RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Життя після виборів: що повинен зробити президент за перші 100 днів

Микола Сунгуровський вважає, що потрібно зосередитися на головному

Микола Сунгуровський вважає, що потрібно зосередитися на головному Фото: EPA

Президентські вибори відбудуться зовсім скоро - 31 березня. Новому главі держави перейде у спадок купа невирішених проблем. Як показує практика, кандидати обіцяють багато чого, але згодом обраному президенту не вистачає і п'яти років, щоб хоча б почати виконувати свої обіцянки.

Разом з тим, у світі прийнято робити оцінку діяльності президента за перші 100 днів на посаді. Що реально в Україні може зробити новий президент за цей час і що потрібно зробити в першу чергу, зокрема у сфері в національної безпеки, "Апострофу" розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Я б усю цю сферу розбив на дві частини: перша - забезпечення обороноздатності, і друга - реформування. Не можна зараз реформувати все. Залиште в спокої те, що діє сьогодні, не чіпайте це взагалі, інакше - це провал ефективності. Реформувати можна те, чого немає - створювати, або те, що просто відверто не працює. Тут можна говорити, що потрібно нормалізувати процес оборонзамовлення, і чітко розуміти, що це не щось окреме, а частина програми розвитку Збройних сил - бюджетна, остання, а не ставити її на чільне місце. Тому що, створивши якесь оборонзамовлення, ми потім будемо під нього реформувати армію, а не навпаки.

Взагалі, те, що президенту потрібно зробити в першу чергу, я б розділив на кілька структурних елементів. Перший напрямок: необхідно різко поліпшити роботу на дипломатичному напрямі з формування коаліції проукраїнських партнерів. Це необхідно робити вже зараз, вірніше - це необхідно було робити вже вчора. Результати необхідні, умовно, вже завтра.

Другий напрямок: кадровий склад Збройних сил і всіх силових органів. Тут складно буде президенту вирішувати це питання, тому що це залежить від складу команди, його поглядів на парламентську коаліцію, з ким необхідно буде домовлятися. Але без вирішення цього питання ніякі реформи, ніяка деолігархізація, ніяка боротьба з корупцією неможлива в принципі.

Читайте: "Чорні" колеги не знають, що робити із Зеленським, тому придумують компромати - Дмитро Разумков

Третє, що потрібно зробити: дати завдання, щоб підготували хороший баланс військово-технічного стану Збройних сил і нашого ВПК. Тому що останнім часом часто чуємо: скоро у нас з'явиться радіолокаційна станція, післязавтра у нас з'явиться ракета... А до того часу, що робити, чим захищатися?! Тобто необхідно десь щось закуповувати. А, до речі, купити летальну зброю набагато простіше, ніж купити технологію виробництва. Це дуже складна робота. Тому можна прибрати Укроборонпром, але потрібно залишити хоча б спецекспортерів, тому що у них вже всі зав'язки - на персональному рівні. Тобто прибрати будь-яку людину з цього ланцюжка - це загрожує серйозними розривами. Потрібно більш серйозно до цього ставитися, ввести більш скрупульозний контроль, але не руйнувати ці ланцюжки, їх дуже довго потім відновлювати доведеться.

Четвертий напрямок: реформування СБУ - забрати у них економічні функції, не повинно бути їх там.

Читайте: У Путіна є вкрай небезпечний план на виборах в Україні - генерал

Формування коаліції - це окреме питання, оскільки саме від нього залежить кадровий підбір. Тобто це питання компромісів: на які компроміси готовий йти сам президент як гарант Конституції, що для нього є неприйнятним, від чого він не може відмовитися, що він буде продавлювати, що вимагатиме від своєї команди, своїх партнерів. Це таке, скажімо, найзлободенніше завдання, яке має бути вирішене ще до парламентських виборів. На виборах у Раду він вже повинен перелік цих вимог пред'явити. Тобто якщо він хоче не втрачати ініціативу, а вести за собою, і щоб ті обіцянки, економічні зокрема, були і його єпархією, він про це повинен заявити. Це завдання досить складне, не кожному під силу.

Повне інтерв'ю з Миколою Сунгуровським дивіться на каналі "Апострофа" в YouTube.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі