RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Як виглядали багаті європейки 4000 років тому: вчені відновили зовнішність

Вчені за допомогою сучасних технологій реконструювали зовнішність темноволосої жінки, яка була серед найбагатших людей центральної Європи близько 4 тисяч років тому.

Про це пише тематичне видання LiveScience.

За словами вчених, жінку, чию зовнішність змогли реконструювати, поховали з п'ятьма бронзовими браслетами, двома золотими сережками та трирядним намистом із більш ніж 400 бурштинових намистин.

Археолог Михайло Ерне з Інституту археології Академії наук Чеської Республіки не міг точно назвати, ким була ця представниця Богемії, але припустив, що вона була дуже багатою персоною. Радіовуглецеве дослідження цвинтаря показало, що жінка жила між 1880 до н.е. і 1750 до н.е.

Її останки виявили неподалік села Мікуловіце на півночі Чехії, які дозволили провести детальний ДНК-аналіз. Дослідження показало, що у жінки були карі очі, темне волосся та світла шкіра. Антрополог Єва Ванічкова з Моравського музею в Брно та скульптор Ондржей Білек, у свою чергу, за допомогою сучасних технологій змогли створити модель тулуба жінки.

"Цвинтар може також дати новий ключ до розгадки регіональних відмінностей у Центральній Європі ранньої бронзової доби. У сусідніх регіонах Богемії всі знайдені багаті могили належать чоловікам. Неясно, чи мали жінки інший статус у районі сучасної Чехії. Можливо, що жінки особисто контролювали більше багатства, ніж жінки у прилеглих регіонах. Також не виключено, що жінок спеціально ховали з прикрасами, щоб показати багатство своїх родичів-чоловіків", - йдеться у матеріалі.

Раніше ми розповідали, що у Єгипті знайшли останки динозавра розміром з автобус.