RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Як відкласти гроші на старість і не залишитися без пенсії: українцям дали поради

У Мінфіні нагадують українцям про необхідність самостійно збирати гроші на старість. Мова про пенсійне забезпечення, яке у багатьох, якщо не в більшості, може виявитися мізерним.

Як пише видання "Сегодня", міністр фінансів Сергій Марченко нагадує про необхідність власних накопичень людям у віці 30-40 років.

"Мені як сорокарічному, якщо нічого не змінювати в існуючій пенсійній системі - на пенсію розраховувати не варто. Вона або буде досить низькою, або взагалі вона буде мізерною", - говорить Марченко.

Законопроект про запровадження накопичувальної пенсійної системи ще допрацьовують, але це не означає, що варіантів накопичити кошти зараз немає.

Одним з таких економісти вважають правило по трохи відкладати на депозитний рахунок з кожної зарплати. На думку Павла Кухта, в цьому випадку гроші працюють, а не лежать без діла в кубушці.

"Банк застрахований в системі гарантування вкладів до певної суми. Раніше це було 200 000, зараз здається цю суму підняли. Вони застраховані. І до них можна йти. Я б все ж рекомендував йти в банки вищої категорії", - говорить економіст Кухта.

Варіантом накопичення може стати рахунок у недержавному пенсійному фонді. Там всі кошти клієнтів вкладаються:

- в акції;

- облігації;

- нерухомість;

- метали.

За даними Мінсоцполітики, в 2050 році в Україні 10 млн працюючих повинні будуть "утримувати" 12 млн пенсіонерів. Питання загострюють вже зараз мільйони трудових мігрантів, які оплачують податки в інших країнах. Нинішня солідарна система з такою різницею не впорається.

Нагадаємо, "Апостроф" раніше писав про те, що зміна в Україні принципів призначення соціальної допомоги, зокрема, підвищення пенсійного віку, може привести до соціального дефолту в країні.