборів до Верховної Ради дві найбільші фракції парламенту – "Блок Петра Порошенка" та "Народний фронт" – всерйоз обговорюють можливе об'єднання. Але не тільки між собою, а й із чинним прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, який останнім часом став проявляти неабияку самостійність в політичних процесах. На якій стадії знаходяться переговори і чи можливе об'єднання без участі президента, з'ясовував "Апостроф".

В останні тижні у політичному просторі України активно обговорюють можливе проведення дострокових парламентських виборів, про що раніше вже писав "Апостроф". З огляду на таку перспективу, частина українського політикуму, а саме фракції "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", що входять в коаліцію у Верховній Раді, вирішили воскресити спроби об'єднатися та піти на вибори єдиною командою, в яку може увійти і прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Причому частина учасників переговорів хоче об'єднатися незалежно від того, будуть вибори достроковими або черговими (у 2019 році).

Останній етап переговорів, як стало відомо, відбувся минулого тижня. Однак вже зараз сторони висловлюють сумніви щодо того, що вдасться домовитися та піти єдиною командою. Не додає оптимізму й зайва самостійність прем'єр-міністра, про яку "Апостроф" писав неодноразово. Інтриги додала й нещодавня заява Гройсмана. Прем'єр сказав, що планує брати участь у наступних парламентських виборах, але не уточнив, з ким і як.

Також глава уряду заявив, що до наступних парламентських виборів треба ввести нову виборчу систему з відкритими партійними списками. Прем'єр підкреслив, що парламент ухвалив у першому читанні "непоганий закон, який може бути доопрацьований до другого читання" (мова йде про закон №3112-1, проект Виборчого кодексу, який був проголосований у першому читанні в листопаді 2017 року, - "Апостроф").

Ще один цікавий нюанс полягає в тому, що Гройсман вирішив провести спільний брифінг зі спікером ВРУ Андрієм Парубієм акурат напередодні прес-конференції Петра Порошенка, що відбулася 28 лютого. Багато хто в політикумі сприйняв це як показовий виступ прем'єра.

Голова ВРУ Андрій Парубій та прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час брифінгу в Києві, 28 лютого 2018 р. Фото: УНIАН

Таку поведінку політика деякі депутати пояснюють тим, що у фракції "Народного фронту" є дискусії про те, щоб об'єднатися в єдину команду без участі президента й БПП, але за участі Гройсмана. Депутати нагадують при цьому про прихід прем'єра на з'їзд фракції "Народного фронту" в листопаді минулого року, що багато хто вже тоді сприйняв як натяк на їх можливе об'єднання.

"На засіданнях фракції ("Народного фронту") говорять, що треба щось зробити з Володимиром Гройсманом. Ну а що, як і в якому форматі – ніхто не каже. Так, розмови у фракціях є про те, що, можливо, без Порошенка об'єднання фронтовиків і Гройсмана буде вигіднішим, але поки це тільки розмови. Вони думають, з ким нам буде вигідніше – з Порошенком, з Юлею (Тимошенко, - "Апостроф") або ще з кимось. А на ділі сидять у своїй "стратегічній дев'ятці" й обговорюють співпрацю з президентом. Але як можна обговорювати щось із людьми, які за спиною посилають тебе на три букви? Крім того, у фракції багато незадоволених тим, що Турчинов (секретар РНБО Олександр Турчинов, - "Апостроф") фактично очолив передвиборний штаб Порошенка. Всі кивають головою, але багато хто не згоден", - ділиться з "Апострофом" один з парламентаріїв-фронтовиків.

Фото: president.gov.ua

При цьому ще один нардеп зазначив, що представники пропрезидентської фракції вже почали проробляти партійні штаби "Народного фронту" в регіонах на предмет об'єднання та підтримки на виборах Петра Порошенка.

"Але зараз незрозуміло, чи є в нього шанси піти на другий термін. Такі сумніви зараз є в багатьох", - сказав нардеп "Апострофу".

В цілому, у стані "фронтовиків" зберігається скепсис щодо того, що переговори закінчаться успішно.

"Навіщо БПП взагалі об'єднуватися з НФ? Як вони собі уявляють цей список? Хто зможе бути першим номером? Зараз цими переговорами просто заспокоюють рядових членів фракції, що, мовляв, переговори йдуть, а якщо все піде не так, то потім скажуть, що ми так і домовлялися. І вкидання про квоти, що в Порошенка 50%, в Яценюка 30%. а в Гройсмана 20%, робляться з цією ж метою. Ніхто ні з ким не об'єднається. Ми це вже проходили, всі готові до того, що їх можуть кинути", - ділиться депутат.

При цьому в БПП не поділяють таких песимістичних настроїв.

"Яценюк хоче і буде об'єднуватися. Він там головний і ніяких "сепаратистських" настроїв там немає. Зараз розганяють ідеї, хто скільки відсотків хоче. Але за півтора року до виборів говорити про це ще зарано. А Гройсман просто хоче змін в підходах до самої виборчої системи. Інших настроїв у нього немає", - сказав "Апострофу" представник пропрезидентської фракції.

Фото: nfront.org.ua

При цьому в "Блоці Порошенка" і не приховують, що не дуже задоволені "зайвою" самостійністю прем'єра. "В нього є амбіції, але він забув, хто його висунув на прем'єра і за списками якої партії він пройшов до парламенту", - коментує нардеп від БПП.

Політичний експерт Петро Олещук, коментуючи "Апострофу" можливе самостійне плавання прем'єра, зазначив, що більш прийнятним у нинішній ситуації для нього був би союз із БПП, а не з НФ.

"Я не думаю, що Гройсману саме в цій ситуації це принесе якийсь позитив. Тим більше, навряд чи для нього є сенс об'єднуватися з таким політичним трупом як "Народний фронт". Йому було би набагато цікавіше, мені здається, перетягнути на себе БПП, якби він дійсно задумав якусь самостійну гру. Я думаю, що це все блеф і відповідні ігри. Єдине, що може змусити Гройсмана шукати якісь альтернативи, це якби реалізувалися ті розмови, про які зараз багато йдеться: про гіпотетичний перерозподіл сфер впливу між Порошенком і Тимошенко. Тоді зрозуміло, що в цій конфігурації Гройсман залишився би п'ятим колесом у возі і йому треба було б шукати якісь можливості для того, щоб зберегти себе в політиці. Але поки такий варіант не виглядає достатньо ймовірним, тому я не думаю, що Гройсману є сенс у цій ситуації починати якусь відверто самостійну гру, але все може бути", - упевнений експерт.

Говорячи про об'єднання БПП і НФ, Олещук зазначив, що сторони просто шантажують одна одну в надії отримати бажану квоту.

"Вся ця риторика спрямована на те, щоб використовувати її собі на користь. Це, швидше за все, якийсь аргумент політичного блефу у грі в контексті цього ж шантажу. "Народний фронт" і БПП зараз займаються відвертим шантажем один одного, щоб домогтися максимально вигідної для себе конфігурації в об'єднанні. Тому ці розмови саме так і треба розуміти", - резюмує Олещук.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати