RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Загибель військових в Балаклії: хто повинен відповісти за вибух

Генерал Микола Маломуж вважає, що потрібно негайно виплатити компенсації загиблим

Генерал Микола Маломуж вважає, що потрібно негайно виплатити компенсації загиблим Фото: unian

Третій рік поспіль в Балаклії відбуваються вибухи на військових складах. 15 листопада під час утилізації боєприпасів загинули двоє військовослужбовців. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук відреагував на подію оперативно, висловивши співчуття сім'ям загиблих і пообіцявши надати невідкладну медичну допомогу пораненим. Але про компенсацію сім'ям загиблих - поки ні слова. Хоча, на думку колишнього голови Служби зовнішньої розвідки, генерала армії України Миколи Маломужа, відповідне рішення повинні прийняти в Міноборони вже сьогодні.

Також генерал заявив, що покарання за загибель двох військових і поранення ще п'ятьох у Балаклії повинні в першу чергу понести керівництво військової частини і працівники Генштабу. Але проблема більш глобальна і полягає у відсутності професіоналізму військового керівництва. Таку думку Маломуж висловив "Апострофу".

Ми знову зіштовхнулися з порушеннями правил техніки безпеки. Хоча Міністерство оборони заявляло, що це планові знищення боєприпасів, для правильного проведення цих дій потрібно було залучити всі необхідні засоби безпеки, і особливо – пов'язані з дистанційним знищенням цих боєприпасів. Сапери й інші військовослужбовці не повинні були знаходитися у безпосередній близькості до місця вибухів. У таких випадках повинні бути підготовлені захищені місця – сховища або котловани. Всі заходи повинні проходити дистанційно, коли люди знаходяться у повній безпеці. Найголовніше, що для проведення таких заходів не потрібно додаткових коштів, особливих умов і особливих технічних засобів. Це проводиться за допомогою простих дистанційних приладів, які є у військових вибухотехніків.

Ми уже маємо негативну практику неконтрольованих вибухів у Балаклії, коли детонували снаряди й інші системи залпового вогню – у той період також порушувалися правила техніки безпеки і пожежної безпеки. Сьогодні і керівники цього полігону, і самі виконавці, і керівники вибухотехнічних служб припустилися порушень елементарних правил.

Вибухи в Балаклії, 2017 рікunian

У першу чергу за цей випадок повинно понести покарання керівництво військової частини, яке несе юридичну відповідальність за проведення робіт зі знищення боєприпасів і забезпечення техніки безпеки. Це командир військової частини і керівник того наряду, який проводив ці заходи. Якщо слідство встановить в їх діях ознаки злочину, вони мають понести кримінальну відповідальність.

Відповідальність за провал забезпечення самого режиму знищення боєприпасів і залучення наряду повинні понести також люди на рівні Генштабу і Міноборони, бо вони мали відпрацювати заходи, які не допускали б таких наслідків. Адже працювали комісії, було засідання РНБО з цього питання, але, як бачимо, дієвих заходів не задіяно по лінії кураторства.

Начальники "главків" з забезпечення боєприпасів, інші посадові особи, які не виконали рішення РНБО щодо забезпечення і недопущення порушень, також повинні понести покарання. Командири частин і командири, які забезпечували знищення боєприпасів із порушеннями конкретних інструкцій, а отже закону, повинні нести кримінальну відповідальність. А керівники, які повинні контролювати, створити умови, призначити відповідні професійні кадри, повинні нести адміністративні і дисциплінарні покарання у вигляді зміщення з посад і звільнення з роботи.

До міністра оборони питань немає

Міністр оборони лише приступив до виконання службових обов'язків і не розібрався у проблемних напрямках. Однак зараз головою Міноборони є некомпетентна людина, яка не має ні освіти, ні досвіду, ні бачення (міністром оборони є Андрій Загороднюк, - "Апостроф") - тож він не може глибоко оцінити проблеми, які існують в армії, і в цій ситуації зокрема. Тому особливих очікувань до нього і не могло бути - і його вини в цій трагедії немає.

"Знімати" його поки ще рано, але він повинен зробити висновки із того, що сталося. Наш міністр оборони може говорити про загальні, юридичні, інтеграційні аспекти, але це теорія. В його прямій компетенції не лише стратегія, але й збереження боєприпасів, склади. Начальник генштабу має бойовий досвід, але він ці теми не охоплює.

Микола Маломуж: "У прямій компетенції міністра оборони не тільки стратегія, а й зберігання боєприпасів, склади"unian

Практика, коли кабмін формується за політичною ознакою, непогана. Але для нас це сьогодні принципово неприйнятно. Повинен бути потужний кулак – міністр оборони з високим військовим досвідом, начальник генштабу, заступники, командуючі. Тоді буде реальна комплексна система безпеки й оборони, включаючи СБУ й розвідку. Якщо почнемо гратися – за політичними мотивами призначати людей, набирати їм команди радників, заступників - то це буде повний провал. Як правило, радники нічим не допомагають - всі рішення має приймати компетентна перша особа.

У період політичної, економічної, безпекової, дипломатичної кризи повинні працювати в уряді професіонали. А у сфері безпеки й оборони - це військові або люди з військовим фахом. Більше того, я спілкувався з керівниками Міноборони країн НАТО, з представниками ЦРУ, ФБР, керівниками спецслужб Великої Британії, США і Китаю. Вони стверджують що збройні сили працюють ефективно в умовах військових дій там, де ними керують професіонали високого класу.

У нас сьогодні практично йде війна, отже міністром оборони і керівниками спецслужб повинні бути не політики, а професіонали високого класу, які мають бачення програми дій, авторитет серед військовослужбовців і міжнародних партнерів. Постає питання реальних справ, а не лише розмов на РНБО, механізму виконання прийнятих рішень - а реалізувати їх може лише професіонал. Але в нас, як правило, цього не було – проходили за політичними, кумівськими квотами, приводили шкільних товаришів, бізнесменів та призначили з подачі із-за кордону. Тому криза у нас існує з часів Кравчука.

Родичі загиблих повинні отримати компенсацію – це рішення має прийняти Міноборони вже сьогодні. У багатьох країнах це мільйони або сотні тисячі доларів США. У нас це теж має бути серйозна компенсація – її треба провести оперативно, без будь-яких затримань. Бо щодо загиблих на Сході люди часто звертаються до мене - є багато питань і нарікань, що ці компенсації не виплачують.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити