RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Божевілля або релігійні мотиви - російський журналіст про розстріл школярів в Казані

Семен Новопрудський про розстріл в школі Казані 11 травня

Семен Новопрудський про розстріл в школі Казані 11 травня Фото: Getty images

Теракт в школі в Казані шокував не тільки Росію, але й весь світ. Страшна трагедія в столиці Татарстану, яка забрала щонайменше дев'ять життів, сталася за лічені хвилини. Однак тепер, коли паніка трохи вщухла, почали з'являтися несподівані і часом містичні подробиці про теракт 11 травня. Як виявилося, нападник народився в день одного з найбільших терактів в історії людства - 11 вересня 2001 року. Що відомо про стрілка, якою зброєю він користувався і що стало мотивом кривавого нападу - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів російський журналіст Семен Новопрудський.

- Що ви знаєте про теракт в Казані? У вас напевно інформації більше, ніж у нас.

- На цей момент відомо, що стрілок був один, йому 19 років. За трагічною іронією долі, він народився 11 вересня 2001 року. Тобто в день теракту в Америці.

Він прийшов в свою школу, яку закінчив чотири роки тому. Дозвіл на зброю він отримав законно. Ця зброя турецького виробництва - мисливський дробовик. Він сам здався поліції, на відміну від керченського стрілка, який був убитий. Як відомо, це було наймасовіше вбивство в школах в Європі, що трапилося в жовтні 2018 року.

Це дуже схожа історія. Теж людина, яку характеризують як соціопата, що ні з ким не контактував. Він кілька місяців тому раптово перестав відвідувати коледж, в якому навчався. Він пропустив три іспити. При цьому всі його характеризували, як спокійну людину, дуже замкнуту.

Судячи з того, що є вже перші розшифровки його допиту, він неосудний. Він починає говорити, що всіх ненавидить, що в нього вселився монстр, і він вважає себе Богом. Зрозуміло, що якщо людина це публічно говорить, то вона в цей момент перебуває у стані крайньої екзальтації. Тому він сам здався поліції.

Жахіття полягає в тому, що він це все зробив за вісім хвилин. Все це тривало 8-10 хвилин, а підтверджено вже дев'ять смертей. І, мабуть, будуть ще жертви, тому що як мінімум шість дітей перебуває в критичному стані.

- Раніше була інформація, що нападників двоє. Один нібито сам застрелився. Це його жертва або хто?

- Судячи з усього, був один нападник. У МВС Татарстану і Національному антитерористичному комітеті поки офіційно спростовують те, що було двоє нападників.

В даному випадку це швидше за все так, тому що була інформація, що другий нападник взяв заручників. Але заручників в школі немає. Там ситуація завершилась дуже швидко, хоч і дивовижно трагічно.

З тих пір жодних інших відомостей про те, що версія про другого нападника знаходить підтвердження - не з'являлося. Тому найімовірніше він був один.

Знаряддя вбивства у поліції вже є - це мисливський дробовик турецького виробництва, який коштує дешевше російських аналогів. Тобто він купив практично найдешевший дробовик, який коштує від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для Казані, де порівняно високий за середньоросійськими мірками рівень життя, ця зброя за ціною було йому доступною. Про його сім'ю, правда, поки нічого невідомо. Але насправді за ці гроші він зміг купити зброю.

- Чи можемо ми виключити релігійні і політичні мотиви?

- Політичний мотив абсолютно точно можемо виключити.

Що стосується релігійних мотивів - треба почекати, що стане відомо під час допиту і, можливо, в ході аналізу його соціальних мереж і взагалі поведінки.

Насправді деякі люди, з якими він вчився, говорили, що у нього були якісь дивні розмови з якимись людьми. Поки не говорять, що це за люди. Але релігійний мотив до кінця виключати не можна. Тобто це, вочевидь, або божевілля, або релігійні мотиви.

Поки невідомо, як він поводився в соцмережах. Якщо якісь відомості з'являться, то можна буде говорити більш глибоко.

- Ця людина народилася 11 вересня 2001 року, коли був цілий ланцюжок терактів. Чи можна очікувати, що це не останній подібний випадок? Можливо, це перший з потенційного ланцюга терактів?

- Поки про це не говорять. Цілком очевидно, що в таких випадках професійний обов'язок спецслужб - це перевірити всі його зв'язки і посилити безпеку як мінімум шкіл. Це дуже важливо, тому що ця школа взагалі ніяк не охоронялася. Вона була на тривожній кнопці. Там був тільки беззбройний вахтер, якого він убив в першу чергу, і все.

До цього там було охоронне підприємство - без сайту, без нічого - якому школа заборгувала за три роки і не платила гроші. Це підприємство потім пішло. Школа ніяк не охоронялася. Поліцейські приїхали по тривожній кнопці вже після того, як все сталося. Приїхали співробітники Росгвардії. Було б добре, щоб і співробітники Росгвардії охороняли школи в Росії. Це було б набагато краще, ніж якщо вони будуть ганяти протестуючих на мітингах.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію