RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зорян Шкіряк: Дуже часто у нас патріотизм перетворюється на відвертий ідіотизм

Радник глави МВС розповідає про заборону соцмереж і дорожню поліцію

Радник глави МВС розповідає про заборону соцмереж і дорожню поліцію Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк. Фото: УНІАН

Радник міністра внутрішніх справ ЗОРЯН ШКІРЯК в інтерв'ю "Апострофу" розповідає про вбивство колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, торгову блокаду ОРДЛО, сепаратистські настрої на Закарпатті та східних областях України і заборону російських соціальних мереж.

- У ЗМІ лунали заяви, що вбитий Денис Вороненков володів настільки цінною інформацією, що вона могла б змінити політичну ситуацію в Росії. Що це була за інформація?

- Я не знаю, наскільки ця інформація була здатна змінити політичну ситуацію в Росії, адже в Росії на сьогоднішній день влада тоталітарного російського фашизму. Це держава, яка управляється методами Сталіна, Гітлера, а Путін – їхній вірний послідовник, тому я б не став так категорично стверджувати, що була б змінена політична ситуація. Але те, що Вороненков був носієм надзвичайно важливої інформації, - це безумовно. Це інформація про причетність президента Росії Володимира Путіна, а також ФСБ і ГРУ Генштабу Російської Федерації до подій в Україні і злочинів проти Майдану. Мова йде не тільки про постмайданівській період, але і про період, який передував Майдану. Тотальне захоплення України, як і захоплення Криму, Путін планував ще з початку 2000-х. Ця інформація була досить масштабною, адже Вороненков як колишній працівник російських спецслужб, депутат Держдуми, мав доступ до державної таємниці і входив в оборонний комітет. Розправу над Денисом Вороненковим організували і здійснили російські спецслужби за прямим наказом з Кремля руками громадянина України, завербованого ФСБ.

- Чому Вороненкову, якщо він був таким цінним свідком, не змогли забезпечити належну охорону?

- МВС і підрозділи Нацполіції не здійснювали охорону Дениса Вороненкова, до нас з цим питанням ніхто не звертався. Тому в цій ситуації краще коментувати не мені.

- Чи можете ви розповісти, які результати розслідування трагедії в Княжичах?

- Слідство веде Генеральна прокуратура України, ця справа на контролі у генпрокурора. Безумовно, по завершенню слідства будуть зроблені певні висновки, наскільки я розумію, будуть притягнуті до відповідальності посадові особи, у тому числі з Нацполіції, які брали участь у плануванні операції. Я переконаний, що повинні бути у подальшому зроблені кардинальні висновки, щоб такого більше ніколи не повторилося. Ви знаєте, що ряд співробітників Нацполіції, зокрема київського главку, були звільнені і притягнуті до дисциплінарної відповідальності в рамках службового розслідування. Що стосується кримінальної відповідальності, то є процесуальне керівництво ГПУ, і вони по завершенню слідства, напевно, про це повідомлять.

- Антон Геращенко обіцяв, що родичам загиблих поліцейських виплатять компенсацію в розмірі 700 тисяч гривень від МВС. Чи отримали вони ці гроші?

- Я не займаюся цими питаннями. Я знаю тільки те, що родичі загиблих обов'язково мають бути підтримані державою, в тому числі і МВС.

Трагедія в селі Княжичі Київської області, де 4 грудня 2016 року під час перестрілки загинули п'ять співробітників поліції. Facebook Антон Геращенко
1 / 1
Трагедія в селі Княжичі Київської області, де 4 грудня 2016 року під час перестрілки загинули п'ять співробітників поліції. Facebook Антон Геращенко
1 / 1
Трагедія в селі Княжичі Київської області, де 4 грудня 2016 року під час перестрілки загинули п'ять співробітників поліції. Facebook Антон Геращенко
1 / 1

- Нещодавно ви виступили з пропозицією заборонити в Україні російські соціальні мережі "ВКонтакте" і "Однокласники". На якому етапі знаходиться це питання? Чи готується якийсь законопроект про заборону цих соцмереж?

- Насамперед, я стою на своїх позиціях – "ВКонтакте" і "Однокласники" – це мережі, які повністю контролюються російськими спецслужбами. Я думаю, що я тут Америку не відкрив. Безумовно, в ситуації війни з Російською Федерацією найголовнішим завданням держави має бути захист її інформаційного простору. Вигравати війну можна не тільки в окопах, а й в інформаційному просторі – і це не менш важливо. У гібридної війні, яка розв'язана Путіним проти України, левову частину займає інформаційний терор, який здійснюють російські спецслужби і та агентура, яка працює безпосередньо в Україні, тобто п'ята колона – назвемо її так. Для цього активно використовуються соціальні мережі, в першу чергу "ВКонтакте" і "Однокласники". За нашими даними, на цей час існує і активно поширюється інформація з більш ніж 2,5 тисяч антиукраїнських груп. Це тільки груп. Безумовно, хтось скаже: там же є і проукраїнські групи. Ймовірно. І "ВКонтакте", і в "Однокласниках" є патріоти України – у цьому жодних сумнівів немає. Але потрібно враховувати кінцевий результат. Безумовно, їх частка значно менше, ніж тих, які активно використовуються для спотворення інформації, вкидання різного роду фейків через ці мережі.

Я мовчу про їх деструктивність: ми неодноразово чули про групи смерті і взагалі про відверто провокаційні дії в інформаційному просторі проти цілісності України. Враховуючи ці факти, я залишаюся прихильником закриття цих мереж.

Дуже часто мене особисто хтось намагається звинувачувати в тому, що це чи не удар по свободі слова. Насправді, це абсолютна нісенітниця, тому що, шановні друзі, ми закликаємо, наприклад, реєструватися у світових соціальні мережах – Facebook, Twitter, Google, Instagram – де завгодно, тільки не в тих, які підконтрольні Росії. Ми ж знаємо, що там теж не дурні сидять: вони активно працюють в тому числі з контентом соціальних мереж і працюють досить фахово.

У цій ситуації треба розуміти, що для нас важливіше – держава та її захист від інформаційного терору або вільне спілкування, умовно кажучи, зі своїми друзями? Я переконаний, що перше головніше.

Що робиться в цьому напрямку? Я переконаний в тому, що на сьогоднішній день можна відмовитися від них і ухвалити рішення щодо блокування. На законодавчому рівні з урахуванням того, як це зробити технічно, таке розуміння є. Відразу кажу: це непросто. Власне, як і оформлення законодавчої ініціативи. Але я переконаний, що це обов'язково в тому чи іншому вигляді буде. Така робота здійснюється, ми зараз тісно співпрацюємо у тому числі з Адміністрацією президента (я, наприклад, дякую Дмитру Шимківу за розуміння в цьому питанні) і зі Службою безпеки України. Усе-таки треба враховувати, що через ці соцмережі відбувається розгойдування внутрішньої ситуації в Україні. Як тільки буде розуміння з приводу законодавчого оформлення, воно повинно стосуватися не тільки соціальних мереж "ВКонтакте" і "Однокласники". Мова йде взагалі про цілісний захист інформаційного простору – блокування російських новинних ресурсів, які наповнюють фейками наш простір, блокування доступу до телеканалів. Слава богу, в одному режимі телеканали заблоковані, але в інтернеті ми можемо це все знайти і побачити. Ряд українських видань неможна прочитати в Росії. Зате у нас абсолютно спокійно в центрі столиці працює "РИА Новости" і регулярно наповнює інформаційний простір відверто провокаційною інформацією. Це питання не тільки соціальних мереж, а питання цілісного захисту інформаційного простору України від терору з боку Росії. На жаль, ми в цьому питанні відстаємо. Це треба чесно визнати. Я наполягаю на тому, що 2017 рік повинен стати роком, коли в площині захисту інформаційного простору України від російської пропаганди будуть здійснені кардинальні кроки.

- Ви гадаєте, що депутати підтримають таке рішення?

- Частина депутатів вже підтримує. Я вам більше скажу: і люди підтримують насправді, і в першу чергу батьки тих дітей, які сьогодні, на превеликий жаль, досі користуються цими мережами. Адже вони популярні у нас в основному серед підлітків і молодих людей до 25 років. Як правило, старші переходять в інші соціальні мережі, тому що з великим розумінням ставляться до цього. Серед частини депутатів, безумовно, є розуміння і є підтримка. Тут питання якості подачі цих законодавчих ініціатив, і тут, безумовно, вже все залежить від групової роботи. Важливою також буде агітаційна кампанія, яка буде покликана доводити людям, які користуються цими соціальними мережами, що сьогодні це більше на шкоду, ніж на користь.

- Як зараз Москва маскує пропагандистські проекти в Україні? Чи є якісь передові технології?

- Тренд, який простежується протягом останніх кількох років, - як правило, вони маскують ці речі під так звані українські "патріотичні" групи, де начебто "патріоти" закликають до боротьби з чинною владою, навішуючи можливі і неможливі ярлики, запускаючи фейкову, брехливу інформацію, а по суті виконуючи завдання російських спецслужб. Хочу нагадати, що в Росії на це працює ціла індустрія. У ФСБ і ГРУ цілі лінії займаються виключно вкиданням фейків для розгойдування ситуації в Україні. Це поставлено на потік, на це кидаються просто божевільні гроші, причому не тільки на території самої України, це здійснюється взагалі у світових масштабах. Як ви знаєте, вони вже офіційно оголосили про створення так званих інформаційних військ, що є додатковим приводом розуміти, що Путін робить ставку саме на інформаційний терор і неофашистську пропаганду. І ми повинні, безумовно, протидіяти. Ще раз наголошую, що держава на сьогоднішній день недостатньо уваги приділяє питанню захисту інформаційного простору і це є серйозною проблемою. Необхідно йти на кардинальні, радикальні, жорсткі кроки для захисту української державності.

- Останнім часом знову піднімається питання сепаратизму на Закарпатті. Чи варто побоюватися за ситуацію там, а також у традиційно "небезпечних" російськомовних регіонах - Одеській і Харківській областях?

- Тут може йтися тільки про комплексний підхід, питання не тільки в Харківській області, Одеській, Запорізькій. Ви знаєте, що проект "Новоросія" передбачав поділ України. До речі, хочу відзначити, що планувалося це не в 2013-2014 роках. План тотального захоплення України почав розроблятися ще в початку 2000-х років, як і план захоплення Криму. Просто події на Майдані стали для них додатковим стимулом здійснити це таким абсолютно відкритим і злочинним способом. По суті був прямий договір з Януковичем про здачу України. Ви знаєте, що керівниками Міноборони, МВС, СБУ за часів Януковича були відверті агенти ФСБ. Лебедєв, Саламатін, Єжель, Захарченко, Якименко і так далі. Я вже мовчу про наводнення російською агентурою, яке відбувалося останнім часом. Вони, безумовно, планували здійснити це вже давно. І це завдання – абсолютне знищення української державності, України як європейської країни – досі не зникло.

Якщо говорити про Харківську, Одеську та інші південно-східні області, то задача була – відрізати дев'ять областей. Сам проект "Новоросія", який провалився, і передбачав відрізання за лінією Дніпра фактично половини України. Слава богу, зусиллями патріотів, добровольчих батальйонів вдалося зупинити агресора і не дати можливості розірвати Україну на шматки. Але вони продовжують діяти через свою агентуру, зокрема через інформаційні вкидання.

Я вас хочу заспокоїти, з Закарпаттям нічого не станеться. Це чистий інформаційний пшик, який роздувається виключно з метою створення інформаційного приводу. Усе. Немає там ніяких сепаратистських настроїв. Немає там ніякого бажання у русинів або у будь-кого звільнитися від України. Безумовно, є праворадикальна угорська партія "Йоббік", яку фінансує Путін і яка час від часу вигукує щось там типу "автономії Закарпаттю" та інше. У самому Закарпатті, де проживає близько 100 національностей, повірте, взагалі ніяких настроїв немає. Усі закарпатці відчувають себе частиною України й іншого майбутнього, крім як в Україні, не бачать. Що стосується відносин з найближчими сусідами – Угорщиною, Словаччиною – то там теж, я думаю, немає ніяких проблем. Минулого року СБУ затримала двох його організаторів, які за прямою вказівкою своїх кремлівських кураторів, намагалися там роздувати істерію. Що стосується Харкова, Одеси, то частина людей у цих областях вороже налаштовані по відношенню до України. Це теж треба визнати. Деяким людям тут, в Україні, не подобається те, що сьогодні Україна стає незалежною і європейською. Наше завдання виявляти таких агентів впливу та, безумовно, спільними зусиллями їм протистояти. Це відповідальність не тільки правоохоронних органів, а і взагалі громадянського суспільства. Відповідальність суспільства полягає у своєчасному попередженні правоохоронних органів про ти чи інші деструктивні дії.

- Ви кажете, що Росія не залишила проект "Новоросія". Як думаєте, на тлі тих протестів, які відбуваються в Росії, чи є у нас шанс, що вони від нас відчепляться, так сказати?

- Ні, поки є Путін, Путін від України не відчепиться, оскільки імперське бажання поневолення України є однією з його рис. Путін, як і будь-який диктатор – Гітлер, Сталін, Кадаффі, – є психопатом. Це людина - психічно хвора, яка страждає наполеонівським комплексом і живе в штучно створеному для себе ілюзорному світі, у якому він править планетою. Ну, така вже в нього сутність. Ми від цього нікуди не дінемося. Поки є Путін, українське питання знято з порядку денного не буде. Я маю на увазі, в тоталітарній Росії.

Що стосується протестів, безумовно, це хороший сигнал для України, але я б не став їх переоцінювати. Я думаю, що ми всі чітко бачили, яким чином в Росії і в Білорусі розправляються з тими, хто виходить на вулицю. З іншого боку, ми повинні розуміти ще одну річ. Я з повагою ставлюся до тих людей, які сьогодні в Росії самі, ризикуючи своєю свободою, протистоять путінському режиму, ми їх повинні підтримувати. Але ми повинні пам'ятати ще одну істину – будь-яка російська демократія закінчується там, де починається українське питання. На жаль. Це у них в крові. Розумієте, у них чомусь в крові патологічне бажання поневолення України. Цей великороський шовінізм буває в певних латентних формах, буває у відверто відкритих – він притаманний чомусь практично всім, зокрема російським демократам. У тому числі і нинішнім. Я б дуже хотів помилятися. Не можу сказати, що це всі 100%. Безумовно, є люди, які усвідомлюють те, що насправді відбувається. Але, на жаль, ми маємо дійсність, перевірену століттями, підтверджену подіями, які відбувалися за останні як мінімум 500 років, і ми повинні з цим рахуватися. Путін не відчепиться. Україна повинна вживати всі необхідні заходи, в першу чергу для посилення обороноздатності, поліпшення роботи українських спецслужб, продовження глобального міжнародного тиску, посилення санкцій проти агресора та підтримки міжнародної спільноти, яку ми відчуваємо і за яку ми вдячні нашим американським і європейським партнерам.

Важливим і актуальним питанням є підняття на найвищий рівень обговорення в обох палатах Конгресу США надання Україні летального озброєння. Я все-таки маю надію, що рано чи пізно це рішення буде ухвалено. Це суттєво посилило нашу обороноздатність.

- А чи не стане це причиною нового загострення конфлікту?

- Скажіть мені, хіба він зараз не загострений? Хіба не гинуть наші хлопці кожен день? Хіба кожен день нахабно і цинічно Путін не порушує Мінські угоди? Хіба не гинуть мирні громадяни? Скажіть мені, будь ласка, якщо б у нас "Джавеліни" з'явилися в 2014 році, чи могли б вони себе так розгульно відчувати, топчучи своїм брудним чоботом нашу землю і вбиваючи наших громадян? Більше 10 тисяч вбитих російськими регулярними військами та їх терористичними військами за три роки. Хіба це не ознака того, що вже треба якимось чином допомагати Україні і в цьому питанні? Я б все-таки виходив насамперед з державних інтересів. Я ще раз кажу: конфлікт і так загострений. Ми перебуваємо в стані війни з Російською Федерацією. На сьогодні близько 5 тисяч регулярних військ, у тому числі елітні підрозділи російської регулярної армії перебувають на території тимчасово окупованих районів Луганської і Донецької області. У інші часи їх було до 15 тисяч. Я вже мовчу про те, що відбувається на кордоні України з Росією. Мені здається, що тут треба зважувати в першу чергу можливість ефективного захисту територіальної цілісності від російської агресії. А ми захищаємо не тільки Україну. Ми по суті є форпостом захисту всього цивілізованого світу від держави-терориста.

- Давайте перейдемо до іншої теми. Ви могли б розповісти трохи про створення дорожньої поліції?

- Зараз відбувається активна робота з запуску дорожньої поліції. Вже на кількох трасах знаходяться наші тестові патрулі. Але в чому суть? Ми всі пам'ятаємо про ДАІ, яке стало елементом спотворення всієї правоохоронної системи. На жаль, ми повинні це відверто визнати, ДАІ було свого роду грижею, наривом в цілісній системі охорони правопорядку. Найближчим часом, до серпня 2017 року, під контроль нової дорожньої патрульної поліції будуть взяті всі траси міжнародного значення. До кінця року ми плануємо з божою допомогою закрити всі траси національного значення. Дорожня патрульна поліція буде кардинально відрізнятися від ДАІ з точки зору функцій та безпосередньої діяльності. Дорожня патрульна поліція буде по суті виконувати одні і ті ж функції, що і патрульна поліція в містах, але крім того здійснювати контроль за рухом відповідними українськими трасами. Автомобілі дорожньої поліції будуть обладнані відповідними технічними засобами контролю. Можу вас запевнити, що в засідці, як колись даїшники, патрульна поліція сидіти не буде. Вона буде здійснювати оперативні функції, тобто реагування на порушення порядку, та функції дорожнього контролю. Це революційний підхід до організації безпеки дорожнього руху. Я впевнений в тому, що в найближчий рік нам вдасться це здійснити, і всі українські водії це на собі відчують. Зараз відбувається тестування автомобілів і екіпажів на трасі Київ – Чоп, якщо я не помиляюся. За моєю інформацією, результати дуже хороші.

Патрульні поліцейські регулюють дорожній рух, щоб допомогти водіям безпечно проїхати, а пішоходам — перейти перехрестя. Патрульна поліція України
1 / 1
Патрульні поліцейські регулюють дорожній рух, щоб допомогти водіям безпечно проїхати, а пішоходам — перейти перехрестя. Патрульна поліція України
1 / 1
Патрульні поліцейські регулюють дорожній рух, щоб допомогти водіям безпечно проїхати, а пішоходам — перейти перехрестя. Патрульна поліція України
1 / 1
Патрульні поліцейські регулюють дорожній рух, щоб допомогти водіям безпечно проїхати, а пішоходам — перейти перехрестя. Патрульна поліція України
1 / 1
Патрульні поліцейські регулюють дорожній рух, щоб допомогти водіям безпечно проїхати, а пішоходам — перейти перехрестя. Патрульна поліція України
1 / 1
Патрульні поліцейські регулюють дорожній рух, щоб допомогти водіям безпечно проїхати, а пішоходам — перейти перехрестя. Патрульна поліція України
1 / 1

- Які антикорупційні запобіжники будуть у дорожнього патруля? Щоб вони не перетворилися на даїшників.

- Вони ніколи не перетворяться, тому що патрулі оснащені камерою. На даному етапі, ви прекрасно знаєте, що всі наші патрульні оснащені персональної камерою, і при спілкуванні з громадянином ця камера обов'язково повинна фіксувати як правопорушення, так і спілкування з людиною. Якщо камера не буде працювати, патрульного можуть притягнути до відповідальності. Один з прикладів, коли так званий "активіст" написав відверту гидоту про роботу патрульної поліції на Житомирській трасі, отримав пару тисяч лайків. А потім патрульна поліція виклала те, що насправді сталося під час цього спілкування. Таких прикладів дуже багато.

Патрульна поліція і дорожня поліція – це новий етап розвитку правоохоронної системи в Україні. Але якщо, не дай Господь, хоч якийсь такий сигнал з'явиться, то наша реакція буде жорсткою. Всі патрулі працюватимуть під контролем відповідних підрозділів. І здійснити якісь корупційні діяння під час виконання своїх обов'язків, я думаю, нікому навіть в голову приходити не буде. Відбір, який проходить і в патрульну поліцію, і в дорожню поліцію, досить жорсткий. Я не думаю, що туди можуть потрапити випадкові люди. Я не збираюся займатися шапкозакиданням – є питання людського фактора, але ми будемо вживати всі необхідні заходи, щоб виключити будь-які прояви корупційних діянь. Коли дорожня поліція запрацює, ми все це побачимо своїми очима і будемо очікувати в тому числі і реакцію суспільства, водіїв. Я не виключаю, що будемо вживати заходів для перевірки роботи наших патрульних вже на трасах, оскільки сьогодні це має дуже велике значення для безпеки транспортного руху.

- Що ви думаєте про інцидент з поліцією і Парасюком?

- Я не хочу коментувати провокаційні ганебні дії окремих народних депутатів. І мова не тільки про нього одного. Ми врешті-решт повинні розуміти, що депутатський мандат не дає права порушувати закон і Конституцію України. Не можна плювати в обличчя, принижувати і погрожувати тим правоохоронцям, які зараз зі зброєю в руках захищають нас в зоні АТО. Вони виконують свої прямі зобов'язання, вони виконують накази штабу АТО. Це не їхнє право, це їх обов'язок. І ось такі відверто провокаційні дії точно не на користь Україні. Ми не можемо дозволити собі формулу: демократія – це вседозволеність. Ні, демократія – це в першу чергу повага до інститутів державності. Коли правоохоронець стоїть на посту, він виконує функції держави. А тут методи провокації використовувалися для відстоювання політичних інтересів з метою піару. Як було в останній історії, коли просто потрібно було відволікти увагу від прорахунків одного з міських голів, який завалив Україну своїм сміттям. Ми чудово розуміємо, для чого все це було зроблено. Вони відразу забули, для чого вони туди прийшли, адже спочатку їх вимогою було звільнення полонених. Ми повинні відділяти зерно від лушпиння.

Зараз є рішення РНБО. Можу констатувати наступну інформацію, я спілкувався з керівниками Національної поліції в Донецькій і Луганській областях – абсолютно чітко виконується рішення Ради нацбезпеки, збільшено кількість блокпостів, підрозділи Нацполіції і Нацгвардії посилили охорону всіх об'єктів. Транспортно-вантажне сполучення з тимчасово непідконтрольною територією повністю заблоковано. Відповідально вам про це заявляю. Більше того, сьогодні мобільні групи патрулів Нацполіції і Нацгвардії влаштовують рейди та здійснюють охорону і на тих ділянках, які в народі називають таємними стежками.

Зі свого боку, скажу, що особисто я на блокуванні будь-яких торгових відносин з тимчасово окупованою територією наполягав ще в 2014 році. Головне – суть і форма. У такій формі, як це було продемонстровано, безумовно, це неприпустимо. Особливо шкода, що серед тих людей, які брали участь у цьому дійстві, яке служило майданчиком для політичних аферистів і фейкових політичних генералів, були і справжні ветерани АТО, хлопці, які пройшли горнило війни. Їх там було не так багато, як нас намагалися переконати, але вони там були. Мені шкода, що вони потрапили під вплив брудних політиків. Але я сподіваюся, що ситуацію врегулювали. За моїми останніми даними, на території Донецької та Луганської областей знаходяться від 40 до 50 учасників блокади, які здійснюють спостереження за транспортом.

- У них спільний контроль?

- Контроль здійснює держава і робить це ефективно. У них є три редути, на яких перебувають активісти. На цей час вони не порушують закон, і, наскільки я знаю, усе там відбувається спокійно. Рішення РНБО виконується і ніяких питань ні у кого немає. Будь-яке спірне питання потрібно вирішувати в політико-правовій площині, а не влаштовувати театралізовані вистави, при цьому демонструючи свою зневагу до інституцій держави. Я переконаний, що всі повинні бути рівні перед законом. За порушення правопорядку повинні відповідати і прості громадяни, і народні депутати України. Коли плюють в обличчя поліцейському, коли показово піднімають руку на начальника Нацполіції Донецької області, бойового генерала, який з перших днів війни перебуває там - я про В'ячеслава Аброськіна (з недавнього часу заступник голови Нацполіції, - "Апостроф"), намагаючись використати для цього найганебніші засоби, в тому числі всякого фейкометання, то мені здається, що це неприпустимо. Я знаю особисто В'ячеслава Васильовича, і в цій ситуації дивуюся його витриманості, коли так званий активіст в присутності голови військово-цивільної адміністрації здійснив такі дії. Я скажу відверто: я б точно не втримався. І це ще один елемент, який показує суспільству, наскільки сьогодні Нацполіція відповідає тим канонам, про які ми говоримо, і усвідомлює важливість тих чи інших рішень. Що – був хоч якийсь розгін? Скільки лякали цим розгоном? Скільки намагалися спровокувати цей розгін. Хоча з точки зору законодавства ці дії правда були незаконні. Але тим не менше ми прекрасно розуміли, що може бути наслідком силового розгону, тому підрозділи Нацполіції не йшли на це. Їх на це штовхали. Але цього не сталося. І було ухвалено єдино правильне, на мій погляд, рішення – рішення РНБО.

Дуже часто у нас патріотизм перетворюється у відвертий ідіотизм, коли цей патріотизм перекручений і коли він не на користь Україні. Я б все-таки хотів би, щоб ми всі питання вирішували не конфліктами та протистояннями, а в політико-правовому режимі. У вас є фракція, є депутати, є парламентська трибуна, ви з ранку до вечора бігаєте по всім телеканалам. Будь ласка, розповідайте, пропонуйте, приймайте. А влаштовувати перфоманси із політичних інтересів, на мій погляд, нечесно стосовно українських громадян, які, на превеликий жаль, дуже часто сліпо вірять політичним шахраям, відвертим брехунам і популістам.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити