RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Альтернативи мобілізації немає: як депутати ввели українців в оману

Іван Тимочко про мобілізацію в Україні

Іван Тимочко про мобілізацію в Україні Альтернативи мобілізації в Україні немає Фото: radiosvoboda.org

У Верховній раді почався розгляд законопроекту про мобілізацію. Наразі нардепи обговорюють деталі законопроекту з командуванням ЗСУ та представниками Міноборони. Багато норм урядового законопроекту викликало бурхливу реакцію в суспільстві, а низка нардепів вже заявила, що у поточному вигляді мобілізаційний законопроект не буде проголосований. На тлі цього в Раді зареєстровано альтернативний законопроект про мобілізацію. Чому питання щодо мобілізація так розбурхали українське суспільство, яких помилок припускаються наші політики та в чому вина українців у мобілізаційному процесі - в етері Апостроф TV пояснив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

На сьогодні альтернатива мобілізації є, але одна - якщо росія зникає з лиця землі, нам не доведеться мобілізовувати людей (сміється). До того часу альтернативи немає. Нам дійсно потрібна мобілізація. І навіть не стільки в плані як набір в армію, хоча це теж дуже важливо, як в сенсі загальної підготовки населення до мобілізації. Це підготовка домобілізаційних резервів, підготовка баз, які мають працювати з цивільним населенням і готувати населення за межами армії. Щоби люди приходили в армію і мали хоча б мінімальний рівень досвіду. І дуже важливо, щоби відбувалась комунікація з військовими щодо цих питань.

Читайте: Критерій не для бідних: бронювати від мобілізації хочуть ще одну категорію

Щодо населення, то воно відреагувало у більшості на ті подразники, які штучно створили політики. Низка політиків дуже хотіла заробити собі якісь рейтинги, привернути до себе увагу. Забувши, що у нас війна, вони уявили себе в ролі кандидатів на наступні вибори, і дико почали зловживати популізмом. І тому виникла така колізія. Адже мобілізація у нас тривала і триває. І не було якихось агресивних сутичок до того моменту, поки не втрутилися політики. Наприклад, ті ж депутати, маючи військові, зокрема офіцерські звання, чомусь не змогли себе ніяк реалізувати в армії.

Насправді десь була провалена комунікація законодавців з військовими. Перші хотіли подобатись, а не ефективно працювати, а другі воювали і не мали часу на популізм. І на тлі цієї ситуації наріжним камнем стало питання мобілізації і підготовки населення.

Треба чітко розуміти, що немає альтернативи українцям в Україні. За нас воювати ніхто не буде - лише ми самі можемо себе захищати. Нам дають техніку, фінанси. Але людський ресурс нам ніхто не замінить.

Читайте: Реєстр військовозобовʼязаних розширять: нові дані законопроєкта про мобілізацію

І ми маємо максимально скористатися тим, що наразі путін зв'язаний псевдовиборами в росії і не може розгорнути тотальну мобілізацію в рф. Мене дуже здивувало, що питання припинення чи відмови від мобілізації було виведено політиками в ранг законності. Тобто відмовитися захищати себе, сім'ю, країну - це, виявляється, закон у їхньому розумінні. Такого не може бути. І насправді політики мають комунікувати з військовими. І проблема виникла в тому, що саме політики розслабили людей. Я неодноразово казав, що ті депутати, які так багато кажуть, що піклуються про військових, люблять фотографуватися у своїх лакованих мештиках з автоматами чи у бронежилетах, чи дуже полюбляють їздити на позиції, разочок стрельнути з якогось міномету чи автомату і казати "я захищаю" - таким у мене одна порада "складай мандат, одягай військову форму і йди воювати". Все інше це популізм.

І на жаль, депутатам вдалося ввести українців в оману. А мобілізація - це процес безперервний, який триватиме до закінчення військового стану.

Плюс треба врахувати, що росія вклала мільярди доларів у зрив нашої підготовки до спротиву. А наші політики на подразниках і зацікавленості суспільства почали бавитися, деякі управлінці і чиновники цим зловживати, а росіяни цим скористалися і нагнітали ситуацію.

Навіть ті ж критичні чи конфліктні ситуації з представниками ТЦК, як правило, були штучно спровоковані і закидалися в медіа. Ми пригадуємо і тих блогерів, які ходили і спеціально провокували представників ТЦК.

Взагалі якщо б чоловіки насправді у свій час, коли почався військовий стан, у максимальній кількості оновили свої дані і надали інформацію про себе - то зараз маси конфліктів на вулиці не було б. Бо 90 відсотків конфліктів всього спілкування працівників ТЦК з населенням - це уточнення даних. Якщо працівник ТЦК в день спілкується зі 100 цивільними, то повістку на призив з цих 100 він може дати одній людині. А може і не дати взагалі. Тому що як правило це запрошення для уточнення даних. І цього би ніхто не робив, якщо б велика частина українців, яка конфліктує і провокує, дала про себе дані. Ми б не мали ситуацій на вулицях, які спостерігаємо сьогодні.

Читайте: Чи можна мобілізувати чоловіків, які виїхали за кордон: детальне пояснення

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами