RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У росіян залишилось лиш одне місце, звідки вони можуть наступати - Олег Жданов

Ворог змушений жертвувати Лиманським напрямком

Ворог змушений жертвувати Лиманським напрямком Олег Жданов Фото: Апостроф

Задля того, щоб зупинити контрнаступ на Запорізькому напрямку, росіяни стягують туди всі сили, оголюючи інші ділянки фронту. Проте це не дає окупантам можливість зупинити просування ЗСУ. Також найзапекліші бої тривають на Бахмутському напрямку під Кліщіївкою. Детальніше про ситуацію на фронті, кадровий потенціал ворога та проблеми окупантів на півдні - в етері Апостроф TV розповів військовий експерт Олег Жданов.

- Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що за минулий тиждень Україна звільнила ще 3 кв км під Бахмутом. Яка зараз ситуація на тому напрямку і які наші можливості?

- На Бахмутському напрямку ми трошки застопорилися, тому що ворог зібрав дуже багато резервів. Там зараз збірна солянка - і територіальні війська, і повітряно-десантні війська, і так звані ополченці. Але ситуація на сьогоднішній день все одно на нашу користь, бо ми перемелюємо ці атакуючі нас війська.

Читайте: Закінчення війни у 2023 році цілком реальне - боєць ЗСУ

Зараз головний рубіж у нас, на якому точаться найзапекліші бої - це Кліщіївка, Курдюмівка, Андріївка. Тут вишикувалася лінія бойового зіткнення по залізниці. Ми зараз ліквідовуємо невеличкий плацдарм на північній стороні залізниці в районі Кліщіївки. Бої вже точаться на західних околицях самої Кліщіївки.

- Раніше в американському Інституті вивчення війни підрахували, що відсутність оперативних резервів змусить російське командування проводити подальші передислокації і приймати важке рішення, яким ділянкам фронту віддавати перевагу. Чи помітні перекидання техніки і особового складу рф з одного напрямку на інші на постійній основі?

- На сьогоднішній день найбільші пересування військ, які ми фіксуємо - це 76 десантна дивізія у складі двох повітряно-десантних полків. Ця дивізія рухається з Кремінної у Запорізьку область. Найближчими днями ми побачимо ці два полки на ділянці в районі Токмаку.

Також ми спостерігали пересування військ з Херсонського напрямку на Запорізький.

Відсутність стратегічного резерву змушує противника робити рокадне пересування військ, тобто вздовж лінії фронту. Фактично вони міняють лівий фланг на правий, або навпаки. І для нас це дуже добре, бо таким чином вони послаблюють той фланг, з якого знімають ці війська.

- Але разом з тим, на Лимано-куп'янському напрямку російські війська намагалися вкотре прорвати оборону українських захисників.

- Я так розумію, ворог приніс у жертву Лиманський напрямок, там ідуть бої здебільшого в районі Серебрянського лісництва, але їх інтенсивність трохи зменшилась. Натомість на Куп'янському напрямку в районі Сватового вони залишили угруповання. На сьогоднішній день це останнє місце, де вони можуть намагатися нас тиснути, щоби змусити Генштаб перекидати туди наші резерви.

Читайте: "Псковських десантників будемо знищувати втретє": що відбувається на Токмацькому напрямку

- Якщо говорити про ключові напрямки, то на якому і скільки зосереджено техніки і особового складу ворога? Бодай за загальними оцінками.

- За останніми даними, на Сватівсько-кремінному напрямку десь близько ста тисяч, на Бахмутському напрямку близько 80 тисяч, а решта з 350-380 тисяч російських військ розтягнута на Авдіївський, Мар'їнський, Бердянський, Мелітопольський і Херсонський напрямки. Найменше ворога ми спостерігаємо на Херсонському напрямку.

Всього на території України у росіян близько 400 тисяч військ. Це на 1200 км фронту, плюс тилові бази і частини. Ті ж тилові бази у Бердянську, Мелітополі, Маріуполі. Це перше. І по-друге, з кожним днем кількість відсотків професійного кадрового складу зменшується. І найголовніше - укомплектованість цих частин не 100-відсоткова, а на рівні 60-70 відсотків. Мова як за техніку, так і особовий склад.

- Знову звертаємося до повідомлень Інституту вивчення війни. Днями ISW повідомляв, що офіцери 58-ї армії рф у Запорізькій області поскаржилися на загострення ситуації на фронті. Американські аналітики повідомляють, що окремі офіцери звертаються за порадами до колишнього командира 58 армії Івана Попова, якого не так давно звільнили з посади через скарги на слабкі контрбатарейні можливості, великі втрати та відсутність ротації. У чому зараз для росіян полягають проблеми на Запоріжжі і чому офіцери звертаються до свого колишнього командира, а не до діючих керівників?

- Як повідомляє розвідка, Попов користувався авторитетом у особового складу. Він же позбувся посади саме через те, що висловив начальнику генштабу російської армії Герасимову реальну картину в тій армії, якою він командував. До речі, 58 армія є найбільш боєздатною, у 2008 році вона входила в Грузію.

Насправді, безлад у російській армії змушує їхніх офіцерів робити такі звернення, оскільки ситуація там погіршується. Але якщо б вони записали відеозвернення, то було б те саме, що й з 205 мотострілецькою бригадою, яка займає оборону в районі островів навколо Олешків. Нагадаю, вони записали звернення "путін врятуй нас, у нас тут все погано" - і замість допомоги до них приїхала перевірка зі слідчим комітетом. А тих, хто записував це звернення, звинувачують і можуть засудити. Тому ці офіцери не зверталися відкрито, а радилися з колишнім командиром.

Але ми змушені констатувати, що поки що російське командування намагається зберігати управління військами. Так, є випадки дезертирства і відступу з позицій, але поки що вони не носять масовий характер.

Читайте: ЗСУ зупинили наступ росіян на двох напрямках, за добу – 29 бойових зіткнень: зведення Генштабу

- Повернімося до Запорізького напрямку. Після прориву першої лінії оборони окупантів у наших військ з'явилися можливості маневрувати технікою та військами. Які можливості у ворога на другій і третій лініях оборони? А залежно від ситуації, ворог має ще четверту і п'яту лінії. Оцініть прорив першої лінії, можливості другої і подальші перспективи.

- У росіян все як завжди. На першу лінію виділили трохи більше половини зусиль і основну надію поклали на смугу забезпечення, тому так щільно цю лінію замінували.

Другий і третій рубежі оборони, або навіть позиції оборони - це можна віднести до одного оборонного рубежу. Бо дистанції між цими позиціями говорять про те, що це один суцільний рубіж оборони, який складається з двох іноді трьох позицій.

Судячи з заяви генерала Тарнавського, друга і третя лінії обладнані не більше як на 20 відсотків. Це не говорить про те, що ми їх пройдемо похідним маршем, за ці лінії будуть жорстокі бої. Але принаймні кількість мінних полів між першою і другою лініями оборони сьогодні набагато менша, що дозволяє нам маневрувати технікою, застосовувати вже техніку для ведення основних бойових дій. І це дуже сильно підсилить наші штурмові групи.

- І ще одна тема. Нещодавно вийшов фільм ГУР Міноборони про російського пілота, що перегнав в Україну бойовий гелікоптер Мі-8. Чи здатні одкровення цього пілота вплинути на інших російських військовослужбовців? Чи стане це поштовхом для інших, мотивацією для того, щоб не брати участі у цій загарбницькій жорстокій війні?

- Цілком можливо. Це демонстрація і приклад того, що відбувається з російськими військовими, які здалися у полон - в сенсі їх статусу, збереження життя і здоров'я. На жаль, на відміну від наших хлопців, які потрапляють у російський полон.

Таких випадків побільшає, коли ми будемо мати успіх на лінії фронту і коли російські війська будуть зазнавати поразки від ЗСУ. Тоді у росіян може статися психологічний перелом - ліпше здатися у полон, ніж бути вбитим у ході жорстоких бойових дій.

Дивіться: ЗСУ на Запоріжжі подолали "зуби дракона" росіян: звіт ISW і карти боїв

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів