RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Здохнути не дають, але й жити - теж": що зараз відбувається на Донбасі

Семен Кабакаєв про те, як живуть люди на окупованому Донбасі

Семен Кабакаєв про те, як живуть люди на окупованому Донбасі Донецьк, січень 2018 року Фото: EPA/UPG

Обмеженнями на виїзд з окупованої території Донбасу ватажки бойовиків створюють картинку для того, щоб люди залишалися в ОРДЛО і слугували російським найманцям "живим щитом" у протистоянні з українськими військовими. Разом із тим, населення, яке залишається в окупованих районах, залякане та змушене виживати.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів координатор групи "Стоп Терор" Семен Кабакаєв.

Про обмеження на виїзд з окупованого Донбасу

Якщо відштовхуватися від практичних кроків, які чинять лідери невизнаних терористичних утворень (а фактично це російське політичне утворення), то їхнє завдання – створювати телевізійну картинку, щоб обертати її в інформаційному полі проти України й робити так, аби люди не тікали з цих територій. Наприклад, коли я в 2014 році виїжджав (з Луганська, - "Апостроф"), вони намагалися зробити так, щоб якомога більше людей залишилося, бо люди – це живий щит, за яким можна ховатися й вести вогонь із житлових кварталів. Оскільки Збройні сили України не стріляють по них, то це дуже зручно.

В політичному сенсі обмеження на виїзд громадян дають можливість показувати в ЗМІ картинку й казати, що "злочинна українська влада", "кривава хунта" не хоче, щоб ці люди їхали, хоча це не так. Звісно, з якимись проблемами, але тут (на вільній території України, - "Апостроф") створюється якомога більше комфортних умов для переселенців. Тож тут два аспекти – практичний і політичний. Створюється образ, який на центральних телеканалах Росії зможуть використовувати як новини про те, що влада України погано ставиться до населення окупованих територій. Це триває вже чотири роки.

Про те, як люди виживають в ОРДЛО

Потрібно також розуміти, що протягом останніх двох років ситуація на окупованих територіях стабілізувалася. Після знищення майже всіх польових командирів, які не влаштовували російських кураторів, за кожний напрямок почали відповідати ФСБшники, ГРУ, політичне крило [помічника президента РФ Владислава] Суркова та інші.

Не можна сказати, що на окупованих територіях є гуманітарна криза, ні. Там створені умови, в яких людина має можливість виживати, і цього достатньо, щоб контролювати все населення на окупованих територіях. Тобто людям і не дають здохнути, вибачте на слові, але й жити теж не дають, адже зарплатня настільки мінімальна, що дуже маленький відсоток громадян може дозволити собі купувати м'ясо чи щось подібне. Все це є в магазинах: так, воно не дуже якісне, бо воно не з України, а з Росії, воно якесь погане й несмачне, але все це реально купити. Про це постійно розповідають, але власне можливості придбати ці товари в людей нема.

Роботи немає, більшість людей виїхала, майже все виробництво зупинилося, бізнес виїхав, бо ж нема сенсу працювати, так що там дуже важко заробити. Більшість людей або сидять на пенсіях, або повиїжджали в Росію чи Україну, особливо працездатне населення, яке могло б працювати й приносити якісь доходи.

Читайте також: ДНР-ЛНР зникнуть за кілька місяців, але за однієї умови

Так звана "влада" поставила людей в таку ситуацію, щоб вони не могли ступити ні вліво, ні вправо, вони бояться щось казати, тому що розуміють, що в разі протесту проти російських адміністрацій, де сидять всілякі Захарченки, їх просто порозстрілюють. Ніхто не хоче йти проти людей з автоматами, тому всі сидять мовчки, нікому нічого не кажуть, страждають, бідкаються. Вони зрозуміли, що зроблений вибір виявився обманом, але з цим вже нічого не зробиш.

І тому, я думаю (і зі спілкування [з тими, хто мешкає в ОРДЛО], зробив такі висновки), що всі люди, які знаходяться на окупованих територіях, вже вирішили для себе просто доживати. Тому що ті, хто не може виїхати, доживають, сидячи в цьому страху, який росіяни створили через всіх своїх найманців.

Повний текст інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни