RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Статусні сувеніри: навіщо радників­ ­шоуменів призначають в РНБО

Радники секретаря РНБО, Сергій Сивохо та Максим Ткаченко, не матимуть реальних повноважень

Радники секретаря РНБО, Сергій Сивохо та Максим Ткаченко, не матимуть реальних повноважень Фото: unian

Шоумен Сергій Сивохо недавно став радником секретаря Ради національної безпеки та оборони. Компанію йому складе колишній директор компанії "Квартал-Концерт", народний депутат з фракції "Слуга народу" Максим Ткаченко. "Апостроф" розбирався, які повноваження та можливості отримають представники шоу-бізнесу в головному координаційному органі з питань національної безпеки, а також навіщо взагалі їм дали такі посади.

У понеділок, 21 жовтня, шоумен та продюсер "Кварталу 95" Сергій Сивохо повідомив на своїй сторінці у Facebook, що став радником секретаря Ради національної безпеки та оборони (РНБО) Олексія Данилова з питань реінтеграції та відновлення Донбасу. Він також опублікував фото виданого йому посвідчення. За словами Сивохо, його завданням буде генерація певних ідей для органів влади з гуманітарної політики щодо окупованих територій Донбасу. Прийняті до виконання пропозиції будуть потім доноситися до суспільства.

"Це дуже довгий процес, але починати потрібно було вже вчора. Почнемо сьогодні", - написав він.

Вже 23 жовтня народний депутат Максим Ткаченко ( "Слуга народу") повідомив про призначення на аналогічну посаду.

"Для мене велика відповідальність стати радником секретаря РНБО з питань реінтеграції та відновлення Донбасу. Планів безліч. Попереду - багато продуктивної роботи", - написав він на своїй сторінці в Facebook

Зазначимо, що Ткаченко є першим заступником голови парламентського комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій. Був обраний до Верховної Ради IX скликання за списками партії "Слуга народу". Займає посаду одного з заступників голови фракції. Як і Сивохо, Ткаченко родом з Донбасу та має відношення до шоу-бізнесу. До приходу в політику він був генеральним директором компанії "Квартал-Концерт", що займалася організацією гастролей та продажем квитків, а також продюсером українських музичних груп.

На позачергових парламентських виборах 2019 року Сергій Сивохо балотувався від "Слуги народу" по мажоритарному округу №49 (Донецька область), але, на відміну від Ткаченка, до Верховної Ради не потрапив.

РНБО є координаційним органом з питань національної безпеки та оборони при президенті. Він вносить пропозиції президенту щодо реалізації засад внутрішньої та зовнішньої політики у сфері національної безпеки та оборони. У 2014 році повноваження секретаря РНБО були істотно розширені. Прийняті в профільний закон зміни надали йому повноваження щодо прийняття рішень щодо невідкладних заходів із подолання кризових ситуацій, які загрожують національній безпеці України, а також координації та контролю діяльності органів виконавчої влади у сферах протидії корупції, забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинністю.

Статусне місце

Згідно з офіційним повідомленням на сайті Верховної Ради, в період з 23 по 25 жовтня комітет з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій проводив виїзні засідання в Краматорську та Сєвєродонецьку. У перший же день засідання Сивохо розмістив на своїй сторінці в Facebook ряд повідомлень, які викликали неоднозначну реакцію.

"Сьогодні добряче дісталося МінТОТу (Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, - "Апостроф") і Мінсоцполітики. Було багато питань. Насамперед - це виплата пенсій. Досить знущань! Пенсіонери не повинні стояти в чергах на блокпостах раз в два місяці, щоб забрати свої гроші. Друга проблема - дискримінація та відверте приниження переселенців постійними перевірками та контролем того, скільки вони пробули в Україні. Потрібно спростити систему, продовжити з 60 днів до 1 року. І останнє, дуже складно пройти контроль. Особливо дітям, які перетинають кордон з одним із батьків", - написав він.

Сивохо вважає, що Україна повинна створити всі умови для українців, які проживають по обидва боки лінії зіткнення.

Сивохо вважає, що Україна повинна створити всі умови для українців, які проживають по обидва боки лінії зіткнення Фото: Getty Images

Зазначимо, на сайті РНБО офіційних повідомлень або документів щодо призначення Сивохо і Ткаченка радниками немає. Діяльність Ради регламентується законом про РНБО та положенням про його апарат. У цих документах немає згадок про радників секретаря РНБО. Немає посад радників і в затвердженій президентом Володимиром Зеленським, 18 жовтня, структурі апарату відомства. Колишній співробітник апарату РНБО, який побажав залишитися неназваним, розповів "Апострофу", що посада радника вводиться внутрішнім розпорядженням секретаря РНБО. Як правило, це непублічний документ для внутрішнього користування.

"Кількість радників визначається штатним розкладом, а їхні обов'язки прописані в посадовій інструкції. Радників оформляють в патронатну службу, вони не є державними службовцями, а тому можуть займатися бізнесом або суміщати посади", - говорить співрозмовник.

За його словами, посвідчення радника секретаря РНБО, не дає ніяких додаткових повноважень або преференцій, і є, по суті "статусним сувеніром".

"Видача подібних посвідчень залежить від особистісних стосунків між секретарем РНБО та його радником. Ця "корочка" дає доступ для входу в будівлю апарату, можливість відвідувати засідання, якщо на них є відкритий загальний доступ та не обговорюється інформація, яка має службову або державну таємницю. Це все. Ніякої відповідальності або повноважень у них більше немає. У випадку з Сивохо, я думаю, посвідчення було видане для того, аби збільшити його публічну значимість в регіоні, де він буде організовувати інформаційну кампанію. У Ткаченка є статус народного депутата, а радником його призначили за компанію", - зазначає співрозмовник.

Колишній секретар РНБО (в 2005-2006 роках) Анатолій Кінах заявив "Апострофу", що в період перебування його на посаді, інституту радників секретаря не було. При цьому для вирішення поставлених завдань, в якості консультантів, залучалися системні фахівці високого рівня підготовки, а не "фахівці розмовного та розважального жанрів".

"РНБО має велике стратегічне значення в країні, особливо зараз, коли не вирішено питання бойових дій на Донбасі. Ще з часів президента Віктора Януковича, РНБО перетворили на відстійник кадрів, ця традиція продовжується і зараз. Вже при новому президенті, не було проведено жодного системного засідання. Наприклад, щодо тієї же формули Штайнмайера, Мінському переговорного процесу, де потрібно обговорити позиції та створити директиви", - говорить він "Апострофу".

За інформацією видання, перед Сивохо і Ткаченком стоїть завдання сформувати позитивний імідж влади та партії "Слуга народу" на непідконтрольних територіях Донбасу. Джерело "Апострофа" в керівництві партії розповіло, що, швидше за все, їх готують до проведення виборів, які будуть оголошені після імплементації так званої, "формули Штайнмайера".

"Вони добре впізнавані в регіоні. Ткаченко, наприклад, очолював в Луганській області команду Зеленського на президентських виборах, а Сивохо балотувався в Дружківці. Їхнє головне завдання - провести інформаційну кампанію, створити ядро регіональних організацій партії, а після того, можливо, балотуватися там. Питання ще обговорюється", - сказав співрозмовник.

Ткаченко очолював в Луганській області команду Зеленського на президентських виборах Фото: unian

Все для телевізора

Президент Зеленський в кадрових питаннях робить ставку на представників "Студії" Квартал 95" та відомих громадських діячів. Його першим помічником є співзасновник студії Сергій Шефір, заступниками голови Офісу президента призначені сценарист студії Юрій Костюк, виконавчий продюсер Сергій Трофимов. Юрист і кінопродюсер Андрій Єрмак займає посаду помічника глави держави, а юрист "Кварталу" Іван Баканов - є головою Служби безпеки України. Експерт зі стратегічних комунікацій Денис Богуш підтверджує думку про те, що призначення Сивохо радником з питань реінтеграції та відновлення Донбасу має забезпечити позитивну інформаційну кампанію для виборців. Однак загалом кадрові призначення нової влади не мають системності та логіки.

"Такого поняття як "кадрова політика" у представників нової влади не існує. На багатьох державних посадах знаходяться дивні персони, які не мають жодного відношення до державних процесів. Склад пропрезидентської фракції в Раді викликає одне здивування, виборець вибрав тих, хто не має жодного поняття , як функціонує держава. В майбутньому це призведе, до того, що з інститутів влади підуть останні чиновники, на яких тримається держава. Але для телевізора та виборця буде кому робити красиву картинку", - говорить "Апострофу" експерт.

Віце-президент Української PR-Ліги Олена Дерев'янко каже, що політика сприймається, новою владною командою, як реаліті-шоу. А такий формат об'єктивно вимагає медійних осіб в якості акторів.

"Ці призначення - логічне продовження кадрової політики нової владної команди. Для якої наявність профільної освіти або відповідного, займаній посади досвіду роботи, має набагато менше значення, ніж його "розкрученість" і особиста довіра тих, хто його призначає. Яким буде результат роботи нових обличь в РНБО покаже час, поки що це все з категорії "річ у собі", - заявила вона "Апострофу".

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати