RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Європі вже є докази злочину Путіна, але потрібно ще почекати

Іван Ступак про викриття полковника ГРУ Чепіги

Іван Ступак про викриття полковника ГРУ Чепіги Фото: EPA/UPG

Ініціативна група Bellingcat і російське видання The Insider в спільному розслідуванні оприлюднили справжнє прізвище одного з двох підозрюваних в отруєнні подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки в британському Солсбері. Під ім'ям Руслана Боширова переховувався полковник Головного розвідувального управління Генерального Штабу РФ Анатолій Чепіга, герой Росії і учасник Чеченської війни. У ФСБ почали дослідчу перевірку за фактом оприлюднення документів, за якими на завдання виїхали два офіцери ГРУ, по-суті підтвердивши їх достовірність. Значення нових повідомлень для "Апострофа" прокоментував колишній співробітник Служби безпеки України Іван Ступак.

Завдання в Солсбері було важливим, відповідальним, тим більше на небезпечній, недружній території - у Росії дуже складні дипломатичні відносини з Великою Британією. Це завдання не можна було провалити. Саме тому сказали: "виберіть кращих з кращих". Взяли героя Росії, учасника війни в Чечні [полковника Анатолія Чепігу], і другу людину точно таку ж. "Молодий" не впорався б, міг би дурницю зробити, забути намазати хімікатами дверну ручку або помазати собі руку і померти... Тому брали перевірених і надійних людей, які навіть при допиті не розкололися б.

Операцію спланували добре, красиво, але не врахували велику кількість спостереження, за допомогою якого виконавці були виявлені. В той день були заброньовані, здається, всі рейси "Аерофлоту" з британської столиці, з усіх її аеропортів в Москву. Це їх і розшифрувало, за великим рахунком.

Читайте також: У Путіна зв'язані руки: чому Росія не атакувала українські військові кораблі біля Криму

Я на 99% впевнений, що не Bellingcat вдалося дізнатися справжнє прізвище Боширова, а британській розвідці. Зрозуміло, що перевірити ще раз всіх випускників навчальних закладів і знайти там схожу людину - це чисто механічно дуже важко. Практично напевно британська розвідка знайшла і злила інформацію Bellingcat, а вже потім її оприлюднили в ЗМІ. Є така практика роботи спецслужб.

Випускники військового училища ДВОКУ в Чечні (Фото з матеріалів справи)
1 / 1
Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 року (Фото з матеріалів справи)
1 / 1
Курсанти Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища (ДВОКУ) біля пам'ятника Рокоссовскому в Чечні (Фото з матеріалів справи)
1 / 1
Ім'я Анатолія Чепліга вибито золотими літерами біля пам'ятника Рокоссовскому (Фото з матеріалів справи)
1 / 1
(Фото з матеріалів справи)
1 / 1

"Зливати" таких людей Кремль не буде, тому що це небезпечно. Це означає розсекретити їх, про це дізнається громадськість... На таке ніхто не піде. Я допускаю, що є протистояння між ФСБ і Міноборони РФ (і ГРУ як його частиною, - "Апостроф") - ми бачимо сутички і на Сході України, і в Сирії. Думаю, ФСБ допомогло - не відкрито брало участь у викритті виконавців, а могло злегка направити людей, підказати їм, де шукати, "згубити" деякі документи. І зараз ФСБ нібито почала шукати, хто ж з російської міграційної служби міг продати копії анкет цих двох людей на закордонні паспорти і дані про перетин ними кордону РФ. Звичайно, вони самі підкинули документи, куди потрібно, а тепер роблять вигляд, що активно шукають винуватців. Така практика в спецслужбах теж є.

Поки ланцюжок британського розслідування дійшов до того, що виконавцями замаху були два громадяни Росії - це раз, вони є військовими кадрами - два, і не просто військовими, а співробітниками спеціальної розвідки Міноборони - це три. Це означає, що як мінімум в курсі всього був міністр оборони Росії - це чотири. Поки ланцюжок на цьому зупиняється. Європа не скаже, що наказ віддали на рівні вище міністра оборони РФ, поки не буде чітких даних про це.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити