RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

ЄС затвердив 18 млрд євро допомоги Україні: на що підуть гроші

Рада Європейського союзу, яка ухвалила рішення щодо російської нафти, погодила законодавчий пакет, який дозволить ЄС фінансово допомагати Україні протягом наступного року у розмірі 18 мільярдів євро. Пропозицію, яку ухвалила Рада ЄС, має розглянути Європарламент наступного тижня.

Про це повідомляє Рада Євросоюзу.

Читайте також: Росія - країна-спонсор тероризму: у Європі ухвалили надважливе рішення

"Україна може розраховувати на ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі фінансово, скільки завгодно. Законодавство, яке ми сьогодні ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом 2023 року", - пояснив міністр фінансів Чехії Збинек Станджура.

Пакет допомоги включає 18 мільярдів євро позики Україні у 2023 році. Кредити матимуть пільговий період протягом 10 років. Держави-члени Євросоюзу покриватимуть більшу частину витрат за процентами за рахунок зовнішніх цільових доходів. Водночас гарантії за позиками надаватимуться з бюджету Євросоюзу чи державами-членами ЄС.

Гроші підуть на невідкладні потреби української держави, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки сталого післявоєнного відновлення. Таке рішення прийняли з метою підтримки України на її шляху до європейської інтеграції.

Раніше ми писали, що у жовтні Рада ЄС із закордонних справ на засіданні в Люксембурзі ухвалила рішення про виділення Україні чергового траншу військової допомоги у 500 млн євро.