RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Поліції потрібна перемога, але не така: як "рятували" міст Метро у Києві

Іван Ступак про операцію з ліквідації мінера на мосту Метро

Іван Ступак про операцію з ліквідації мінера на мосту Метро Фото: facebook.com/UA.KyivPolice

У понеділок, 1 червня, у Києві замінували міст Метро. Невідома молода людина вийшла на міст з підозрілим пакетом і погрожувала привести саморобний вибуховий пристрій в дію. Пізніше копам вдалося затримати правопорушника, яким виявився хлопець 1988 року народження. В операції були задіяні снайпери, бронетехніка і навіть поліцейські катери, а загальна чисельність сил МВС склала 300 осіб. І вся ця сила була направлена проти... молодої людини, у якої справжньої вибухівки і не було. Ця обставина відразу дала привід користувачам у соцмережах говорити про те, що вся історія з мінуванням - не більше ніж спектакль, розіграний Нацполіцією для порятунку Арсена Авакова від загрози відставки з посади міністра внутрішніх справ, яка нависла над ним. Що ж дійсно відбулося на мосту Метро? Свою версію події "Апострофу" розповів екс-співробітник СБУ Іван Ступак.

Цього разу все сталося швидко тільки тому, що вже натренувались. Восени був схожий випадок, але з автомобілем (18 вересня на мосту Метро Олексій Белько зупинив своє авто посеред дороги і погрожував вибухом, - "Апостроф").

За рахунок чого минуле затримання було нервовим? По-перше, це було вперше в історії, коли міст замінували: стоїть автомобіль, злочинець. Спецслужби зіставляють загрози: чому саме терорист може підірвати міст. Так, він сидить в автомобілі. Далі починають прораховувати: автомобіль важить півтори тонни, скільки там може бути вибухівки? Може бути повний багажник. Яка може бути шкода, який розліт осколків.

А тут побачили одну людину з пакетом у руках, зіставили, що там не може бути багато вибухівки, плюс відкритий простір. Тобто сильної шкоди ні мосту, ні оточуючим не буде, та й уразливої сили як такої не буде, тому не вживали екстраординарних заходів, як було минулого разу. Та й досвід уже є.

Минулого разу дуже багато було обурення людей. Найбільша претензія до поліції була - чому так довго? Чому ми по 3-4 години стоїмо в пробці? Зупинили метро, і був великий інформаційний накат. Що ж так довго? Ну скільки можна? Тут, ймовірно, спробували все зробити швидше. Тим більше, ця людина перебувала на обліку у психіатра. Швидше за все, його швидко пробили по базі, що він перебуває на обліку, і зрозуміли, що загрози він не становить. Мова його була не дуже виразною, зрозуміли, що людина трохи не в собі, хвора, тому не може являти собою особливої загрози. Якби це був, наприклад, колишній учасник бойових дій, то, звичайно, усі розуміли б, що у нього може бути реальна вибухівка.

Маленька перемога поліції, звичайно ж, була потрібна. Можна припустити, що все було сплановано. Просто ця перемога настільки маленька, настільки дріб'язкова в плані загрози. Тим більше, що будь-який обман може розкритися і він не принесе дивідендів, а навпаки буде ще гірше.

Але поліція зараз має в чому звітувати. Наприклад, затримання "перевізників" у Броварах. Тому я не схиляюся, що це була підстава - таке розкриється швидко. Але якщо це все ж була підстава, то гріш ціна нашим силовикам, які використовують таку дрібницю для підвищення власного авторитету.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ