RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Краще померти, аніж повзати: чому розгорнулася війна за Київську область

Новий глава області Бно-Айріян навіть не встиг толком попрацювати

Новий глава області Бно-Айріян навіть не встиг толком попрацювати Фото: unian

У неділю 20 жовтня голова Київської обласної державної адміністрації Михайло Бно-Айріян написав заяву про звільнення. "Апостроф" розбирався, в чому полягає причина відходу Бно-Айріяна та чи не стало це наслідком конфлікту з командою Володимира Зеленського.

Фотокопію своєї заяви на ім'я президента про звільнення голова Київської обласної державної адміністрації Михайло Бно-Айріян опублікував 20 жовтня на своїй сторінці в соцмережі Facebook. Він прокоментував його уривком зі твору Івана Багряного "Сад Гетсиманський": "Краще померти раз, померти гордо, з незламаною душею, аніж повзати на колінах та вмерти двічі - морально та фізично. Але в першому варіанті ще є шанс взагалі не вмерти".

До повернення Володимира Зеленського з Японії, губернатор залишається на своєму місці, незважаючи на узгодження Кабміном нового кандидата на посаду.

Цікаво, що голова області навіть не встиг як слід попрацювати. 18 жовтня Бно-Айріян відзначив 100 днів роботи на посаді керівника КОДА. До свого призначення він працював в "Укренерго". Ще раніше він майже три роки був радником Костянтина Грищенка, коли той став віце-прем'єром. Є одна важлива деталь: Айріян був одногруппником лідера партії "Слуга народу" Дмитра Разумкова. Подейкували, що Разумков був одним з тих, хто висловлювався на користь цієї кандидатури. Також ім'я київського губернатора пов'язували з Іллєю Павлюком - колишнім помічником народного депутата VII скликання Ігоря Калетника. Ще раніше ім'я Павлюка засвітилося в програмі "Наші гроші", яка розповідала про тіньові штаби в Зе-команді. Там Павлюк відповідав якраз за координацію регіональних штабів.

Під час представлення нового губернатора влітку, президент Зеленський визначив його поле роботи як інноваційне та соціальне. Голова держави підкреслив, що поряд із розвитком регіону та впровадженням нових технологій в області, представники влади повинні пам'ятати й про щоденні потреби її жителів.

"Не забувайте про такі проблеми, як лікарні, дитячі садки, школи - звертайте увагу на ці важливі речі", - сказав Зеленський, вручаючи посвідчення голові ОДА.

Бно-Айріян почав свою роботу з активних обіцянок побороти корупцію та "ставлеників" на місцях, але по факту своє правління в регіоні він позначив в основному кадровими перестановками.

Почалося все зі звільнення керівника апарату Олександра Острянина, директора департаменту агропромислового розвитку Вадима Козачка, заступника голови Алли Арешкович, а також директора департаменту містобудування Дмитра Ликова. В якійсь мірі ці перестановки були виправданими: Острянин відомий тим, що через суд уникнув люстрації після роботи заступником начальника управління ГУ МВС України в Полтавській області, Арешковича звинувачували в причетності до появи наказу КМДА про передачу правоохоронним органам поранених протестувальників під час Євромайдану, Ликова пов'язують з компаніями-розробниками містобудівної документації половини області.

Ці звільнення пройшли б непоміченими та й можливо, були б навіть оцінені позитивно, проте пізніше Бно-Айріян звільнив Сергія Золіна - директора департаменту регіонального розвитку, одного з ключових в структурі ОДА. На це місце глава адміністрації спочатку планував призначити Володимира Василенка, людину голови облради, "радикала" Стариченка, під час призначення якого, нібито, було грубо порушено процедуру, але цього так і не відбулося.

В результаті, губернатор призначив на цей пост Євгена Плащенко, з яким він тісно співпрацював, працюючи в "Укренерго", і якого ЗМІ, в свою чергу, пов'язують з Вадимом Столаром. Співрозмовники "Апострофа" в ОДА повідомляють, що пост планувалося віддати протеже Ігоря Коломойського Олегу Дунді, екс-директору будівельної компанії "А.В.С.", серед засновників якої є фірма, підконтрольна групі "Приват" Коломойського.

Оточення вже майже екс-голови області пов'язує його звільнення саме з небажанням дотримуватися кадрових вказівок.

"Коли я прийшов сюди - мені рекомендували декого на призначення, а потім ці люди з'явилися в списку, який мені передав шановний народний депутат (Олександр Дубінський). Тому конфлікт виник ще раніше публічних звинувачень. Мені дали список, побачивший його, я сказав, хлопці, це так не працює ", - повідомили співрозмовники "Апострофа" з посиланням на слова Бно-Айріяна.

Хоча, в області, за словами інформованих джерел, до нового губернатора було скептичне ставлення. "Він не в змозі був розібратися навіть з тими кадровими питаннями, з якими міг, не міг звільнити заступників, люди в районах його не слухали, бо за попередніми губернаторами стояли серйозні люди та гроші, а за цим - нічого, з ним нічого не вирішували, він був просто ширмою для рєшал з попередньої влади ", - коментує джерело.

Але незважаючи на невдоволення таким станом речей, як розповів "Апострофу" один з народних депутатів, знайомих із ситуацією, Бно-Айріян пішов сам, за власним бажанням. "Просто йому створили такі умови, при яких він не міг не піти. Вивчили його психотип та потихеньку тиснули. За допомогою нардепа Олександра Дубінського, наприклад, який регулярно влаштовував на нього медіа-атаки, а він за типом характеру не звик відбиватися, він людина спокійна, тому йому простіше піти. Він вирішив піти в бізнес", - повідомив співрозмовник "Апострофа".

На місце Бно-Айріяна через кілька годин після його відставки Кабмін оперативно погодив маловідомого харківського бізнесмена Олексія Чернишова. У ЗМІ про нього пишуть як про бізнесмена, який має активи в інвестиційному та девелоперському бізнесі. Також він відомий своїми проектами популяризації України за кордоном. Однак за словами одного зі співрозмовників "Апострофа", він входить до оточення депутата від "Опозиційної платформи" Олександра Фельдмана. А останній зараз має непогані стосунки з олігархом Ігорем Коломойським.

Про це також в своєму телеграм-каналі написав народний депутат VIII скликання Сергій Лещенко. "Цього разу протекцію Чернишову робив не Фельдман, а Ігор Коломойський, який через підзвітних депутатів активно "збивав" керівника Київської області. За інформацією джерел, Чернишов пройшов оглядини у Ігоря Коломойського", - написав Лещенко.

Подібні ротації, кажуть співрозмовники "Апострофа", вказують не тільки на боротьбу за найбільш "хлібну" область України, а й на кадрові проблеми в команді Зеленського. "Зараз, судячи з усього, відбувається ротація першої хвилі призначенців, а оскільки вона не показала свою ефективність, то починають призначатися зручні та згідливі", - резюмував співрозмовник.

Читайте також

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон