RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пустеля замість Ради: чому депутати скасували важливе засідання

Усередині парламенту назріває досить серйозна криза

Усередині парламенту назріває досить серйозна криза Фото:

На середу, 6 березня, було заплановане чергове засідання Верховної Ради, але буквально за день до початку його скасували. Хоча ще напередодні нардепи планували плідно працювати над важливими ініціативами, які, зокрема, стосуються євроінтеграції України. "Апостроф" вирішив розібратися у тому, що відбувається під куполом.

Роботу парламенту цього тижня перенесено. За даними народного депутата від "Європейської солідарності" Ірини Геращенко, народним обранцям від правлячої фракції "Слуга народу" терміново потрібно зробити комплексний звіт для Сенату США, через що у ВРУ формуються три групи по 10 депутатів. Одна з груп нібито поїде на військові позиції, інша робитиме звіт щодо фортифікацій, а третя відвідає навчальні центри.

Однак нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк пише, що реальна причина у відсутності голосів за важливі законопроекти. А їх цього тижня мали б проголосувати майже 50, і досить важливих.

"Вони ж тих, хто голосував за БЕБ повідпускали за кордон. Особливо ОПЗЖ та групи. Хтось по відрядженням, хтось іншим шляхом. І тут сюрприз-сюрприз, багато з “союзників” по голосуванню не повертаються вчасно на цей тиждень", - написав депутат у Телеграмі.

Читайте: Операція "Стерилізація": чи буде ухвалено закон про мобілізацію

Згодом інформацію про відрядження "Слуг народу" – без подробиць – підтвердив голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

"Ми неодноразово говорили про те, що за аналогією роботи на округах депутати будуть більше працювати з військовими – на передовій, в навчальних центрах, в пунктах постійної дислокації, - зазначив голова фракції, - зараз у цьому напрямку для нардепів є термінове і важливе завдання, яке напряму впливає на допомогу партнерів".

Не домовилися?

Але варто розуміти, що пленарні засідання Верховної Ради – це не якийсь скасований корпоратив. Рішення ухвалюються вкрай важливі, а тому сесії просто так не переносяться.

"Очевидно, на закритій погоджувальній нараді пройшлися по тих питаннях, які потрібно розглядати, і зрозуміли, що є ризик провалу голосування – не лише законопроектів, які пройшли перше читання, а й тих, які мають розглядатися за основу. Тому вирішили перенести пленарні засідання, аби не підставляти авторів законопроектів та комітети", - не виключає політолог, голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко у розмові з "Апострофом".

За словами експерта, ця ситуація також пов'язана з демаршем двох політичних сил - "Європейської солідарності" та "Голосу" через невиїзд їх народних депутатів за кордон.

Раніше ці фракції голосували принаймні за провладні законопроекти, що пов'язані з євроінтеграцією. Тому більшість із них Верховна Рада ухвалювала “із запасом”. Але цього разу склалася несприятлива ситуація.

"Дійсно, частина депутатів від "Слуги народу" зараз знаходиться у США, і можуть просто не набрати достатню кількість голосів. А традиційні сателіти влади – депутатські групи - так само не голосують зараз повним складом, вони дають по 50-60% голосів", - додає експерт.

Тож, політичні ігри знову паралізують важливі ухвалення важливих рішень у парламенті.

Рада недопрацьовує?

На цей тиждень у нардепів накопичилося досить багато законодавчої роботи. У проекті порядку денного пленарних засідань на 6-8 березня було 48 важливих законопроектів та постанов.

"Попереднє засідання було на другі роковини вторгнення російських військ, 24 лютого, але за моїми даними, мало церемоніальний характер. Виступали представники іноземних делегацій тощо. Але самі законопроекти не розглядалися. Вони мали перейти на засідання, яке повинно було відбутися 6-8 березня", - зазначає в коментарі "Апострофу" голова ВГО "Комітет виборців України" Олексій Кошель.

У цілому, за його словами, якщо аналізувати роботу Верховної Ради (а не лише цей тиждень), депутатам вкрай не вистачає сесійних засідань.

"Я думаю, що ми отримали вкрай тривожний сигнал, який свідчить, що треба змінювати підходи до законодавчої роботи, пріорітети. Хоча б, з огляду на те, що парламент не ухвалює близько двох третин урядових законопроектів. Це вкрай негативна ситуація, тим більше, під час війни", - підкреслює Олексій Кошель.

Утім, навіть поза Верховною Радою нардепи не мають достатньої можливості працювати. Як відомо, для виїзду у закордонне відрядження потрібне погодження від спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука. "Апостроф" уже писав про логіку таких обмежень у розумінні влади: окремі нардепи від опозиції буцімто заради власного піару шкодять інтересам України.

Але ситуація коли одних нардепів не пускають на міжнародні форуми, а іншим фактично дають "відрядження" у Монако чи Флориду, не мотивує працювати.

Читайте: "Сценарій оптимістичний": нардепи відповіли, коли ухвалять закон про мобілізацію

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів