RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Вирок Трампу": чи зможе президент США виграти нові вибори

За рейтингами Трамп поки поступається всім своїм можливим опонентам

За рейтингами Трамп поки поступається всім своїм можливим опонентам Фото: Апостроф / Колаж

Нещодавно в США були проведені передвиборчі дослідження, які показали, що діючий президент, республіканець Дональд Трамп поки менш популярний, ніж майже всі його ймовірні суперники з Демократичної партії США. Чи варто скидати Трампа з рахунків - розбирався "Апостроф".

Після публікації результатів передвиборчого соцопитування в США, проведеного компанією SurveyUSA, українськими ЗМІ прокотилася ціла хвиля "промовистих" заголовків - "Байден обходить Трампа", "Якби вибори в США були сьогодні – Трамп програв би", тощо. Але подібні "антитрампівські" висновки не просто не відповідають дійсності – вони демонструють глибоке нерозуміння як конкретної ситуації в США, так і в цілому особливостей американської виборчої системи.

Трамп в очікуванні опонента

До чергових президентських виборів у США залишається ще більше року, але виборча кампанія вже давно розпочалася. Варто не забувати, що поки реальних кандидатів в президенти в США немає – є лише претенденти на цю роль, що беруть участь у своїх партійних праймеріз. Дональд Трамп офіційно заявив про свою участь у виборах ще минулого року, і більшість партійних лідерів республіканців його підтримують. Поки що єдиний його вірогідний конкурент на республіканських праймеріз – екс-губернатор штату Масачусетс Вільям Велд, але його рейтинг залишає бажати кращого. Тому вважати, що Дональд Трамп не стане кандидатом в президенти від Республіканської Партії, поки що немає підстав. "Внутріпартійна опозиція Дональду Трампу всередині Республіканської партії безперечно є. Але ніхто не наважується публічно виступити проти президента, якому вдалося зберегти і навіть поліпшити економічні результати країни. Також, хоч і доволі брутально, але успішно Трамп тіснить конкурентів США на міжнародній арені. Тому реальної альтернативи кандидатурі Трампа в республіканців немає", - розповів "Апострофу" американіст, професор КІМО Сергій Галака.

А от в стані демократів вже розгорілися політичні пристрасті. Чинні опозиціонери активно готуються до праймеріз в Айові та конкурсу в Нью-Гемпширі. Адже саме ці дві процедури стануть першими, і їх результати в значній мірі визначать розклад голосувань в усіх інших штатах. Найсерйознішою кандидатурою в стані демократів сьогодні виступає колишній віце-президент США 76-річний Джо Байден. Українцям Байден добре відомий за його принципову та активну підтримку нашої країни у протистоянні з Росією. Його рейтинг підтримки на майбутніх Айовських праймеріз зараз становить близько 26%.

На перший погляд, рейтинги Джо Байдена дають йому серйозний відрив від конкурентів. Але це не зовсім так.

"Байдена починають діставати претенденти з "лівого» флангу Демократичної партії. Він став ціллю низки персональних атак під час дебатів, що закінчилося для нього не надто добре. Але лідерство він зберігає. Чи збережеться цей стан через півроку, коли визначаться реальні претенденти на кандидатство від Демократичної партії, зараз сказати важко", - зазначив Сергій Галака.

Хто з демократів наступає на п’яти Байдену

Берні Сандерс – "вічний другий номер" демократичних праймеріз мав свої звичні 19% підтримки на початку кампанії, але вже опустився на третє місце з 12%, поступившись Камалі Гаріс, яка зараз має майже 16% підтримки. Що доволі природньо - ліві, по американським міркам, політичні переконання Сандерса ніколи не давали йому можливості отримати широку загальнонаціональну підтримку. "Республіканці дуже хотіли б, щоб саме Берні Сандерс переміг на праймеріз та вийшов проти Дональда Трампа на виборах. Адже через ярлик "соціаліста" його буде порівняно легко "втопити", ніж у випадку протистояння з Байденом, Елізабет Воррен чи Камалою Гарріс.» - розповів "Апострофу" Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики "Українського інституту майбутнього"

Найсерйозніше по Байдену б’ють звинувачення у расизмі з боку Камали Гарріс, яка має ямайсько-тамільське походження і позиціонує себе представницею "меншин". Річ в тім, що в далекому 1974 році Байден виступав проти федерального закону про примусове перевезення дітей з переважно "білих" шкіл до переважно "чорних" і навпаки з метою "расової десегрегації", аргументуючи, що це порушує права штатів. Цю історію Камала Гарріс використала для атаки на Байдена на перших дебатах демократів, в результаті чого тоді рейтинг Байдена просів майже на 6%, а рейтинг Камали Гарріс – зріс. Тепер молода кандидатка активно нарощує підтримку, збирає рекордні суми пожертв і всерйоз претендує на лідерство.

Нещодавно скандал отримав продовження – Байден під час виступу "обмовився по Фрейду" і зазначив, що "бідні діти такі ж талановиті, як і білі діти". Тепер від звинувачень у расизмі колишньому віце-президенту буде ще важче відбитися. До того ж, крім атак від колег по партії, активно "топлять" рейтинг Байдена, як головного ймовірного суперника, і з Білого дому. А тому, не дивлячись на високі рейтинги, позиція Байдена далеко не така однозначна.

"Байден дуже слабко виступає на дебатах і не витримує атак молодих опонентів. Програє більш молодим і енергійним кандидатам. Соціологічні опитування це дуже ясно показують. Тому я цілком припускаю, що Байден може не перемогти на праймеріз Демократичної партії", - розповів Ілія Куса.

Враховуючи, що до перших праймеріз в лютому 2020 року часу ще вдосталь, а кандидати від демократів не те що не сказали "останнього слова", а навіть не почали толком висловлюватися, ситуація цілком може змінитися. "Треті" з "четвертими" номерами, а також цілком нові фігури мають всі шанси. І з ким Дональд Трамп зійдеться у протистоянні на виборах 2020 – питання відкрите.

Чи так все погано для чинного президента США

Сьогодні чинному американському президенту є над чим "ламати голову". Хоча особа майбутнього кандидата-демократа невідома, опитування не малюють гарних перспектив Трампу. Зокрема, при розкладі Трамп проти Байдена демократа готові підтримати 50% опитаних, Трампа – 42%. Такий самий розклад і в разі протистояння з Берні Сандерсом: Сандерс-50%, Трамп – 42. Пара Камала Гарріс-Дональд Трамп має співвідношення 45%-44% на користь демократки. Елізабет Воррен обходить Трампа на 2 відсотки – 46% проти 44% . З "чільних" кандидатів-демократів поступається Трампу лише провінційний мер Піт Бутеджадж – 44%-42% на користь Дональда Трампа.

Тим не менш, не варто сприймати сьогоденні дані як "вирок Трампу". По-перше, рейтинги не свідчать про катастрофічний відрив (як, для прикладу, Рейтинги Порошенка та Зеленського перед другим туром українських виборів). А по-друге, загальнонаціональне опитування не враховує особливості виборчої системи в США, де важливіша перемога в конкретних штатах, а не кількість прихильників в цілому по країні.

В цілому ж, найчорніші дні Дональда Трампа– з найнижчим в історії США рейтингом схвалення дій президента та перспективою імпічменту - вже позаду. Згасає скандал навколо розслідування генпрокурора Мюллера; після років боротьби Трамп нарешті отримав фінансування для своєї багатостраждальної "мексиканської стіни". Також стабільно зростають як економіка США, так і доходи "простих американців" - основного електорату Трампа.

"В майбутньому розкладі багато що буде залежати від стану економіки США. Прогнозується вповільнення темпів її зростання, але якщо вона залишатиметься "в плюсі" до виборів, то у Трампа будуть дуже хороші шанси залишитися президентом. Саме економіка визначить загальні паттерни виборчої стратегії як демократів, так і республіканців", - пояснив Сергій Галака.

"На сьогоднішній день Трамп дійсно поступається по рейтингам своїм опонентам. Результати навіть перевершили очікування, адже всі думали, що Трамп програє лише Байдену, але аж ніяк не ледь усім демократам. Такі дані однозначно спонукатимуть штаб Трампа до дій. Але це дуже ранній результат, невідомо, який він буде через рік. До часу виборів ще може статися дуже багато подій, які Трамп оберне собі на користь. В цілому у Трампа є час виправити ситуацію", - зазначив Ілія Куса.

Дональд Трамп явно не збирається марнувати час. Зараз в його прицілі знаходиться медична реформа Барака Обами. В Сенаті добитися обіцяної відміни реформи президент не зміг (зокрема, через активний опір вже покійного сенатора Маккейна), тож тепер Трамп обіцяє скасувати її через суд в 2020 році. Також цілком можна очікувати гарячкуватих дій в стилі Дональда Трампа і на міжнародній арені. Одним з таких вірогідних кроків називають "мирну угоду" з Талібаном та виведення американських військ з Афганістану, що Трамп обіцяв ще будучи кандидатом в президенти. Залишаються відкритими питання торгової війни з Китаєм, переговорів щодо ядерного роззброєння Північної Кореї і протистояння з Іраном. Також у передвиборчій боротьбі Трамп може задіяти "українську карту". Про її роль та місце і про те, чому Україні варто утриматись від участі в "схемах" американського президента, вже писав "Апостроф".

Нинішні моніторинги, начебто позитивні для демократів, зовсім не відображатимуть ситуації через рік, коли боротьба за президентське крісло ввійде в найгарячішу фазу. Тому в цілому ситуація з виборами в США залишається невизначеною.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні