RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Розлучення" Британії та Євросоюзу: як Україні отримати вигоду від Brexit

Що отримає і втратить Україна в результаті виходу Великої Британії з ЕС

Що отримає і втратить Україна в результаті виходу Великої Британії з ЕС Фото: pixabay.com

З часів без перебільшення доленосного референдуму про вихід Великої Британії з Євросоюзу у 2016 році чи не увесь світ - хто з попкорном, а хто з валідолом - спостерігає за найгучнішим політичним спектаклем сьогодення. Британські прем’єри падають один за одним, парламентарі ламають останні списи у суперечках, а момент остаточного виходу – з угодою чи без – все ближче. У цілому океані проблем та новин про Brexit легко втонути. Але "Апостроф" спробував не піддатися спокусі з головою зануритися в острівні пристрасті, а знайти відповідь на чітке, але від того не менш складне питання – що отримає і що втратить Україна внаслідок Brexit.

Готуватись потрібно до жорсткого сценарію

Для того щоб спробувати розібратися, який же ж вплив на Україну спричинить вже такий близький Брекзіт, варто було б спершу дізнатися, яким він буде. Адже одна справа – досягнення угоди між Лондоном та Брюсселем. Зовсім інша – так званий "жорсткий вихід", тут і зараз, без жодної угоди. Тим не менш, довго ламати голову над невизначеною відповіддю не доведеться. Адже наразі всі обставини та тенденції говорять на користь того, що вихід Британії з ЄС відбудеться без жодних домовленостей.

"Світу варто готуватися саме до жорстокого Брекзіту. Між основними політичними гравцями у Великій Британії немає навіть натяку на консенсус з приводу сценарію виходу з Євросоюзу. Лейбористи націлилися на законодавчу заборону жорстокого Брекзіту з подальшим проведенням дочасних виборів до парламенту, а консерватори в більшості займають прямо протилежну позицію. Третя сторона, а саме - єврочиновники з Брюсселю, не прагнуть відтермінування виходу. А, отже, 31 жовтня залишається дедлайном", - пояснив "Апострофу" британіст, редактор Toynbee Prize Foundation Єгор Брайлян.

Таким чином, діюча влада і в Британії, і в ЄС націлилися на жорсткий сценарій Брекзіту. І вірогідність кардинальної зміни ситуації залишається низькою навіть в разі різкої перестановки у владних колах Об’єднаного королівства.

"Якщо раптом до влади в Британії до 31 жовтня не прийдуть лейбористи, угоди не буде. І навіть якщо це трапиться, то ситуація буде дуже складною. Адже угоду, яку розробила Тереза Мей, вже чотири рази відхиляв парламент. А Євросоюз чітко дав зрозуміти, що розробляти та підписувати нову угоду він не буде. І тому, навіть якщо внаслідок якогось політичного потрясіння до влади прийдуть лейбористи, єдиним аргументом на користь угоди з ЄС буде їх небажання жорсткого Брекзіту", - зазначив у розмові з "Апострофом" Ілія Куса, експерт-міжнародник Українського інституту майбутнього.

Послаблення ЄС та спад інтересу до України

Тож жорсткий Брекзіт на сьогодні виглядає неминучим. І його прогнозовані результати несуть цілий ворох негативних наслідків як для Британії та ЄС, так і для України. Щоправда, враховуючи доволі незначні обсяги економічних контактів України та Великої Британії, в основному нам слід очікувати негативних політичних наслідків.

Чи не найочевиднішою сферою, де проявиться вплив Брекзіту, є євроінтеграційні прагнення України. "Брекзіт стане сильним ударом по єдності Євросоюзу. Звісно, відцентрові тенденції в ньому існували і до того, але з виходом Британії вони отримають серйозні аргументи. Власне, вплив Брекзіту вже доволі відчутний навіть в Україні, де починають лунати питання про доцільність входження в структуру, від якої така розвинута держава, як Британія, старається дистанціюватися. Також сильніше будуть проявлятися персональні інтереси та позиції конкретних членів ЄС. І якщо до цього Україні вдавалося вибудовувати відносини з ЄС як з інституцією, то цілком можливо, що тепер доведеться шукати більш персоналізовані підходи – а це значно складніше завдання" - розповів "Апострофу" Єгор Киян, аналітик МЦПД з економічних питань.

Ілія Куса:"Брекзіт стане сильним ударом по єдності Євросоюзу" Фото: gettyimages.com

"ЄС теж понесе втрати від Брекзіту без угоди. А послаблення Євросоюзу саме по собі відкриває можливості до зростання в ньому зовнішніх впливів. І не варто сумніватися, що та ж Росія скористається такими можливостями. Тим паче, що Велика Британія, яка завжди серйозно виступала проти Росії на міжнародній арені, буде занурена у власні проблеми, а Брекзіт вже давно став глибоко внутрішньою британською проблемою, питанням національної ідентичності. А тому їй буде не до тиску на Росію та участі у розв’язанні українсько-російського конфлікту. В умовах, коли наша позиція в Євросоюзі не надто сильна як в плані інформаційного наративу, так і конкретних позицій, Брекзіт однозначно обернеться негативними політичними наслідками для нас" - зазначив Ілія Куса.

Попри негативні чинники, не варто вважати, що Брекзіт докорінно змінить позицію Британії щодо України, і замість друга та партнера ми отримаємо чергового недоброзичливця.

"Звісно, в разі погіршення економічної ситуації в Британії внаслідок Брекзіту, а особливо в разі вірогідного дефолту, інтерес Британії до України, яким би він не був зараз, зникне. А тому зовнішньополітичний вплив Об’єднаного Королівства в Східній Європі значно знизиться. Тим не менш, не варто забувати, що, незважаючи на всі негативні обставини, Британія залишається послідовним прихильником захисту та відновлення територіальної цілісності України. І ця позиція не зазнає змін навіть внаслідок найсерйозніших економічних потрясінь", - переконаний Єгор Брайлян.

Чи вийде в України "нажитися" на Брекзіті?

Звісно ж, масштабні міжнародні події та процеси, до яких належить Брекзіт, не можуть мати виключно однобокий вплив на ситуацію. А тому серед політичного негативу, що несе Україні "розлучення" Британії та Євросоюзу, цілком можна знайти щось, що "підсолодить пігулку" для нас.

В першу чергу варто відзначити, що інтегрованість Британії в Євросоюз часто виступала в ролі стримувального фактору для зовнішньої економічної діяльності острівного королівства.

"Хоча Британія залишалася поза Шенгенською та Єврозоною, вона була частиною митної політики Євросоюзу. І Брекзіт відкриває для Британії можливість незалежного встановлення митної політики щодо третіх сторін. Україна може цим скористатися, щоб в якійсь мірі розширити обсяги торгівлі з Великою Британією. Адже, якщо раніше, наприклад, Євросоюз встановив мито на ввіз сировини, то воно було обов’язковим і для Британії. Тепер же ж якщо Британія захоче щось закуповувати в України, то вона сама вирішуватиме, які мита застосовувати, якщо застосовувати взагалі", - пояснив Єгор Киян.

Тим не менш, не варто покладати великі надії на злет українсько-британської торгівлі після Брекзіту. Зараз торгівля з Британією займає в загальному обсязі зовнішніх торгівельних відносин нашої держави трохи більше 2%. І в разі приросту навіть у тризначних відсотках, українсько-британські економічні зв’язки все одно залишатимуться незначними.

Не варто покладати великі надії на зліт українсько-британської торгівлі після Брекзіта Фото: gettyimages.com

"Нічого нового, окрім перегляду нині існуючих мізерних торгівельних угод, ми Британії запропонувати не можемо. Адже в основному Україна виробляє сировину, яку і продає. Єдиний варіант, це коли в разі економічних проблем після Брекзіту в Британії виникне попит на продукт, який зможе якось ці економічні втрати компенсувати. А тому в якихось вузьких галузях прогрес можливий", - зазначив Ілія Куса.

Крім того, як це не парадоксально, але відхід від ЄС з його консолідованою позицією також може стати позитивним чинником для британської підтримки України. Але знову ж, тільки в разі, якщо внаслідок внутрішніх британських проблем ця підтримка не зникне.

"Британські дипломати в Україні зізнаються, що часто надавати підтримку нашій державі Британії простіше поза Євросоюзом і різноманітними міжнародними форматами. Особливо це стосується військової допомоги", - підсумував Єгор Брайлян.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде