RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін дав чіткий сигнал африканським лідерам у Києві - голова ради резервістів ЗСУ

Ракети – єдине, чим ще може торгувати Путін

Ракети – єдине, чим ще може торгувати Путін Іван Тимочко Фото: espreso.tv

У п'ятницю, 16 червня, росіяни здійснили черговий удар по Києву. Ворог застосовував як крилаті, так і балістичні ракети. Сили ППО збили шість "Кинджалів", шість "Калібрів" і два розвідувальні БпЛА ворога. Примітно, що в цей момент в столиці перебувала делегація представників африканських країн, які після цього поїхали до росії. Яку мету переслідувала росія, влаштовуючи цю атаку, чи міг удар бути елементом залякування та який натяк могли зробити рашисти - розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ ІВАН ТИМОЧКО.

– Одразу, як до Києва прибула африканська делегація, було оголошено повітряну тривогу. І було застосовано балістику. Чи міг бути використаний ефект несподіванки під час цього обстрілу?

– Це швидше відбувалися ракетні удари в рамках намагання чинити певний спротив нам через наші контрнаступальні дії на фронті, бо ракети прилітали на Київщину і до прибуття делегації з Африки, і будуть прилітати після.

Читайте: Як покласти край ракетному терору Путіна: є два способи

Тут питання в іншому – якщо їх дійсно скеровували для проведення якихось там переговорів з метою помʼякшити ситуацію на міжнародній арені, це свідчить про те, що права рука не знає, що робить ліва. Своїх же союзників навіть суто гіпотетично підставляти під якийсь удар або викликати певне роздратування в керівних структур України – це не те, що може говорити про фаховість цих переговорів.

З іншого боку, можливо, путін намагався дистанціюватися від цих переговорів, мовляв, "мені байдуже, коли стріляти, мене не цікавлять країни Африки, бо я настільки сильний і потужний лідер – коли хочу, тоді й стріляю". Ви ж пригадуєте, що повітряна тривога була навіть коли приїжджав Байден. Це говорить про те, що путін намагається щось продемонструвати.

Читайте: Мали супроводити, але застрягли в Польщі: навколо охорони президента ПАР спалахнув скандал

– Також тривога лунала під час візиту президента Німеччини Штайнмаєра, і тоді це багато в чому змінило думку Німеччини. Зараз могла бути спроба залякування?

– Дивимося з іншої сторони. Насправді представники країн Африки отримали унікальний шанс бути переговорниками на міжнародній арені. Не бути об'єктами, а власне хоча б якусь мати суб'єктність. Їх вперше відправили як делегатів, і ми розуміємо чому. На євразійському континенті у путіна союзників не залишилось, навіть таких, хто готовий за нього поручитися. І враховуючи те, що дуже сильні впливи росії ще з пострадянських часів залишились в Африці, та структури Пригожина – вірніше, особи, які стоять за Пригожиним, – теж мають досить потужні впливи на видобуток золота й алмазів в Африці, мають потужний вплив на їхній місцевий криміналітет і підтримують їхні диктатури, звичайно що такою нагодою ніхто не відмовиться скористатися.

Читайте: Перевзулися у повітрі: президент ПАР висловився про ракетний удар під час його візиту до Києва

А те, що представники країн Африки їздили в Бучу чи Ірпінь? Ці населені пункти вже достатньо відремонтовані і в представників Африки руйнуваннями точно не викличеш відчуття жалю до населення. Я до чого веду – тут абсолютно прагматичний момент. Є шанс для них заявити про себе на геополітичній арені, з ними спілкуються, умовно кажучи, найближчі друзі Байдена, Америки. І звичайно, вони розуміють що місце путіна зараз просідає.

– Шість "Кинджалів" збили під час цієї атаки. Ми дуже довго їх боялися, вважалося, що це зброя, якій неможливо протидіяти. Зараз ми бачимо, що наша ППО лускає їх як горішки. Наскільки цей фактор новітньої зброї відіграє роль у війні?

– Він відігравав дуже серйозну роль до того часу, поки не відбулося посилення нашої повітряної системи оборони, власне, системами Patriot, а також протиповітряними системами середнього радіусу дії – тими ж самими німецькими IRIS-T. Навіть якщо добре проаналізувати сьогоднішній обстріл, ми бачимо: летять крилаті ракети, летять балістичні – комбінована атака.

Але чомусь залишилось майже без уваги те, що також збито два безпілотні літальні апарати. Отже, це були безпілотники, які відслідковували траєкторію цих ракет. Їхнє завдання було – виявити наші системи: де знаходяться, звідки відбуваються пуски.

– Тобто від думки знищити Patriot вони не відмовляються?

– Однозначно. Вони ніколи не зможуть від неї відмовитися, хоча б з тієї точки зору, що ракети – це єдине, що вони ще можуть продавати на міжнародному військовому ринку і виробляти. Це єдине, що вони можуть, бо якщо брати всю важку броньовану техніку, боротьбу за ринки вони програли абсолютно. Їхня радіотехніка, звичайно, програє будь-яким світовим аналогам.

У них залишилися тільки ракети, якими вони погрожують. Тим паче, ми бачимо, що політична доктрина путіна на цьому зараз побудована, і він постійно про це згадує. На їхніх телепередачах постійно згадують про ракети їхні пропагандисти, Медведєв, коли трошки протверезіє, теж пише про ракети обов'язково. Тобто ми бачимо, що вони зараз увагу привертають до ракет. Тим паче, "Іскандери" (за конструкцією це той самий "Кинджал") можуть нести ядерний заряд.

Тобто тут іде натяк про те, що "ми можемо завдати і ядерного удару". Тим паче в комплексі крайніх подій, які були озвучені Лукашенком, що Білорусь може отримати ядерну зброю і одноосібно її використовувати… Хоча насправді це нонсенс. Лукашенко може говорити все, що завгодно – це єдине, що йому зараз залишається.

Читайте: Виліз із бункера: як Путін "спалився" з підривом Каховської ГЕС

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів