RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сі в гостях у Байдена: про що домовилися лідери США та Китаю

Потепління відносин між Вашингтоном та Пекіном, безумовно, вигідне Україні

Потепління відносин між Вашингтоном та Пекіном, безумовно, вигідне Україні Фото:

15 листопада, коли в Україні вже був пізній вечір, у Сан-Франциско на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) відбулися переговори президента США Джо Байдена та голови КНР Сі Цзіньпіна. Це перший візит китайського лідера до США за шість років, але керівники двох країн уже зустрічалися рік тому на саміті Великої двадцятки. Нинішня зустріч Байдена та Сі викликала інтерес, але великих сподівань на неї експерти не покладали. Переговори двох лідерів тривали близько чотирьох годин. Як вони проходили, про що домовилися глави США та КНР і як ця зустріч вплине на війну в Україні, читайте у матеріалі "Апострофа".

АТЕС без Путіна, але з Сі

Головною подією саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, звичайно ж, є зустріч лідерів США та Китаю. Однак для України важливою подією цього великого форуму все ж таки є відсутність на ньому Володимира Путіна.

Російську делегацію на саміті очолює заступник голови уряду Олексій Оверчук. Як сказав сам Оверчук, російська делегація прилетіла лише для участі у саміті, зустрічей на полях з американською стороною не передбачається.

"Саміт АТЕС проходить на найвищому рівні, тобто туди приїхали лідери країн тихоокеанського регіону з Азії та Америки. І те, що Росія там представлена якимсь маловідомим чиновником, багато про що говорить, - зазначає в коментарі "Апострофу" політичний експерт-міжнародник Володимир Воля, - Я пам'ятаю, як у 2012 році саміт АТЕС проходив у Владивостоці і там Путін був "зіркою" і приймав лідерів багатьох країн, у тому числі і США. Але минуло 11 років, і ось результат путінської політики".

Читайте також: Надавали допомогу росіянам: США наклали санкції на 40 китайських компаній

Також у західних ЗМІ напередодні саміту поширювалася інформація про те, що Сі Цзіньпін у США теж не поїде, а Китай представить якийсь міністр. Але голова КНР поїхав.

"Сі не міг не поїхати особисто. Для Китаю це принципово, оскільки він вважає, що теж має вплив на Азіатсько-Тихоокеанський регіон. Та й між США та Китаєм накопичилися проблемні питання", - каже Володимир Воля.

Очікування Президента та Голови

Перед двосторонньою зустріччю і Джо Байден, і Сі Цзіньпін офіційно озвучили свої очікування. І вони в обох лідерів збігалися. Президент США заявив, що його метою під час переговорів із главою Китаю є відновлення нормальної комунікації між двома країнами, включаючи контакти між військовими.

"Ми не завжди погоджувалися, що не дивно, але наші зустрічі завжди були відвертими, прямими і корисними, - заявив Байден при зустрічі зі своїм китайським колегою, - Я ціную наш діалог, тому що, на мій погляд, вкрай важливо, щоб ми з вами чітко розуміли один одного, як лідер лідера, без будь-яких помилок чи непорозуміння".

"Ми маємо гарантувати, що конкуренція не переросте у конфлікт, а також відповідально управляти цією конкуренцією", - додав Байден.

У відповідь Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що "для обох сторін конфлікт та конфронтація мають неприпустимі наслідки".

"Дві такі великі країни, як Китай та США, не можуть собі дозволити повернутись одна до одної спиною. На планеті Земля достатньо місця, щоб ці дві країни були успішними", - сказав глава КНР.

На думку політолога Володимира Фесенка, чекати якихось проривів від цієї зустрічі не варто.

"Я не чекаю від цієї зустрічі якихось проривів, ні в глобальному вимірі, ні в тих питаннях, які стосуються України", - зазначив у коментарі політолог, - Суперечності між США та КНР надто глибокі, зокрема, є принципові відмінності щодо оцінки причин війни між Росією та Україною та умов її припинення. Подолати ці протиріччя за одну зустріч неможливо. У кращому разі між двома країнами розпочнеться переговорний робочий діалог, насамперед, на ті теми, які стосуються їх двосторонніх відносин".

Про що домовилися Сі та Байден

Президент та Голова спілкувалися майже 4 години, а потім дали брифінг журналістам, відбувшись загальними фразами.

Однак, як пише видання Bloomberg, глави США і Китаю все ж таки змогли укласти кілька великих домовленостей. Видання розставило ці угоди по порядку пріоритету.

1. Створення спільної робочої групи з питань боротьби з наркотиками.

Сі Цзінпін погодився вжити жорстких заходів щодо постачання хімічних інгредієнтів фентанілу та пресів для таблеток, що дозволяє обійти існуючі обмеження.

Також Сі та Байден домовилися координувати політику та дії правоохоронних органів у майбутньому.

Як заявили в США, ця робоча група займатиметься "боротьбою з глобальним незаконним виробництвом та обігом наркотиків" на основі фентанілу.

2. Відновлення військової комунікації

Вашингтон та Пекін домовилися про відновлення каналів прямого зв'язку між військовими двох держав. Цей зв'язок було відключено китайцями минулого року після візиту спікера Палати представників на Тайвань. Байден та Сі пообіцяли підтримувати відкриту лінію зв'язку один з одним у міру виникнення проблем.

Також заплановано поновлення регулярних консультацій з міністром оборони США Ллойдом Остіном, а також китайсько-американських переговорів щодо координації оборонної політики та китайсько-американської військово-морської консультативної угоди.

3. Діалог про штучний інтелект

Америка та Китай домовилися про створення робочої групи для початку діалогу зі штучного інтелекту (ШІ). Справа в тому, що у Білому домі стурбовані використанням Китаєм ШІ у військових цілях. Байден також наголосив на необхідності захисту інтелектуальної власності США.

4. Збільшення кількості авіаперевезень

США та Китай домовилися з наступного року збільшити кількість прямих рейсів між країнами.

5. Обміни між громадянами країн

Обидві сторони висловилися за розширення освітніх, студентських, молодіжних, культурних, спортивних та ділових обмінів. Раніше застосовувалися візові обмеження.

"Для Китаю важливі два основні питання: Тайвань та американські санкції. Саме їх Сі і приїхав вирішувати з Байденом. Інші питання проходять просто фоном", - каже Володимир Воля.

Тайвань, Україна та Ізраїль

Тобто дійсно, на зустрічі Сі та Байдена порушувалися питання, пов'язані з Тайванем, а також із війнами в Україні та на Близькому Сході. Голова КНР, як повідомляє The Guardian, заявив США, що його територіальні амбіції щодо Тайваню "нестримні", і наполегливо закликав Вашингтон припинити надавати тайванській стороні допомогу з озброєнням.

При цьому, за інформацією ЗМІ, Сі запевнив американського президента, що найближчими роками не планує проводити військову операцію на Тайвані.

Байден на прес-конференції після переговорів з главою Китаю повідомив, що обмінявся з Сі "думками з регіональних та глобальних питань", у тому числі щодо відмови РФ припинити війну проти України, а також конфлікту в секторі Газа. Сі Цзінпін не згадав про війну в Україні взагалі.

"Ця зустріч не призведе до припинення війни Росії проти України, тим більше вона не принесе нам справедливого миру", - зазначає політолог Володимир Фесенко. - Справа в тому, що Китай сприймає війну в Україні через призму свого протистояння з США. Китаю не вигідна перемога України, оскільки у Пекіні сприйматимуть це як перемогу США" .

На думку експерта, Китаю також не вигідне надмірне затягування війни, і її ескалація. "Ця війна вже створила проблеми для міжнародної торгівлі, і ці проблеми можуть погіршитися ще й через війну на Близькому Сході. А для Китаю все добре в міру, у тому числі й міжнародна турбулентність", - наголосив Фесенко.

Політолог упевнений, що США не підуть на мир в Україні за китайських умов.

"Будь-яка серйозна поступка Китаю в геополітичних питаннях буде розглядатися в Пекіні як прояв слабкості США. І у Вашингтоні це чудово розуміють. Байден не блокуватиме мирні ініціативи Китаю, але США їх ретельно контролюватимуть. У будь-якому випадку, питання про умови припинення війни між Росією та Україною не може вирішитись без участі самих воюючих сторін", - зазначив Володимир Фесенко.

Утім, близькосхідні конфлікти та їхнє врегулювання явно серйозно цікавили Білий дім. Байден закликав Сі використовувати важелі впливу Китаю на Іран, щоб убезпечити від ширшої ескалації на Близькому Сході.

Під час переговорів міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що Пекін уже провів дискусії з Тегераном на цю тему. Пізніше помічники Байдена сказали, що їм так і не стало зрозуміло, наскільки серйозно Іран сприйняв повідомлення Китаю.

Нічия та диктатор

Обидва лідери, за їхніми висловлюваннями, результатом зустрічі залишилися задоволеними.

"Усі укладені між США та Китаєм угоди не мають стратегічного впливу, але вони важливі для діалогу, - каже Володимир Воля, - Головне, що лідери США та КНР зустрілися та поговорили. Щоправда, якихось глобальних зрушень у зовнішній політиці ця зустріч не принесе. Кожен залишиться при своїй думці. Я б сказав, що зустріч між США та Китаєм закінчилася внічию".

На думку експерта, США не припинить підтримувати Тайвань, а Китай не припинить співпрацю з Путіним.

Подібної думки дотримується і політтехнолог Олексій Голобуцький.

"Обидві країни мають зацікавленість одна в одній. Лідери поговорили, позначили червоні лінії і залишилися на своїх позиціях", - сказав в коментарі "Апострофу" експерт.

Позитивно оцінює зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна та політолог Володимир Фесенко.

"Для нас позитивним є сам факт цієї зустрічі та продовження конструктивного переговорного процесу між США та Китаєм. Проти наших інтересів – пряме військово-політичне протистояння між США та КНР, яке було б вигідне Росії та іншим затятим противникам США, а саме КНДР та Ірану", – резюмував експерт.

Щоправда, пізніше президент США додав ложку дьогтю. На прес-конференції він знову назвав Сі Цзіньпіна диктатором.

"Він диктатор у тому сенсі, що він керує комуністичною країною. Китайський уряд повністю відрізняється від нашого", - заявив Байден.

Російські пропагандисти одразу ж підхопили тему і почали стверджувати, що переговори Байдена із Сі провалилися.

"Я думаю, що нічого страшного не сталося. Байден просто відповів на провокаційне запитання журналіста і, таким чином, зберіг обличчя перед своїми виборцями", - пояснив політтехнолог Олексій Голобуцький.

Читайте: США та Китай відновлять військові контакти: які ще результати зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів