RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Води немає, але ви тримайтеся: посуха в Криму пере­творюється на реальну загрозу для окупантів

Без води з Дніпра окупований півострів не врятують навіть весняні дощі

Без води з Дніпра окупований півострів не врятують навіть весняні дощі Вид на висохле дно Сімферопольського водосховища, квітень 2020 року Фото: Getty Images

В окупованому Росією Криму у на тлі сухої зими та тотальної "самоізоляції" від COVID-19 загострився водний дефіцит. Якщо наприкінці зими окупаційна влада більшою мірою закатувала пропагандистську істерику з приводу водної блокади з боку материкової України, то тепер нестача води перетворюється в реальну загрозу. "Апостроф" з'ясував у жителів півострова, яка ситуація із забезпеченням водою в різних регіонах, і як окупаційна "влада" намагається вирішити проблему.

"Складна ситуація"

Окупаційна "влада" визнає, що запаси в кримських водосховищах, порівняно з минулим роком, просіли більш ніж вдвічі. Якщо в травні 2019 року обсяги води в сховищах становили близько 205 мільйонів кубів, то наразі залишилося тільки 95 мільйонів. Дощі, які традиційно йдуть в Криму в квітні-травні, ніяк не сприяли наповненню водосховищ.

До того ж на тлі тотальної "самоізоляції" через поширення коронавірусу на півострові різко підскочило споживання води. Окупаційні адміністрації в містах та селищах Криму перейшли до економії і повсюдного обмеження. У анексованому Севастополі з 15 травня введуть графік подачі води на садівничі товариства. Брак води спостерігається і на Південному березі. Міська "адміністрація" Алушти ввела графік подачі води в селі Нижня Кутузовка.

У Сімферополі, населення якого після окупації збільшилося майже вдвічі, брак води не виходить приховати за товстим шаром телевізійної пропаганди та чиновницької брехні. "Ситуація дуже складна. Приховати неможливо, що водосховища міліють і ця проблема існує. Влада республіки займається цією проблемою щодня", - зізналася днями глава окупаційної "адміністрації" кримської столиці Олена Проценко. Вона попросила городян економити воду, зазначивши, що ситуацію можуть врятувати лише рясні дощі.

Води вистачить до червня?

Російський гауляйтер Криму Сергій Аксьонов, незважаючи на тривожні прогнози, стверджує, що запасів води для постачання Сімферополя (Аянське, Сімферопольське і Партизанське водосховища) вистачить майже до кінця літа, навіть якщо дощів не буде зовсім.

Така позиція виглядає дивною, тому що в кінці лютого і на початку березня підлеглі Аксьонова на пару з кремлівськими пропагандистами закотили істерику з приводу того, як півострів "загинається" з вини Києва, який перекриває подачу води з Дніпра.

Як пояснив в коментарі "Апострофу" експерт з тимчасово окупованих територій Інституту чорноморських стратегічних досліджень Юрій Смілянський, риторика окупаційної влади цілком залежить від політичної кон'юнктури. Просто тоді їм було вигідно кричати, що Україна організувала "водний геноцид" кримчан.

Сімферопольське водосховище, квітень 2020 рокуФото: Getty images

"Минулого разу вони влаштували істерику з приводу водної блокади для того, щоб якось вплинути на провідні країни ЄС і підштовхнути їх до пом'якшення санкцій на тлі саміту "нормандської четвірки", який відбувся. Спробували, але у них нічого не вийшло. Хоча з огляду на дії та заяви окремих представників влади (зокрема, і щодо поставок води на півострів) можна було зробити висновок, що нам так до кінця і не розповіли, про що саме сторони домовлялися в Парижі", - пояснив Юрій Смілянський.

У кінці січня поточного року так званий "глава комітету республіки Крим з водного господарства" Ігор Вайль визнавав, що в передгірних регіонах півострова і на Південному березі Криму (ПБК) вже до середини літа можуть виникнути проблеми.

"Джерелом питного водопостачання ПБК, міського округу Сімферополь, Сімферопольського, Бахчисарайського, Білогірського і частково Кіровського районів є річкові води. Наповнення водосховищ безпосередньо залежить від водності річок, погодних умов та опадів. Водосховища природного стоку заповнені на 37%. Цих корисних запасів води, без врахування приток, вистачить для водопостачання до червня поточного року", - наполягав Ігор Вайль.

Вода зі смаком металу

З того моменту ситуація тільки погіршилася. Найбільше від сезонної посухи постраждають саме східні регіони півострова, які отримують воду з Білогірського водосховища, яке в цьому році пересохло більше за інші. Як розповіли "Апострофу" жителі Білогірська, перекриття Північнокримського каналу і сезонна посуха серйозно загострили проблему якості питної води. Місто живиться не стільки за рахунок Білогірського водосховища, скільки за рахунок використання 48 ґрунтових свердловин. Воду подають по домівках через вісім магістральних водопроводів, які були побудовані ще за часів "розвинутого соціалізму" і відтоді жодного разу не оновлювалися.

"Якість води просто огидна: жовтуватий колір, неприємний запах і виразний присмак металу. Тим, хто живе на "Транспортному" (один із мікрорайонів Білогірська, - "Апостроф"), найважче. Там воду взагалі пити неможливо. Чиновники пояснюють, що таке відбувається через зношеність труб, але коли саме проблема буде вирішена, толком не говорять. Обіцяють, що почнуть вирішувати питання з 2022 року, будуть будувати опріснювачі, але люди їм не вірять", - розповів у бесіді з "Апострофом" житель Білогірська Дилявер М.

Залишки води в Сімферопольському водосховищі, квітень 2020 рокуФото: Getty images

Сумнівно, що окупанти встановлять по всьому Криму опріснювальні станції. Починаючи з 2015 року, місцева "влада" носилася з ідеєю опріснення морської води, потім думала над будівництвом водоводу з території Краснодарського краю сусідньої Росії. Обидві ініціативи так і залишилися на словах суто з технічних причин. Опріснювачі витрачають багато електрики, а подача води з території Краснодарського краю неможлива, оскільки цей регіон сам страждає від нестачі води.

"Додаткові можливості забезпечити кримчан питною водою для окупаційної "влади" недоступні. Справа не тільки в санкціях, а й в об'єктивних технічних труднощах. Проекти опріснення морської води провалилися, тому що на це потрібно багато електрики. Для того щоб забезпечити жителів півострова водою з розрахунку 16 літрів на людину на добу (це мінімальний показник) в Криму потрібно побудувати близько десяти атомних електростанцій, рівних за потужністю Запорізькій АЕС. Таких можливостей у окупантів просто немає", - зазначив Юрій Смілянський.

Зелена вода для Армянська

На півночі Криму ситуація з водою не краща. Там на жителів "тиснуть" постійна посуха, абсолютно непридатна для пиття вода (навіть на тлі показників східних районів республіки) та екологічні проблеми, пов'язані з роботою підприємств хімічної промисловості.

Батьки евакуюють дітей з міста Армянська після аварії на заводі Титан, 2018 рікФото: Getty images

"У міській філії "Води Криму" ("державне підприємство" так званої Республіки Крим, - "Апостроф") давно перестали реагувати на скарги з приводу якості води. Люди писали Аксьонову, писали в Москву скарги - все без толку. Міські чиновники вже прямим текстом говорять людям, що, мовляв, радійте, що така вода є, тому що в сусідньому Армянську - ще гірше. Там вода з крана йде то зелена, то іржава. Іншої води у нас для вас немає!", - обурився в розмові з "Апострофом" житель Красноперекопська Володимир Т.

Вода в Армянську позеленіла ще два роки тому. У окупаційному "уряді" неохоче визнали проблему. Сергій Аксьонов для вигляду критикував міських чиновників, роздавав пустопорожні розпорядження, але все так і залишилося на словах і папері. Потім, влітку 2018 року, в Армянську через нестачу води для підприємств хімічної промисловості сталася екологічна катастрофа.

Фантазії окупантів

"Влада" до останнього приховувала масштаби катастрофи, а після того, як історія навколо викидів в Армянську пішла на спад, взагалі заявила, що півострів нібито може обійтися без дніпровської води.

"Нам вода від України не потрібна. Вона страшенно забруднена. Мені недавно сказали фахівці, що вода, яка надходила до Криму, сприяла зростанню онкологічних захворювань. Що там ллється - ніхто не контролює... Зараз вони нехай самі розбираються зі своїми проблемами", - заявив "спікер" окупаційного "парламенту" республіки Володимир Константінов влітку минулого року.

У Криму багато хто досі пам'ятають цю дурну заяву. "У нас від таких слів охрініли навіть найбільш безнадійні російські патріоти. Воду з-під крана не п'ємо - тільки покупну. Рис, дині, кавуни та ягоди в колишніх обсягах вирощувати не можемо. Молочна худоба йде під ніж. Може, Константінову дніпровська вода не потрібна. Всім іншим - потрібна", - поділилася з "Апострофом" жителька смт Первомайське Галина Панасівна.

Варто відзначити, що дніпровської води незабаром буде не вистачати й континентальній Україні. Особливо регіонам Причорномор'я та Приазов'я, які через кліматичні зміни, самі страждають від нестачі води, поступово перетворюючись у напівпустелю.

Читайте також: Українці можуть зникнути: що чекає нашу країну через зміну клімату

Порівняно з регіонами на півночі і сході півострова, обстановка в Первомайському районі, розташованому в самому центрі Криму, залишається відносно стабільною. Для покриття побутових потреб вистачає води з ґрунтових свердловин, але сільське господарство в цьому районі, а також в Джанкойському і Красногвардійському районах, тримається виключно на природних опадах.

"Дощі, які нещодавно пройшли, частково врятували ярі посіви пшениці та ячменю. З озимими - все гірше. Безсніжна зима і сухі вітри ранньою весною призвели до того, що озимі зійшли лише сантиметрів на 15-20 і викинули колос. Якщо ми влітку з гектара зберемо 20-22 центнерів, вже буде добре, хоча спочатку настрій був на 27-30 центнерів", - розповів "Апострофу" фермер із Красногвардійського району Дмитро В.

Читайте також