Більшість українців відзначатимуть Великдень 16 квітня, але продукти до свята люди купують уже зараз, або займуться цим найближчими днями. "Апостроф" розрахував вартість скромного Великоднього кошика у 2023 році.
Свято наближається
Україна входить у передвеликодній період.
У 2023 році Великдень за Григоріанським календарем відзначатимуть уже 9 квітня. Йдеться, насамперед, про римо-католиків та протестантів. Однак таких в Україні не так багато, тому більшість наших співвітчизників Великдень святкують 16 квітня. Тим більше що цей день є офіційним святом.
Читайте: Традиційна страва на Великдень: рецепт м'ясного рулету з чорносливом і часником
І хоча до свята залишається ще тиждень, але закуповувати продукти варто вже зараз, оскільки ціни, які й так постійно зростають, напередодні 16 квітня просто злетять.
Кожна сім'я по-своєму планує святковий стіл, та є продукти, які є обов'язковими до Великодня.
Головна страва, безумовно, паска. Зараз її можна купити в магазині або на ринку, але багато господинь воліють ставити на стіл паску власного приготування.
Читайте: З цукатами і коньяком: як приготувати смачну паску по-польськи
Перед тим, як паска потрапить на святковий стіл, її слід освятити. Традиційно у великодній кошик, який несуть для освячення в церкві, крім паски входять яйця, сир, масло, ковбаса, сіль, хрін.
Однак на святковому столі можуть опинитися й інші продукти.
Святковий стіл: скільки буде коштувати
Спробуємо скласти умовне великоднє меню для родини з чотирьох осіб.
Почнемо з паски. Для її приготування знадобиться 1 кілограм борошна. Це коштує близько 20 гривень. Також потрібно півлітра молока – ще 25 гривень. Далі – десяток яєць, що продаються за середньою ціною 65 гривень. За 200-грамову пачку масла доведеться віддати 80 гривень. Середня вартість цукру сьогодні – понад 40 гривень/кілограм, але для паски потрібно лише 250 грамів, і це – 10 гривень. Інші інгредієнти потягнуть ще приблизно на 100 гривень. Разом отримуємо 300 гривень.
Читайте: Традиційна страва на Великдень: як приготувати домашню ковбасу у фользі замість кишки
Ковбасу також можна приготувати вдома. Скористаємося простим та надійним рецептом. Нам знадобиться приблизно 1,5 кілограма свинини – за середньої вартості 180 гривень/кілограм виходить 270 гривень. Також потрібно 300 грамів сала – за ціною 250 гривень/кілограм виходить 75 гривень. З урахуванням видатків на часник, сіль, перець та інші приправи закладаємо загальну вартість на рівні 400 гривень.
Який пасхальний стіл обходиться без яєць - так званих крашанок? Додамо до наших видатків ще 65 гривень за десяток.
Читайте: Пам'ятка кулінара: скільки варити яйця після кипіння, щоб були круті, рідкі або в мішечок
У багатьох на великодньому столі буде буженина. Для родини із чотирьох осіб (якщо серед них немає вегетаріанців) знадобиться понад 1 кілограм свинячого м'яса, що коштуватиме приблизно 180-190 гривень. Особливо смачна буженина з картопляним гарніром, а тому збільшимо загальну вартість страви до 200 гривень.
Меню можуть доповнити інші страви, наприклад, нарізка або салат, а також фрукти. Оцінимо це загалом у 200 гривень.
І, нарешті, напевно, на святковому столі буде хоча б одна пляшка алкоголю, наприклад, Шампанського чи Кагора. Це збільшить загальні витрати приблизно на 130 гривень.
Підсумовуємо – отримуємо 1295 гривень (округлимо до 1300 гривень). І це, як бачимо із запропонованого меню, – мінімум. Очевидно, хтось захоче, щоб святковий стіл ломився від страв, але тоді це коштуватиме кілька тисяч гривень.
До речі, за статистикою, ціни на продукти в Україні за рік зросли більш ніж на 30%, а це означає, що рік тому скромне великоднє меню коштувало приблизно 1000 гривень.
При цьому близько 70% українців за рік з початку війни стали біднішими. Хоча, знаючи національний менталітет, можна впевнено сказати, що це навряд чи завадить більшості українців гідно відзначити світле свято Великодня.