RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Вирубити" Коломойського: для олігарха все тільки починається

Дії Держдепу США мають довгострокову стратегію

Дії Держдепу США мають довгострокову стратегію Дейн Уотерс Фото: youtube.com

В п'ятницю, 5 березня, Держдеп США ввів санкції проти родини українського олігарха Ігоря Коломойського. Тепер одіозному бізнесмену, його дружині, дочці та сину заборонено відвідувати Америку. США будують стіну, яка має відділити Україну від Росії, а санкції проти Коломойського стали черговою цеглиною у ній. Однак для українського олігарха це лише початок, бо Держдеп завжди діє, маючи на увазі довготривалу стратегію.

Про це "Апострофу" розповів ДЕЙН УОТЕРС - відомий американський політтехнолог-республіканець і письменник, член команди 41-го президента США Джорджа Буша-старшого. За його словами, дії Держдепу США - це сигнал для Володимира Зеленського в тому, що настав час для важливих рішень.

Важливо зрозуміти, що адміністрація Джозефа Байдена намагається сфокусуватися на речах, які лишилися незавершеними після адміністрації Дональда Трампа. Ігор Коломойський постійно був проблемою протягом останніх чотирьох років.

Санкції на Коломойського накладені не випадково. Державний департамент і Міністерство юстиції діють відповідно до довгострокової стратегії. Я собі уявляю це так - Держдеп подивився на всі шматочки пазлу в Україні, знайшов те, що не вирішено, і почав над цим працювати. А Коломойський – це проблема. ФБР розслідує справу проти нього. Він є відомою загрозою для українського уряду.

На міжнародному рівні США може зробити дві речі. Якщо іноземець не зробив нічого, що порушує американське законодавство, то можна лише стимулювати уряд іншої країни вдатися до певних дій. Але Коломойський і Дмитро Фірташ - обоє вчинили злочини саме стосовно США. Різниця між ними лиш в тому, що Коломойський здійснив фінансові злочини, а за таке в США зазвичай до в'язниці не саджають. А Фірташ порушив численні міжнародні закони, давав хабарі урядовцям. Його злочини набагато гірші, тож він має значно більші шанси потрапити за ґрати. Але Коломойський ще й досі під слідством. Не можна зараз абсолютно конкретно сказати, що він ще зробив.

Тому американські урядовці можуть впливати на міжнародну спільноту, аби та щось зробила стосовно цих двох осіб, або зосередитися на заходах всередині Сполучених штатів. Візові санкції проти Коломойського – це заклик вжити щодо нього більш рішучих заходів як всередині США, так і за кордоном. Тож США зараз поставили маркер і кажуть – об'єднуйтеся з нами довкола нього.

Джозеф БайденФото: Getty images

Чому вирішили використати саме статтю 7031 (c) Закону про фінансування Державного департаменту? Річ у тім, що ФБР розслідує фінансові злочини Коломойського, які стосуються внутрішніх справ США. А Держдеп не є дотичним до внутрішніх справ Америки, хіба що ФБР вимагатиме екстрадиції, як у випадку із Фірташем. Тому важливо відзначити, що всі злочини, які здійснив Коломойський в Сполучених Штатах, розслідуються ФБР, бо це фінансові злочини. Чому зараз наклав санкції саме Державний департамент? Я думаю, тому що це стосується міжнародних справ. В арсеналі Держдепу не так уже й багато засобів, тож певно, те що вони зробили, є на їх думку найбільш ефективним. Адже у Коломойського бізнес у США, приватна власність, а тому його присутність тут потрібна. А накладання санкцій на його рідних – це демонстрація у великій зацікавленості у покаранні Коломойського. Ще раз наголошу, якщо Сполучені Штати вдаються до якихось дій, це значить, що вони кажуть іншим країнам – підтримайте наші дії, ухваліть законні рішення, які матимуть такий же самий ефект. Зовнішня політика США стосовно Фірташа, Коломойського і подібних їм – це пазл. Треба зібрати всі шматочки разом правильним чином у правильному порядку.

Подивіться на "Північний потік-2". США сказали, що накладатимуть санкції на компанії, які будують газогін. Компанії могли б працювати всупереч обмеженням, але вони не хочуть отримати ярлик організації, яка порушує санкції Сполучених Штатів. І це правильно. Тому санкції Держдепу роблять Коломойського ще більш токсичним.

Адміністрація Байдена, на мою думку, як і всі попередні, розглядає Україну з двох боків. Перший – як демократичну країну, яка у 2014 році доклала великих зусиль, аби бути частиною демократичної "Ліги націй". І тому Сполучені Штати намагаються допомогти їй. А з іншого боку вони бачать її як буфер та "червону лінію" перед Росією. І там розуміють, що є три способи, за якими Росія може тримати Україну під контролем. Перший – це підтримуючи внутрішній неспокій, наприклад, спровокувати громадянську війну, розділяючи про-російське і про-українське населення. Другий спосіб – це реальні військові дії, ймовірність яких, втім, дуже обмежена. І третій – завдати шкоду економічній стабільності України. Наприклад, якщо МВФ не даватиме достатньо грошей, то вперед вийде Росія і скаже – якщо українці мають економічні проблеми, то вони більш охоче приймуть допомогу (від РФ, - "Апостроф"). Тож США намагаються це зупинити. Перше – обмежити можливості таких людей як Віктор Медведчук і Ігор Коломойський, котрі створюють фінансову нестабільність та просувають більш тісні зв'язки з Росією. Тому США намагаються обмежити можливість Путіна взяти Україну під повний контроль. Вашингтон у цьому сенсі теж збирає пазл. І в цьому випадку пазл – це стіна. Стіна між Україною і Росією. Кожна цеглинка будує ще більшу стіну, аби завадити Путіну захопити Україну.

Володимир ПутінФото: Getty images

Зараз я хочу наголосити, що наступні мої слова – це виключно моя власна позиція. Мені не зрозуміло, як український президент може боротися з Росією, з корупцією, зрадниками держави, якщо в його партії є люди, які роблять протилежні речі? На мою думку, президенту Володимиру Зеленському не вдалося стати захисником України, він провалився у цьому з того часу, як його обрали. Але зараз він вдається до дій. Справжнє лідерство вимагає важких самостійних рішень. Це не лідерство, коли ви покладаєтеся на когось. І я не бачу, аби Зеленський був у достатній мірі лідером, аби вирішити проблеми, які шкодять країні. Особисто я вважаю, що йому потрібно вжити більш жорстких дій. І я радий, що він почав зараз щось робити. Те, що США підтримали ці дії – це чудово. Але знову ж – Зеленському треба очистити свою партію і уряд від кожного, хто не згоден підтримувати територіальну цілісність України. І український народ має вимагати від свого президента це зробити.

Читайте також: Беня на валізі: чи підтримає Зеленський санкції США проти Коломойського

Я думаю, що санкції США щодо Коломойського надіслали меседж не лише олігархам в Україні, а й олігархам по всьому світу про те, що адміністрація Байдена вживатиме заходів щодо них. Санкції проти Коломойського є сигналом для Зеленського у тому, що США підтримують його важкі рішення. І це лише перший крок! Подивіться, Байден президент лише 2,5 місяці. І він зробив уже більше для підтримки України, ніж будь-який інший президент за останнє десятиліття.

Сила Коломойського полягає у тому, що він здатен робити гроші. Немає грошей – немає сили. І якщо Коломойський не зможе заплатити скаже "допоможіть!" – ніхто йому не допоможе. Ось що роблять санкції на міжнародному рівні – вони заважають іншим допомагати особі, яка опинилася під санкціями. Подивіться на Китай – він поширює вплив на країни, інвестуючи в усе, у що тільки можна. І люди підтримують Китай – це економічна сила. Але якщо в Китаю не буде грошей, то в нього не буде і сили. Коломойський – те ж саме. Відберіть у нього можливість заробляти гроші і він втратить можливість впливати на людей. Для цього потрібен час. Це ті важкі рішення, які має прийняти Зеленський і його команда. Обмежити можливості олігарха вести бізнес із Росією та іншими країнами. "Вирубити" Коломойського.

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним