RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Космічні яйця: як Захід злякався однієї російської ракети

Толком ніхто не розуміє, що саме запустили росіяни на орбіту

Толком ніхто не розуміє, що саме запустили росіяни на орбіту Фото:

Наприкінці минулого тижня у США знову заговорили про ядерну загрозу з боку Росії. Тепер у космосі. Спочатку у закритому режимі для конгресменів, а потім і офіційно представники Білого дому та Пентагону озвучили низку "гарячих" деталей. Згодом тему розвинули в кулуарах Мюнхенської безпекової конференції держсекретар Ентоні Блінкен та європейські військові. Що за цим стоїть та чим загрожує, розбирався "Апостроф".

Політичні заяви

9 лютого РосЗМІ оприлюднили коротеньку новину, яка одразу не привернула достатньо уваги: "Ракета "Союз-2.1в" успішно вивела на орбіту супутник в інтересах Міноборони Росії". Лише згодом на тлі резонансу у США російські пропагандисти почали активно її розповсюджувати.

У Конгресі США інформацію про нову загрозу з боку Росії оприлюднили 14 лютого.

Голова комітету з розвідки Палати представників Конгресу Майк Тернер повідомив про "серйозну загрозу нацбезпеці" Сполученим Штатам та запросив парламентарів ознайомитися з розвідданими. А згодом координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що США звернулися до Москви щодо цієї загрози.

Читайте: Медведєв видав нові ядерні лякалки: погрожує "страшними наслідками" через розвал Росії

"Ми не говоримо про зброю, яка може бути використана для нападу на людей або для фізичного знищення тут, на землі. Тим не менш, ми уважно стежимо за цією російською діяльністю і будемо продовжувати ставитися до неї дуже серйозно", - повідомив він.

Далі – в кулуарах Мюнхенської безпекової конференції держсекретар США Ентоні Блінкен обговорював нову загрозу з китайськими та індійськими колегами. За даними New York Times, головний дипломат США наполягав, що ядерний вибух у космосі може нашкодити індійським та китайським супутникам також, отже на Путіна потрібно натиснути спільно.

Ця тема отримала розвиток: устами командувача Космічним командуванням Німеччини генерал-майора Міхаеля Траута були озвучені катастрофічні наслідки застосування ядерної зброї на орбіті.

"Ніхто не витримає такої дії — жоден супутник, ні китайський, ні російський, ні американський, ні європейський. Якщо хтось порахує раціонально, то ніхто не використає таку зброю в космосі", - заявив Міхаель Траут.

Як і навіщо

Ядерний вибух на земній орбіті дійсно може наробити багато шкоди. Більше того, такі випадки уже були. США та СРСР у 1961-1962 роках підривали свої ядерні бомби у верхніх шарах атмосфери.

"У космосі не буде ударної хвилі, але залишається випромінювання – рентгенівське, електромагнітне, яке може спалити всю електроніку навколо. Плюс потік високо заряджених електронів, які будуть впливати на радіаційні пояси навколо Землі. Щодо того, що буде зі супутниками, то все залежить від потужності заряду – на кожен кілометр квадрат потужності буде зменшуватися", - каже "Апострофу" незалежний експерт з питань космічної діяльності Андрій Колеснік.

Але в цілому прогнозувати наслідки ядерних вибухів на орбіті неможливо. Не виключено, шкоди РФ може бути більше, ніж іншим.

"З технічної точки зору, можу сказати як фахівець, це повне безглуздя та дурня. Від цього відмовилися США та СРСР у 70-х роках. Ядерна зброя у космосі, якщо там щось підірвати - невибіркова. Електромагнітний імпульс знищить і чужі супутники, і свої. Також буде забруднення атмосфери, а куди воно випаде через певний час – ніхто не знає. Цілком може бути, що і на Москву, - каже в коментарі "Апострофу" політолог, а також експерт з ракетно-ядерного озброєння Олександр Кочетков, - Це можна було б сприймати серйозно, якщо б Росія перед тим провела успішні ядерні випробування. Але (зараз) вони самі не знають, чи є у них боєздатна ядерна зброя, а перти невідомо яку аж у космос – це занадто дороге задоволення навіть для Росії".

Розгортання будь-якої ядерної зброї в космосі регулює міжнародний Договір про космос 1967 року – він забороняє “будь-які об’єкти, що містять ядерну зброю або будь-які інші види зброї масового знищення” на орбіті.

"Росія як спадкоємиця СРСР договір виконує, більше того, фактично є активним учасником щодо окремих домовленостей щодо більш виваженої поведінки у космосі. Вони разом з Китаєм уже два роки поспіль на майданчиках ООН просувають свої наративи щодо цього", - додає Андрій Колеснік.

Однак мова може йти не про зброю. Використання ядерних технологій у космосі має й інші перспективні напрямки.

"Це міні-ядерний реактор, який розташовується на борту космічного апарату і буде давати необхідну енергію для засобів військового призначення, які можуть бути розміщені на супутнику. Це може бути лазерне чи електромагнітне озброєння, космічний РЕБ, тобто глушіння і спотворення сигналів від супутників супротивника. Сонячних батарей, щоб таку потужність генерувати, не буде вистачати. Тому потрібна ядерна енергетична установка", - зазначає Колеснік.

Такі розробки були ще в СРСР. Однак наразі відомо лише про один концепт - проєкт "Экипаж", інша назва - "Зевс", зазначає Defence Express. В теорії, на орбіті він мав би змінювати орбіту за допомогою ядерного двигуна. Однак на якому етапі розробки він - невідомо.

Нагнітати вигідно всім?

У цій історії слід звернути увагу на хронологію подій. І те, що відбувалося у США в той самий час.

"Треба зауважити, що це було якраз перед черговою спробою якось дотиснути конгресменів США щодо голосування за допомогу Україні. Тобто вони звернули увагу, що загроза від Росії може бути достатньо велика безпосередньо для США. Тому що республіканці наполягають, що Україна, Європа, Росія – це дуже далеко. А от космос – це глобально, і має відношення до кожного. Але це не спрацювало", - зазначає Олександр Кочетков.

Імовірно, ядерну зброю РФ у космосі як політичний аргумент все ще можна буде використовувати. Тим більше, на тлі виборів у США приводів буде досить. Зрештою, необхідність протидіяти новій загрозі – це чудова можливість збільшити витрати з бюджету на оборону, якими б скористалися виробники зброї.

Усе це, звісно, не означає, що загрози немає взагалі. Росія може і буде використовувати нові можливості для ядерного шантажу навколо багатьох тем.

"Як політична лякалка в умовах невеликої обізнаності в технічних подробицях це підходить", - переконаний Олександр Кочетков.

Наскільки США та інші союзники України на такий шантаж піддадуться – інше питання.

Але тут криється ще один виклик. Російська космічна галузь значно деградувала, навіть в порівнянні з радянською. Тож ризик ядерної техногенної катастрофи під час чергового російського "бряцання зброєю", коли чергова ракета просто почне розвалюватися у польоті, цілком реальний.

Читайте: Ракети у всі боки: чому Іран атакує сусідів

Читайте також

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Шантаж на межі фолу: чого домагається Кремль своїми ІПСО на Заході

Росія розраховує, що країни Заходу змусять Україну сісти за стіл переговорів із Путіним

Новини партнерів