RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безвіз на волосині: чим може закінчитися бажання Банкової контролювати САП

ЄС передав неприємний сигнал Києву

ЄС передав неприємний сигнал Києву Володимир Зеленський Фото: УНІАН

У Європарламенті заговорили про ризики відміни безвізового режиму України з ЄС. Причиною тому стало призначення Верховною Радою сумнівних членів конкурсної комісії по відбору керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, на що звертали увагу в Євросоюзі. В українському ж МЗС ніяких загроз для перегляду безвізу не бачать і запевняють, що Київ завжди прислухається до думки міжнародних партнерів. Так чи є причини для занепокоєння - дізнавався "Апостроф".

Скандал навколо призначення голови САП

Як відомо, 21 серпня глава САП Назар Холодницький звільнився з посади, написавши заяву за власним бажанням. У своєму пості на сторінці в Facebook він зізнався, що кожен генеральний прокурор за його каденції намагався впливати на роботу антикорупційної прокуратури.

"Завжди це починалося з невиконання нами (САП) тих чи інших вказівок, іноді з агресією та певними непорозуміннями. Після чого кожен раз в кінці кінців приходило розуміння, що САП є самостійним і непідконтрольним органом, ми знаходили порозуміння... В результаті ми систематично стикалися з політичними спробами посягання на нашу незалежність і маніпуляціями щодо результатів роботи", - розповів він.

Після відходу Холодницького народні депутати взялися формувати склад Комісії з проведення конкурсу для обрання керівника САП. До її складу мають увійти 11 осіб, сім з яких призначає Рада, чотирьох - рада прокурорів. Тоді посли країн "Великої сімки" (США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія і Японія) нагадали українській владі, що згідно із законом про прокуратуру, ключовим в цьому процесі є те, що в комісію з відбору повинні увійти кандидати з високою репутацією і значним досвідом у сфері протидії корупції. Вони закликали Україну зберігати незалежність антикорупційних органів і не чинити тиску при обранні їх керівників.

17 вересня Верховна Рада затвердила склад представників парламенту в Комісію, проте їх компетентність викликала сумніви як у українських антикорупційних громадських організацій, так і у західних партнерів.

В "Центрі протидії корупції" повідомили, що за їхніми даними, більшість цих представників не відповідає вимогам закону, оскільки не мають досвіду в антикорупційній сфері, а також бездоганної ділової репутації, високих професійних і моральних якостей та суспільного авторитету.

На що посол ЄС в Україні Матті Маасікас натякнув, що це може вплинути на безвізовий режим з Євросоюзом і надання Україні макрофінансової допомоги.

На тривожні сигнали з України також відреагували в Європарламенті. Так, віце-президент комітету з асоціацію між Україною та ЄС Віола фон Крам заявила, що Україна ризикує втратити безвізовий режим з Євросоюзом і півторамільярдний транш допомоги, оскільки уряд просуває в комісію для відбору глави САП кандидатів без досвіду.

Віола фон Крамон-ТаубадельФото: wikipedia.org

Відповідь України

Наступного дня після голосування за членів Комісії президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомили, що ніяких загроз для скасування безвізу немає, а формування Комісії проходило із додержанням усіх процедур, які прописані правилами та законом України. При цьому питання шодо відкритості та прозорості конкурсу залишається, зазначив прем'єр.

Зеленський же звинуватив партію п'ятого президента Петра Порошенка в розгоні "зради". "Я знаю, хто поширює цю інформацію, мені відома ця політична партія, лідером якої є людина, яка вважає досі, що він "монарх" України, "господар" України . Хоча у цієї людини було п'ять років, щоб відбудувати Україну", - сказав він.

Незважаючи на запевнення вищих представників влади, розмови про скасування безвізового режиму не закінчувалися. З різних сторін роздавалися все більш переконливі доводи про те, що скандал навколо САП - це крок до погіршення відносин з ЄС.

Крапку в цьому питанні спробували поставити в українському МЗС. Там повідомили, що Україна поки не отримувала від представників Європейського Союзу на офіційному рівні інформацію про перегляд безвізової політики щодо України.

І навіть Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, який недавно прибув в Україну, зазначив, що Київ продовжує відповідати всім орієнтирам і вимогам для продовження дії безвізового режиму. Принаймні про це йдеться у звіті за 10 липня 2020 року.

Однак Боррель також акцентував увагу на важливості подальшої ефективної, незалежної роботи антикорупційних органів та уникнення політизації всіх правоохоронних органів. А це означає, що ЄС таки звернув увагу на скандал навколо призначення керівництва САП.

Так за що в України можуть забрати безвіз

Можливість призупинення безвізового режиму з ЄС визначена спеціальним механізмом, де прописано п'ять причин, за якими це може відбутися. Чотири з них стосуються міграції. ЄС залишає за собою право повернути візи для будь-якої країни, яка перетворюється в джерело міграційної загрози. П'ята причина для можливого скасування безвізу - відкат у проведенні реформ.

І якщо з міграційними критеріями у нас все більш менш в порядку, то серед переліку реформ, яким повинна слідувати Україна, є антикорупційна. В ЄС неодноразово акцентували увагу української влади на необхідності дотримання всього досягнутого прогресу в цій сфері, зокрема, забезпечення повної незалежності антикорупційних органів.

Міжнародний пункт пропуску на кордоні зі СловаччиноюФото: УНІАН

І судячи із заяв окремих представників ЄС, останній критерій як раз під загрозою зриву. А на думку народного депутата від фракції "Європейська солідарність" і екс віце-президента Парламентської асамблеї ради Європи Володимира Ар'єва, зрив антикорупційної реформи як ніщо може вплинути на перегляд безвізової політики з боку Євросоюзу по відношенню до України.

"По безвізу сигнали вже пішли. Незалежність антикорупційних структур - це пряма і ключова частина угоди про спрощений режим перетину кордону з ЄС. Тому в даному випадку наші західні партнери попереджають українську владу про те, що, якщо належним чином не буде проведено конкурс, і в незалежності антикорупційних органів будуть сумніви, то це буде розцінюватися як порушення угоди, а за цим і призупинення дії безвізу. А Євросоюз має повне право не пускати до себе громадян тієї країни, влада якої відходить від загальноєвропейських стандартів і порушує угоди", - сказав народний депутат в коментарі "Апострофу".

Ар'єв звертає увагу і на те, що не варто недооцінювати заяви окремих представників Європарламенту і Євросоюзу щодо безвізового режиму.

"Це однозначно посил, і навіть якщо це окрема думка, то потім ці люди можуть привернути увагу до цієї справи Єврокомісією цілком серйозно. Тому, я б так зневажливо з боку української влади до цього не ставився. В даному випадку, якщо їм поки напряму не сказали, що ви безвіз втратите, то, очевидно, вони не розуміють мови натяків, з якої все й починається в ЄС", - зазначив політик.

Разом з тим дипломати і міжнародні експерти говорять, що на даний момент серйозних побоювань щодо призупинення безвізу немає. Принаймні, поки що.

Про це ж заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас. За його словами, на даний час в ситуації з безвізовим режимом України і Євросоюзу непоправних дій не відбулося, а ЄС буде уважно слідкувати за антикорупційною інфраструктурою в країні, ситуація з якою може загрожувати безвізу.

Маасікас також уточнив, що заява депутата Європарламенту Віоли фон Крамон про пряму загрозу для безвізового режиму з Україною має вагу, але остаточне рішення за Єврокомісією.

На даному етапі не бачить ризиків і директор Інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" Павло Рудяков. На його думку, те, що трапилося з обранням членів Комісії - це абсолютно не привід для припинення безвізового режиму. А заяви європейських політиків, швидше за все, є моральним тиском, щоб підвищити рівень відповідальності на наступних етапах конкурсу з відбору нового керівництва САП.

"Останнє, що говорили дипломати, що вони будуть уважно стежити за тим, щоб комісія працювала. Тому, якщо буде узгоджена кандидатура нового глави САП, то всі ці розмови тільки залишаться розмовами", - сказав міжнародник в коментарі "Апострофу".

Але Рудяков не виключає, що далі ситуація може розвиватися в іншому для нас ключі.

"Тут ще є підводні камені та міни уповільненої дії. Вся наша антикорупційна система, яка складається з чотирьох інститутів (НАЗК, НАБУ, САП і ВАКС), сформована і контролюється американцями. Якщо вони відчують, що президент і його оточення намагається перехопити у них цю вертикаль, то у нас може бути серйозне зіткнення між президентською гілкою влади і американцями, які контролюють наші антикорупційні органи", - вважає він.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців