RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Фійон, вийди геть! Як розслідування позначиться на виборах у Франції

Передвиборну кампанію супроводжують скандали, інтриги і розслідування

Передвиборну кампанію супроводжують скандали, інтриги і розслідування Франсуа Фійон через корупційний скандал сильно втратив у рейтингу передвиборної гонки Фото: EPA/UPG

Усі троє головних претендентів на посаду президента Франції виявилися фігурантами кримінальних розслідувань. У більшості випадків поки – попередніх. Краще за інших відчуває, як це відбилося на шансах перемогти, Франсуа Фійон, над кампанією якого вже два місяці нависає дамоклів меч підозр у корупції. Аналогічні звинувачення можуть висунути Марін Ле Пен і Еммануелю Макрону, які поки залишаються лідерами перегонів. "Апостроф" спробував проаналізувати, як скандали і кримінальні справи вплинуть на кінцевий результат виборів.

Удар по Фійону

У вівторок, 14 березня, проти кандидата в президенти Франції Франсуа Фійона відкрили кримінальну справу. Обвинувачення стали продовженням скандалу, що раніше сплив посеред передвиборної гонки за президентський пост. Фійона підозрюють у виплатах фіктивних зарплат членам своєї сім'ї із бюджетних грошей в роки його депутатства. Дружина Пенелоп Фійон значилася помічником свого чоловіка і хоча, як кажуть, працювала мало, отримала до €500 тис. Двоє дітей Франсуа Фійона разом отримали понад €80 тис. в роки роботи того в Сенаті – нібито за юридичні послуги. Крім того, питання викликало і отримання політиком двох дизайнерських костюмів вартістю понад $13 тис. у якості "подарунка". А це майже в три рази перевищує ліміт на пожертвування приватних осіб кандидатів під час президентської кампанії.

Раніше Фійон, як і його дружина, відкинули всі звинувачення. Політик також неодноразово відмовлявся знятися з перегонів, хоча в січні пообіцяв зняти свою кандидатуру, якщо стане фігурантом розслідування. А воно, нагадаємо, стартувало на початку березня. Вирішили не змінювати свого номінанта і в політсилі Фійона, правоцентристській партії "Республіканці". Головний претендент на заміну – Ален Жюппе – у черговий раз підкреслив, що не повернеться в гонку. У відставку пішов лише глава виборчого штабу Фійона Патрік Стефаніні, зазначивши, що політик не може бути впевнений у виході у другий тур президентських виборів.

Після початку офіційного розслідування Фійон протиставив себе політичній системі країни і звинуватив правосуддя в упередженості. На думку Фійона, результат республіканських праймеріз в листопаді, на яких він отримав впевнену перемогу, дозволяє йому вважати себе народним кандидатом.

Зрозуміло, кримінальна справа, навіть незважаючи на те, що підозри з'явилися раніше, не може не позначитися на французькій виборчій кампанії. І розмір корупційних сум не повинен вводити в оману. Фійон, який ще не так давно вважався головним претендентом на пост президента, схоже, помітно розгубив свої шанси, звалившись на третє місце. Після рішення Фійона продовжувати боротьбу запротестували кілька десятків відомих республіканців. Майже половина партії виступала за те, щоб змінити номінанта. Від підтримки Фійона відмовилася і невелика центристська партія – Союз демократів і незалежних.

На думку фахівця з Франції з Інституту всесвітньої історії НАН України Оксани Митрофанової, Фійон вже, швидше за все, не буде обраний президентом. "Справа в тому, що, якщо ця ситуація правдива, його сім'я отримувала гроші з французького бюджету, тобто гроші французьких платників податків. До цього французи ставляться дуже уважно, тому йде падіння рейтингів Фійона", – пояснила політолог.

Хтось з двох

У цих умовах головними претендентами на перемогу бачаться творець партії "Вперед!" (En Marche!), виходець із Соціалістичної партії Еммануель Макрон і лідер "Національного фронту" Марін Ле Пен. Згідно з прогнозами більшості соціологів, Ле Пен займе перше місце в першому турі, але Макрон, опинившись з нею у другому, здобуде загальну перемогу і стане президентом Франції. Недавнє опитування OpinionWay дає Макрону 25% в першому турі (проти 27% у Ле Пен) і 61% – у другому (у Ле Пен – лише 39%). Аналогічний сценарій перемоги обіцяли і Фійону, поки його рейтинг не пішов у піке. Але якщо республіканцеві все-таки вдасться пролізти у другий тур з лідером "Нацфронта", його, ймовірно, теж чекає перемога: 56% проти 44%.

Шанси соціаліста Бенуа Амона і представника "Лівого фронту" Жан-Люка Меланшона потрапити у другий тур помітно нижче: їх оцінюють в 9-15%. Усього в кампанії беруть участь вісім політиків.

Звичайно, у першій трійці багато чого ще може змінитися. До першого туру залишилося трохи більше місяця – він відбудеться 23 квітня (другий – 7 травня). Не так багато, але цю кампанію вже називають вкрай брудною. Наприклад, у Bloomberg ще раніше висловилися, що в цьому плані вона навіть перевершила останню американську. Так що категорично виключати сюрпризи не варто.

Еммануель Макрон Фото: EPA/UPG

Інші скандали

Скандали продовжують супроводжувати і Марін Ле Пен. Європарламент позбавив правого політика недоторканності ("Національний фронт" працює в ЄП) через її публікацію в Twitter в грудні 2015 року знімків з стратою бойовиками ІД своїх заручників. Якщо Ле Пен висунуть обвинувачення, їй загрожує штраф до €75 тис. або до трьох років в'язниці. По інших справах проти Ле Пен імунітет поки діє.

Ще пару років тому Європарламент запідозрив Ле Пен в розтраті коштів, виданих на зарплати помічникам її євродепутатам. На початку лютого закінчився термін, коли Ле Пен повинна була повернути €300 тис. по цій справі. Допомогою адвоката лідер "Нацфронта" заявила, що з'явиться на допит в магістрат, тобто судово-прокурорський орган, лише після завершення кампанії. Екс-помічник Ле Пен заявив, що його у 2012 році найняли за фіктивним контрактом Європарламенту. Імовірно, щоб занизити офіційні витрати на передвиборну кампанію Ле Пен. Марін Ле Пен та її батька Жан-Марі Ле Пена також підозрюють у заниженні вартості свого майна у податкових деклараціях.

Однак більшість пов'язаних з Ле Пен скандалів зіграють їй скоріше на руку, ніж навпаки, вважають спостерігачі. Політику, який обрав курс проти ЄС, можуть бути навіть вигідні звинувачення з боку структур європейського об'єднання – їх Ле Пен вже представляє як цькування. Поки її рейтинг стабільний. Макрон, до речі, теж позиціонує себе антисистемним кандидатом. На початку березня він представив свою передвиборну програму, яка прогнозовано написана в центристському ключі, адже Макрон противиться, щоб його відносили до лівих або правих. Але, на відміну від Ле Пен, проблеми ЄС він збирається вирішувати за рахунок інтеграції та спільного вирішення проблем, в першу чергу в сфері безпеки.

"Макрона не можна назвати типовим представником системи. Він створив свій рух і намагається привернути увагу як правого, так і лівого електорату, що помітно з його програми. Рух Макрона поки що перебуває на стадії формування та залучення прихильників по всій Франції", – коментує Митрофанова.

Те, що компромат знайшли ще й на Макрона, вже було більш несподіваним. Пару днів тому стало відомо, що його також підозрюють у корупції. Прокуратура розпочала попереднє розслідування щодо кандидата. У 2016 році Макрон, займаючи посаду міністра економіки, відвідав виставку споживчої електроніки CES в Лас-Вегасі і виступив там з промовою. Без конкурсу міністерство найняла PR-компанію Havas, яка за свої послуги отримала €380 тис. Макрон стверджує, що не знав про такі деталі своєї поїздки. Поки залишається загадкою, як ці повідомлення позначаться на його рейтингу.

Таким чином, загроза кримінальних справ нависла над усіма трьома головними кандидатами. Критичні думки, що у Франції навмисно усувають правих кандидатів, розчищаючи шлях Макрону, не підтвердилися (такі спекуляції, наприклад, звучать в Росії, адже Москва ясно сподівається на перемогу одного з двох кандидатів, які виступають за зближення з Росією – Фійона або Ле Пен). Причому компромат на Макрона опублікували в тому ж виданні, яке викривало Фійона – сатиричному тижневику Le Canard Enchaîné.

Митрофанова пояснює, чому саме по Фійону скандали вдарять найбільше. У випадку з Макроном важливо те, що не він сам віддавав наказ про нецільове використання коштів: зараз йде мова про те, що це швидше зробили його підлеглі. "Цей скандал, можливо, його і не торкнеться. Тут потрібно дочекатися результатів розслідування. І тут важливо те, наскільки він був в курсі", – вважає міжнародник. Якщо ж говорити про скандали, пов'язані з Ле Пен, то її виборців, очевидно, це і не турбує, оскільки політик підозрюється в розтраті грошей Європарламенту, а не безпосередньо платників податків у Франції.

(Не)ймовірна перемога Ле Пен

Якщо скандал не зруйнує рейтинг Макрона, Ле Пен залишається сподіватися на недооцінку, на те, що виборці віддали перевагу приховати свої симпатії в розмові з соціологами, а також на високу активність своїх прихильників на противагу низькій явці виборців інших партій. Останнє, однак, навряд чи так вже й імовірно у другому турі: на парламентських виборах у Нідерландах, що відбулися 15 березні і де також був ризик приходу до влади правих популістів, зафіксували рекордну за останні 30 років явку – понад 80%.

Марін Ле Пен Фото: EPA/UPG

Переконаність в неможливості остаточної перемоги Ле Пен може в теорії зіграти з Францією злий жарт, як це було в США з Трампом. Як і Трамп-кандидат, Ле Пен може похвалитися завидною консолідацією "свого" електорату: 80% виборців "Нацфронта" впевнені у своєму виборі. Трохи нижчий показник у Фійона – 74%. Істотно нижче у Макрона і Амона: 54% і 42%. Елемент непередбачуваності і вносять 30-40%, що не визначилися з вибором французів.

Проти перемоги Ле Пен говорять інші фактори. По-перше, украй висока частка тих громадян, які в жодному разі не готові за неї голосувати (64%). По-друге, плани Ле Пен з виходу Франції з ЄС і єврозони здаються ще однією перешкодою на її шляху до посади президента, адже не підтримуються переважною більшістю населення. І по-третє, за опитуваннями, відрив у другому турі французьких президентських виборів все-таки виглядає значно серйозніше, ніж відставання Дональда Трампа від Гілларі Клінтон.

Оксана Митрофанова зазначила, що перемога Ле Пен можлива, ймовірно, лише при збігу кількох факторів. Істотно підвищити її шанси могли б теракти перед виборами або серйозний компромат проти Макрона: "Варіант з перемогою Ле Пен не виключений на 100%. Але, швидше за все, за обставин, які склалися на цей момент, відрив досить суттєвий, і без супутніх факторів його буде дуже важко подолати".

З великою пересторогою на дуель Макрона з Ле Пен дивиться професор геополітики у бізнес-школі ICN в Нансі Олександр Мельник. За його словами, Франція наближається до катастрофи традиційних партій. "Національний фронт" зусиллями Марін Ле Пен вже пройшов в деякій мірі процес дедемонізації і став гравцем на республіканському полі Франції, не ставши в той же час частиною системи.

"У світі постістини немає ніякої впевненості ні в кого, – коментує політолог. – Єдина впевненість, що існує, – це відсутність будь-якої впевненості. Ми довгий час говорили про те, що називається скляною стелею другого туру. Я думаю, що зараз вона дає тріщину. Тобто Ле Пен може її подолати".

За словами Мельника, для Макрона вкрай важливо буде перемогти в першому турі. "Це покаже його реальну силу мобілізації електорату, який є різнорідним. Електорат Ле Пен і Фійона чітко визначений – це люди, які знають, за кого вони будуть голосувати. Електорат Макрона волатильний і, в принципі, може бути мильною бульбашкою", – побоюється він.

"Макрон – це не протестний електорат, – продовжує Мельник. – Макрон – це позитивний електорат з проекцією в майбутнє глобального світу. Результати виборів у Нідерландах показують, що цей популізм і відкидання системи можна повернути в зовсім іншу сторону. Думаю, Франція повинна взяти цю естафету, і фінальний етап – Німеччина. Щоб показати, що можливо нове відродження Європи на базі її первинних цінностей".

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде