RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп обкрадає США, позбавляючи американців найсвятішого - Алан Ліхтман

Алан Ліхтман про політичні процеси в США і роль України

Алан Ліхтман про політичні процеси в США і роль України Фото: Getty images

Чинний голова Білого дому Дональд Трамп може програти президентські вибори через коронавірус, а його найбільш ймовірним суперником від демократів може стати соціаліст Берні Сандерс. А Трамп, лишаючись у своєму кріслі, посилює диктатуру у Сполучених Штатах і руйнує відносини з Україною. Хоча Київ і досі має підтримку республіканців і демократів, на збільшення допомоги з Вашингтону розраховувати не варто. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів американський політолог, викладач Американського університету у Вашингтоні АЛАН ЛІХТМАН.

- Ви автор методики ключів – прогнозування результатів виборів американського президента на основі 13 історичних факторів. Завдяки їй ви правильно передбачали ім'я майбутнього голови Білого дому, починаючи з 1984 року. Хто, на вашу думку, переможе цього року?

- Із усіх претендентів Сандерс має найбільші шанси стати кандидатом від демократичної партії. Також існує висока ймовірність, що жоден із кандидатів-демократів не збере достатньо делегатів, які б проголосували за нього. Тому кандидата оберуть на національному з'їзді демократичної партії у липні. Але такого не траплялося уже більш ніж 50 років.

- Берні Сандерс – соціаліст. Очікувано, що Трамп почне проти нього кампанію із гаслами "Ви що, хочете як у КНР?"

- Берні Сандерс під час виборів може скласти таку ж конкуренцію Дональду Трампу, як і будь-хто із демократів. Ідеологія не має значення при прогнозуванні результатів президентських виборів. Протягом десятиліть демократи думали, що їм вдасться вирішити головоломку із задоволення якомога більшої кількості виборців, висуваючи поміркованих, досвідчених кандидатів: Майкла Дукакіса в 1988-му, Альберта Ґора в 2000-му, Джона Керрі в 2004-му і Гілларі Клінтон в 2016-му. Між цими кандидатами спільне лише те, що вони програли.

За останні 50 років тільки нешаблонні кандидати з-за меж демократичної партії ставали президентами. Джиммі Картер, Білл Клінтон і Барак Обама були невідомими особами з-поза партійного істеблішменту. Свого часу й учені мужі, і партійні функціонери вважали, що ні за кого з них не проголосують.

Рейтинг Сандерса – такий же, як у поміркованих кандидатів проти Трампа, чи навіть кращий. Це видно і за загальнонаціональним опитуванням, і в штатах, де ні демократична, ні республіканська партія не мають явної переваги, таких як Мічиган, Пенсільванія, Флорида та Вісконсин.

- А що з Трампом? Як у нього зараз справи?

- Скандал з імпічментом заплямував його президентство. Однак це єдиний фактор, який грає проти нього. Скандал – це його найслабше місце. Найсильніше місце – це економіка, але вона може "посипатися" в результаті коронавірусу, якщо він серйозно зачепить США.

- Раніше ви дали коментар американському виданню Politico про те, що імпічмент Трампа веде Сполучені Штати до автократії. Прокоментуйте це.

- Америка завжди була лідером світу в питаннях демократії. Не лише тому, що ми обираємо тих, хто займатиме президентський офіс, голосуванням, а й тому, що були встановлені дуже продумані рамки балансу між гілками влади. Президент представляє лише одну гілку влади, і його перевіряють Конгрес і суди. На жаль, Дональд Трамп відмовився від системи checks-and-balances. Він вважає, що він типу генерального директора Trump Organization. Що він займає посаду СЕО Америки. І як він уже говорив – я можу робити все, що хочу. Не має значення, що там робитимуть Конгрес і суди. І імпічмент підтвердив права Трампа на це.

Дональд ТрампФото: Getty images

Трамп підірвав нашу демократію і національну безпеку, а Сенат не проконтролював його. Ми також побачили, як американський провідний конституційний експерт Алан Дершовіц просував доктрину, що якщо Трамп не чинить кримінального злочину, то він може робити все, що захоче, аби змахлювати на майбутніх виборах. Тож Америку обкрадають – позбавляють не лише балансу сил, але й вільних виборів. Такий згубний ефект має цей процес щодо імпічменту.

- Щодо авторитаризму Трампа. Він хороший СЕО?

- Немає такого поняття як "хороший автократ". Історія показує, що всі такі особистості по всьому світу використовували свою владу заради себе – заради власної вигоди, власного збагачення, розширення своєї влади – і не заради блага своєї країни. Батьки-засновники Америки зрозуміли це. Тому вони й створили систему checks-and-balances. Бенджамін Франклін сказав, що якщо втримаєте її, збережете республіку.

У нас є президент, який дозволяє собі думати, що він може робити все, що заманеться, не звертаючи увагу на стримування і противаги, вбудовані у конституційну систему США. Трамп робить дуже шкідливі речі – він використовує свої повноваження як представника виконавчої влади, аби втручатися в сферу правосуддя. Він підриває екологічні регуляторні акти і таким чином ставить під загрозу катастрофічних наслідків зміни клімату не лише Америку, але й весь світ. Він використовує свої повноваження, аби втручатися в міграційні питання, розділяє родини, тримає дітей у клітках. Всі ці речі дуже небезпечні для майбутнього країни.

- Зараз Трамп говорить, що може заборонити моніторинг своїх міжнародних розмов з лідерами інших держав.

- Ну… Ми бачимо, які іноземні лідери подобаються Трампу. Це диктатори. Йому хотілось би бути схожим на Володимира Путіна, китайського лідера Сі Цзіньпіна чи турецького президента Ердогана. Йому хотілось би бути більш автократичним. І це дуже погано для майбутнього країни, бо підриває лінії, завдяки яким наша країна так довго була у безпеці. І це дає більше зеленого світла Володимиру Путіну, аби він знову втрутився в майбутні президентські вибори. Про такі наміри нас попереджали розвідка і незалежний прокурор Мюллер. Трамп хоче, аби російське втручання сталося знову – у ще більших масштабах. Він прогинається під диктаторів і це ставить демократію під загрозу.

- Також він знищив, як кажуть, український напрямок в Білому домі. Трамп звільнив усіх людей, які тим чи іншим чином "засвітилися" проти нього під час процесу імпічменту. На вашу думку, якими будуть подальші відносини між нашими країнами?

- Я не експерт у міжнародних відносинах, але спроби втягнути в абсурдну ситуацію втручання в американські вибори однозначно підривають відносини між Україною та Америкою. Насправді ні Київ не втручається в американські вибори, ні Вашингтону нема діла до того, що відбувається в українській політиці.

Алан Ліхтман: "Спроби втягнути в абсурдну ситуацію втручання в американські вибори однозначно підривають відносини між Україною і Америкою"Фото: president.gov.ua

Однак я маю віру, що існує достатня прихильність щодо безпеки України з боку як республіканців, так і демократів. Тож я не думаю, що Трампу вдасться зруйнувати підтримку.

- Які зараз настрої в США? Чи вважають Україну причиною імпічменту?

- Не думаю, що Україна – причина імпічменту. Причина імпічменту – Дональд Трамп. Все це сталося, бо він намагався використати Україну, аби задовольнити свої політичні інтереси.

- Російський публіцист Андрій Піонтковський якраз вважає, що Україна нічого не втратила, а навпаки отримала дуже сильну двопартійну підтримку. Чи можемо ми розраховувати на збільшення допомоги?

- Я не став би розраховувати на велику допомогу. Але ви можете розраховувати на продовження підтримки. Дональд Трамп таки підірвав україно-американські відносини, але, як я уже сказав, двопартійна підтримка достатньо сильна, аби Україна могла продовжувати розраховувати на США. Надання підтримки не припинять.

- Подейкують, що президенту Володимиру Зеленському не треба зустрічатися із президентом Трампом до виборів. Як ви вважаєте?

- Краще поки не зустрічатися. Ви знаєте, дуже важко зрозуміти, що Дональд Трамп буде робити, а чого не буде, бо він змінюється кожного дня.

- Той же Піонтковський зазначив, що Україна може в найближчому майбутньому розраховувати на статус головного союзника США – не члена НАТО. Це дійсно так?

- Це можливо. Але надто багато залежить від того, що станеться на наступних виборах. Я не беруся передбачати, хто це буде – поки невідомо навіть, хто представлятиме демократів. Поживемо – побачимо.

Єдине, на що я сподіваюся – що незважаючи на всі намагання Дональда Трампа, американські виборі в 2020 році пройдуть без іноземного втручання, і Мітчa Макконелa (відомий в США як "московський Мітч", - "Апостроф") – лідера республіканців у Сенаті – присоромить власна партія за те, що він заблокував закони, які мали б захистити вибори від зовнішнього втручання.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною