RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Створення спецтрибуналу по Путіну відкриє очі Орбану та Трампу - журналіст Лариса Волошина

Створення такого спецтрибуналу – це тривалий процес

Створення такого спецтрибуналу – це тривалий процес Лариса Волошина Фото: detector.media

Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала створення спеціального трибуналу щодо притягнення росіян до відповідальності за воєнні злочини, скоєні в Україні. Ухвалено відповідну резолюцію української делегації щодо дій ОБСЄ в умовах російської збройної агресії. Наскільки створення спецтрибуналу важливе, коли є ордер на арешт президента рф володимира путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом, чи наблизилися ми до того, щоб цей спецтрибунал запрацював та як росіяни намагаються зменшити відповідальність за викрадення українських дітей – в етері Апостроф TV пояснила психологиня і журналістка ЛАРИСА ВОЛОШИНА.

– На рівні ОБСЄ тепер є підтримка створення спецтрибуналу. Наскільки важливий цей сигнал, що міжнародна організація, особливо та, якій довгий час дорікали через її бездіяльність, підтримує створення спецтрибуналу? Цей крок щось означає?

– З цього приводу є різні думки. Одні говорять, що достатньо МКС – того суду, який видав ордер на арешт російського очільника. Мовляв, це суд, а спецтрибунал – це щось інше. Але це дуже важливо, тому що якщо МКС може судити росіян за конкретні злочини – злочини проти людяності або воєнні злочини… Ми знаємо, що проти путіна виписали ордер щодо викрадення українських дітей. Більше того, російські очільники вже говорять, що вони нібито рятували цих дітей і можуть віддати їх, якщо батьки звернуться. Хоча ми розуміємо, що у деяких із цих дітей немає батьків, бо росіяни їх убили.

Читайте: Ще на крок ближче до Гааги: Путін цинічно визнав депортацію дітей до Росії

Справа у тому, що дуже важко притягнути до відповідальності безпосередньо очільників російської держави за воєнні злочини. Я сумніваюся, що десь є наказ, особисто підписаний путіним, на безчинства і злочини в Бучі. Завжди можна сказати, що це ексцес виконавця. А от спецтрибунал буде розглядати насамперед злочин розвʼязання військової агресії як фундаментальний і основний.

Безумовно, у розвʼязанні агресії проти України винні такі люди як путін, шойгу, інші очільники російської держави. Вже після цього всі інші справи, всі інші розгляди будуть іти нижче. Тобто фактично він буде розглядати злочини згори, а не знизу. Це набагато скоротить час, по-перше. По-друге, ми розуміємо, що насправді для нас дуже важливо і політично, щоб путін був звинувачений в агресії проти України, тому що такі люди як Орбан, наприклад, які досі не розуміють, хто кому агресор, Трамп, який говорить що не вважає путіна воєнним злочинцем – ці люди будуть змушені рахуватися з вироком цього спецтрибуналу. Вони не зможуть говорити, що він не є агресором та злочинцем, якщо будуть відповідні рішення і справи. Тому в перспективі це важливо.

– Зараз, коли ОБСЄ підтримала ідею створення спецтрибуналу, ми наблизилися до того, щоб він запрацював?

- Він має бути створений. Розглядати ці події він теж буде дуже довго і це треба усвідомлювати. Наприклад, аналогічний спецтрибунал був створений по колишній Югославії. До речі, саме його рішення і справи призвели до того, що Сербія попри безумовну підтримку злочинів Мілошевіча – серби досі не вважають себе винними в розвʼязанні геноциду проти інших народів колишньої Югославії – була змушена видати колишнього президента цьому трибуналу. Ми маємо розуміти, що це гра в довгу. Для нас дуже важливо, щоб росія, коли вона стане демократичною, була змушена видавати трибуналу цих воєнних злочинців. Це вкрай важливо для нас, тому що сьогодні і зараз жодної сатисфакції не буде, але вона буде потім і це треба розуміти.

Читайте: Навіть змова не потрібна: відомий росіянин озвучив сценарій ліквідації Путіна

Спецтрибунал – це набагато більш дієвий механізм в тому плані, що він розглядає злочини комплексно. Це говорить про те, що уникнути покарання не зможе ніхто. Ми бачимо, як спецтрибуналу видавалися злочинці в тій самій колишній Югославії. Польових командирів видавали і через 20 років, і через 15 років. Нам потрібно, щоб російські очільники, російські військові, російські командири розуміли, що їх будуть видавати. Яка би не була влада в росії, якщо вона зацікавлена в поверненні до міжнародного права, міжнародної спільноти, вона буде змушена фактично розмінювати їх життя і свободу на власне місце в європейській спільноті. Байдуже, що там будуть думати російські очільники після путіна – чи будуть вони схвалювати війну, чи будуть вони продовжувати імперську політику і мріяти про імперське майбутнє – але видавати цих покидьків вони будуть. Це для нас найважливіше.

– Ви згадували про дітей і про заяву росіян, що їх можуть повернути батькам. Українці пробують забрати своїх дітей, але відбувається затримання цих людей. Омбудсман Дмитро Лубінець закликав не відправляти навмання родичів за своїми дітьми на територію росії. В одному з аеропортів рф затримали двох жінок – матір, яка їхала за дитиною, та жінку, яку відправила за дитиною громадська організація. Лубінець наголосив, що про затримання ми дізналися зі свого каналу комунікацій в рф. Як кваліфікувати подібне?

- Для початку, питання до цієї громадської організації, тому що ми розуміємо, що будь-які обміни, будь-які повернення українських вʼязнів, українських полонених відбуваються за допомоги української держави. І чому раптом ці громадські активісти почали діяти самостійно – це велике питання. Тут треба досліджувати на злочинні наміри, на те, чи були там якісь грошові надходження від родин цих дітей. Треба розуміти один момент: ті діти, яких росія викрадає, – це діти з тих територій, які росія окуповує або окуповувала до недавнього часу. Після указу путіна про “доєднання” цих територій до російської федерації, росія почала вважати абсолютно всіх дорослих людей “російськими громадянами”.

Читайте: Росія викрала понад тисячу українських дітей: до яких регіонів вони потрапили

Це теж воєнний злочин – насильницька паспортизація. Цей злочин фігурує в докладі Антоніу Гутерреша за 2018 рік по окупованих українських територіях, а саме по Криму та окремих районах Донецької та Луганської областей. Це воєнний злочин, але росія робить вигляд, що це російські громадяни, і тому затримувати і судити вона їх буде як російських громадян. Це робиться для того, щоб показати, мовляв, “слухайте, це не українські діти – їхні батьки росіяни”. Цих людей, можливо, змусять насильно паспортизуватися в російських буцегарнях. Таким чином росія намагається уникнути покарання володимира путіна за ці злочини, зменшити кількість випадків. Тому не варто грати в російську гру і лити воду на російський млин.

Треба розуміти, що набагато більше шансів – і це показує досвід всіх українських політвʼязнів – повернути людей з російського полону за допомогою держави, за допомогою міжнародного розголосу, а не самостійно. Там, де люди намагаються діяти самостійно, вони тільки шкодять, тому що фактично ви даєте зрозуміти злочинцю, що ваша дитина може бути знаряддям для шантажу і маніпуляції вами. А якщо ви піддаєтеся на шантаж та маніпуляції, чому ви раптом вирішили, що росія позбудеться цього важелю? Що вона віддасть вам дитину і зробить вас вільною. Ні, вона буде продовжувати мучити вас. Я просто розумію, що якщо це люди з Маріуполя, то потім цих жінок можуть судити, як зараз йдуть суди по захисниках “Азовсталі”, де звичайні цивільні жінки фігурують як “бойовики “Азову”. Росія здатна на будь-що. Не робіть своїх рідних знаряддям для шантажу.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів