RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Туалетний папір проти коронавірусу: як у Криму борються з COVID-19

Жителі анексованого Криму бояться, що "влада" приховує реальну кількість заражених смертельним вірусом

Жителі анексованого Криму бояться, що "влада" приховує реальну кількість заражених смертельним вірусом Фото: Getty Images

Смертельний вірус COVID-19 проник в анексований Росією Крим. Окупаційна влада наполягає, що захворів лише один кримчанин, котрий раніше побував у Франції. Жителі регіону не повірили заявам чиновників про те, що ситуація під контролем. Люди в деяких містах кинулися скуповувати крупи, туалетний папір і товари першої необхідності. В аптеках немає медичних масок і антисептиків. На соціальну обстановку тисне відразу кілька факторів: загроза вірусу, різка девальвація російського рубля, недовіра до "влади" і розвалена в результаті російських "реформ" медицина. Редакція "Апострофа" з'ясовувала, що саме відбувається зараз на півострові і які настрої у кримчан.

"Французький пацієнт"

Так званий "глава" Криму Сергій Аксьонов повідомив, що вірус завіз у республіку кримчанин, який раніше побував в Євросоюзі. "У "Республіці Крим" підтверджено перший випадок коронавірусної інфекції у жителя півострова, який прибув із Франції. Він перетинав державний кордон РФ в автомобільному пункті пропуску. Встановлено, що хворий при перетині кордону не повідомив інформацію про перебування в країнах, неблагополучних щодо коронавірусу. Із симптомами ГРВІ він був госпіталізований у медичний заклад за місцем проживання з дотриманням всіх заходів інфекційної безпеки, в окремий бокс. Результат підтверджено в установленому порядку", - написав Аксьонов на своїй сторінці в Facebook.

"Міністр" охорони здоров'я Криму Ігор Чемоданов спробував зменшити суспільний резонанс, заявивши, що пацієнт підхопив легку форму захворювання, а всіх, із ким він контактував (включаючи таксиста), посадили на карантин. Згідно з версією "влади", чоловік захворів приблизно 15 березня, у нього піднялася температура до 37,5 градусів, і був кашель. Рідні чоловіка викликали швидку. Під час спілкування з медиками кримчанин зізнався, що був за кордоном.

"Його відразу поклали в мельцерівський бокс. Було розпочато лікування в повному обсязі. Незважаючи на те, що спочатку (перший тест на наявність коронавірусу) був негативний, сьогодні тест підтвердився. Зараз стан у нього ближче до задовільного. Лікування він отримує. Температури немає. Кашлю, практично, немає. Сім'я його - п'ять осіб - були ізольовані 19 березня. Усі в задовільному стані. Загалом, щодо здоров'я питань немає", - заявив "міністр" Чемоданов. При цьому він не уточнив, чому, якщо у пацієнта була температура 37,5 і відносно нормальний стан, йому викликали швидку.

Більше було схоже на те, що Сергій Аксьонов та Ігор Чемоданов не стільки інформували кримчан, скільки виправдовувалися. Мовляв, пацієнт приховав інформацію про себе, і взагалі його аналізи на COVID-19 спочатку дали негативний результат, тому не варто особливо переживати.

За даними "міністерства" охорони здоров'я, станом на 22 березня під наглядом в Криму було 413 осіб і ще 35 осіб - в інфекційних стаціонарах. У російському "уряді" республіки також повідомили, що на випадок масового надходження пацієнтів із COVID-19, під них виділили окремий блок Сімферопольської клінічної лікарні №7 на 180 лікарняних ліжок. Із огляду на те, що в кримській столиці і окрузі проживає більш як 450 тис. осіб, можливості клініки в разі епідемії швидко вичерпаються.

Молебень проти коронавируса в КримуФото: hersones.org

Поки ж окупаційна адміністрація розраховує обійтися "малою кров'ю". У Криму обмежили масові заходи. ВНЗ перейшли на дистанційну форму навчання, а школи поки перебувають на весняних канікулах.

Хворих кримчан більше?

Незважаючи на бадьорі повідомлення місцевих телевізійних пропагандистів, обнадійливим заявам "влади" мало хто вірить. У регіоні стрімко повзуть чутки, що хворих насправді більше: понад 350 осіб. Така інформація "гуляє" по соціальних мережах. Із огляду на те, що редакції місцевих ЗМІ ще з перших днів анексії опинилися під окупаційним ковпаком, соціальні мережі (в основному Facebook) стали альтернативним джерелом інформації. Сергій Аксьонов, реагуючи на повідомлення про велику кількість хворих, наказав окупаційному "міністерству" інформації спільно з російським МВС і ФСБ розібратися з "розповсюджувачами фейків".

"Кажуть, що той, хто захворів на корона вірус, живе в Євпаторії, але нам від цього не легше. Вона (кримська "влада", - "Апостроф") ще хоче везти хворих до нас у район! Спілкувалася зі знайомими медиками: у нас по вулиці Заліській і 7-ї Міськлікарні (два південно-західних мікрорайони Сімферополя, - "Апостроф") за останні пару тижнів різко збільшилася кількість захворювань на ГРВІ. Керівництво дало команду брати на облік тільки тих, хто нещодавно був у Китаї або в ЄС. А якщо на прийом прийшла людина, яка підхопила вірус уже від цих "туристів", то їй випишуть стандартний набір препаратів, і вона піде розносити заразу далі", - розмірковує в розмові з "Апострофом" Наталя з Сімферополя.

Стан медицини в Криму після окупаційних "реформ" плачевний. Обіцяні в 2014 році страхова медицина і "великі гроші" з російського бюджету обернулися адміністративними пертурбаціями, масовими звільненнями лікарів і медсестер, закриттям окремих клінік і великими чергами до педіатрів і терапевтів під час сезонних загострень інфекційних захворювань. Місцями доходило до маразму, коли Сергій Аксьонов запропонував "владі" вводити в казенних установах спеціальних "менеджерів із черг", але це була не більше ніж гра в "міцного господарника". Насправді черги виникали саме через брак персоналу.

"Нашу поліклініку в Луговому (східний мікрорайон Сімферополя, - "Апостроф") краще обходити десятою дорогою. У нас загроза масштабної епідемії, але у лікарів немає масок. У будівлі - холоднеча і сміття, тому що йде ремонт. У туалетах - дика антисанітарія, що навіть мила немає! Зате вимога заходити в кабінети тільки в масках, які ніде не можна купити. Раніше в Сімферополі можна було за відносно невеликі гроші отримати кваліфіковану консультацію в клініці при медичному університеті, але її наше "мудре" начальство розпорядилося закрити. Мабуть, щоб не було конкуренції з приватними клініками, якими вони володіють", - обурюється в розмові з "Апострофом" жителька Лугового Валентина.

Пасажир в Сімферопольському аеропортуФото: Getty images

Туалетний папір проти вірусу

Окупаційна "влада" закликає кримчан користуватися засобами захисту, використовувати дезінфікуючі засоби і частіше мити руки. Проблема в тому, що все це зникло з аптек ще минулого місяця, коли кримчани, побоюючись нового вірусу, кинулися скуповувати маски і препарати. У січні, розповідають жителі Сімферополя, в аптеках за упаковку з п'ятьма масками просили 20 російських рублів (близько 7 гривень). У лютому, коли почався ажіотаж, ціна підскочила до 10 рублів за штуку. Зараз засоби захисту можна знайти на чорному ринку, але значно дорожче.

"Антисептики і маски є, але їх спеціально "зажали", щоб потім продати дорожче. У наших шкуродерів по цій частині досвід великий. Маски зараз можна купити на Центральному ринку у людей. Ціна - в межах 60-70 (приблизно 22-24 гривні) рублів за штуку. І ніхто з цим мародерством не бореться!" - обурюється в розмові з "Апострофом" пенсіонерка Ольга Іванівна.

Продовольчий ринок Криму також опинився в ситуації ідеального шторму. Різка девальвація російського рубля на тлі падіння нафтових цін спровокувала зростання цін на продукти і промислові товари, які місцями і так вище, ніж у Краснодарському краї сусідньої Росії. У казки про те, що "влада" може стримати ціни, ніхто не вірить. Запуск сполучення по мосту через Керченську протоку не стабілізував ситуацію. Шість років кримчани живуть за принципом: краще купити сьогодні, інакше завтра може бути дорожче.

До того ж побоювання, що через епідемію коронавірусу перекриють поставки, підстьобнули купівельну активність. Народ чомусь вирішив масово затаритися крупами і туалетним папером, повідомляють самі городяни.

"Основний "симптом" коронавірусу в Сімферополі - непереборне бажання купити якомога більше гречки і туалетного паперу. Якщо говорити серйозно, то багато хто вирішив, що папір потрібен, щоб не підхопити вірус. Вийшов із дому, намотав на руку папір, натиснув кнопку ліфта, відкрив двері в під'їзд, викинув використаний матеріал. Вірус ж через рукостискання може передатися і через дотики до забруднених поверхонь. Тут ніяких гумових рукавичок і антисептиків не напасешся", - пояснює "Апострофу" житель Київського району Сімферополя Володимир.

Паніки в магазинах поки немає, і полиці не спорожніли, але через "гречаний ажіотаж" ціна на цей вид крупи в Криму місцями піднялася до 120 рублів (близько 41 гривень) за кілограм.

Зобов'язання окупанта

Коронавірус у Криму - не тільки медична, а й політична проблема. Відповідно до міжнародного права Росія як держава-окупант повинна утримувати захоплену територію, лікувати місцеве населення, забезпечувати його ліками і засобами захисту.

Колонна російських військових рухається у напрямку створення Сімферополя, 2014 рікФото: Getty images

Крім цього, Женевська конвенція про захист цивільного населення під час збройних конфліктів припускає, що Росія повинна інформувати міжнародну спільноту про реальну епідеміологічну ситуацію на півострові. Водночас, як повідомили "Апострофу" в постійному представництві президента України в Криму, влада нашої країни не розраховує, що Москва буде повідомляти, скільки саме кримчан заразилися новим вірусом.

"Ми не очікуємо, що Росія покаже реальну картину захворюваності на півострові. Якщо Кремль всі шість років демонстративно ігнорував вимоги міжнародного права, не допускав на півострів моніторингові місії і порушував права кримчан, то не варто думати, що росіяни можуть раптово змінити тактику. Тому наше представництво підготувало і оприлюднило рекомендації кримчанам, як поводитися, щоб мінімізувати ризики зараження COVID-19", - заявила в коментарі "Апострофу" перший заступник представника президента України в риму Дар'я Свиридова.

Кремль, навпаки, буде використовувати епідемію коронавірусу на окупованих територіях, щоб вибити у Києва чергові політичні поступки, зазначив у розмові з "Апострофом" директор Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозський. Поширення вірусу в ОРДЛО буде використано для створення негативного інформаційного фону і для тиску на владу України. Мовляв, на території "республік" проживають наші громадяни, відповідно, Київ повинен їм допомагати.

У випадку з Кримом, росіяни, швидше за все, приховають реальну статистику заражених, але водночас будуть, як і раніше, нав'язувати Києву кулуарні рішення стосовно півострова. "В умовах надзвичайної ситуації, коли вся увага переключена на кількість хворих, можна проводити закриті наради і приймати "непопулярні рішення". Не здивуюся, якщо в результаті виявиться, що принципове рішення дати воду до Криму вже прийнято, а нас просто поставлять перед фактом", - зазначив Костянтин Батозський.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців