RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Поділ і поглинання: навіщо Зеленському війна з Кличком у Києві

Під Кличком захиталося перше з займаних крісел

Під Кличком захиталося перше з займаних крісел

Конфлікт, який потихеньку жеврів між новим президентом України Володимиром Зеленським та мером Києва/главою КМДА Віталієм Кличком, останнім часом починає вириватися з-під контролю. Схоже, в столиці планується серйозна битва за місто: хто править Києвом, той править Україною!

Що відбувається?

24 липня стало відомо, що глава ОПУ Андрій Богдан звернувся до Кабміну з пропозицією звільнити Кличко з посади голови КМДА, яку той займає за сумісництвом з посадою мера. У президента нібито незадоволені тим, що Кличко сидить відразу на двох стільцях, але паралельно натякають, що в звільненні Кличко з посади голови КМДА ніякої сенсації немає, оскільки раніше також були озвучені подання щодо відставки інших глав ОДА по Україні.

Кличко ж раніше заявляв, що у Зеленського задумали перетворити його на "декорацію" без повноважень . Також він висловив невдоволення тим, що на чолі КМДА мають намір поставити людину, яка не буде мати жодних зобов'язань перед киянами, оскільки вони його не обирають. Кличко фактично натякнув Зеленському на два варіанти: дострокові вибори в Києві (ймовірно, без подальшого поділу мера і глави КМДА) або ж революція.

"Розвиток подій може бути різним. Нагадаю, революція 2014 року розпочиналася з Києва і киян, які були не згодні з методами управління, зокрема в місті", - сказав Кличко.

Варто зазначити лукавство столичного градоначальника, адже в першу чергу революція в Києві почалася через відмову уряду Миколи Азарова від асоціації з ЄС і вже потім ситуація загострилася через бажання тодішнього глави КМДА Олександра Попова розігнати мітингувальників під приводом встановлення новорічної ялинки. Але зараз не про це.

Як було раніше

Вперше рішення про об'єднання посад мера і глави КМДА було офіційно погоджено у 2003 році Конституційним судом. КСУ прийняв рішення, що голову КМДА призначає президент, але за результатами виборів мера. Хоча і раніше Олександр Омельченко обіймав обидві ці посади.

Поділ посад відбувся в 2010 році, коли до влади в Україні прийшов Віктор Янукович. Щоб отримати контроль над столицею він розділив посади, посилаючись на закон про столицю, який передбачає, що КМДА є виконавчим органом міськради Києва, але її глава призначається саме президентом. Як результат, ставленик Януковича Олександр Попов фактично отримав всю владу в Києві, а обраний киянами Леонід Черновецький залишався номінальною фігурою.

Згодом Порошенко знову об'єднав обидві посади, віддавши всю владу в столиці Віталію Кличку.

При цьому, як зазначають ЗМІ, питання, як об'єднання, так і поділу посад, вельми суперечливе, оскільки в обох випадках є норми закону, які конфліктують між собою. А значить, будь-яка зі сторін може затягнути справу в суді.

Навіщо це Зеленському

Експерти і ЗМІ вважають, що президент хоче мати всю повноту влади в Києві. При цьому поділ посади мера і глави КМДА - крок на випередження. Зеленський нібито готовий призначити дострокові вибори в столиці або ж дострокові місцеві вибори по всій Україні, але хоче перестрахуватися.

Навіть якщо Кличко знову виграє вибори мера, у Зеленського буде своя людина в КМДА, яка відсуне мера від керівництва містом. Якщо ж людина Зеленського переможе на виборах - то у президента в столиці буде повний картбланш.

Якщо не Кличко, то хто

Наші джерела стверджують, що кандидатів є кілька. Один з головних - гендиректор "1+1 Медіа" Олександр Ткаченко, який за списком "Слуги народу" обрався до Ради. Його нібито не проти бачити на цій посаді олігарх Ігор Коломойський.

Ще одним претендентом на ласу посаду називають бізнесмена Андрія Холодова, який також пройшов у Раду за списком "Слуги".

Є і третій варіант, який джерело називає найбільш малоймовірним. Нібито на пост глави КМДА можуть призначити колишнього соратника Кличка Павла Рябікіна, який зараз керує аеропортом "Бориспіль".