Коновалюк назвав підвищення прожиткового мінімуму лише на 80 гривень наслідком зупинення економіки

Лідер ВО "Нова Україна" Валерій Коновалюк вважає, що підвищення прожиткового мінімуму лише на 80 гривень означає зупинку економіки країни.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, коментуючи підвищення з 1 травня соцстандартів.

Коновалюк зазначив, що розмір підвищення соцстандартів настільки незначний, що люди не відчувають себе захищеними державою.

"Влада переможно відрапортувала: з 1 травня піднімає соціальні стандарти. В середньому аж на 80 гривень. За останні 3 роки життя подорожчало настільки, що це підвищення виглядає як знущання. З 2014 по 2016 рік ціни зросли на більш ніж 80% (це тільки за офіційними даними), а соцстандарти за цей же період — всього на 30%. Тобто пенсіонери стали біднішими в 1,5 рази. З урахуванням падіння національної валюти — більш ніж в 3 рази. Щоб різко збільшити соціальний захист, країні терміново потрібні кардинальні зміни в економіці", – заявив експерт.

За його словами, необхідно перезапустити економіку через підтримку вітчизняної промисловості, що дасть можливість збільшити надходження до бюджету.

"Для того, щоб економіка запрацювала в цьому напрямку, потрібно впровадити політику раціонального протекціонізму, коли преференції при держзакупівлі будуть віддаватися вітчизняним виробникам. Коли буде вигідніше продавати мікроелектроніку, а не метал. Коду вигідніше буде найняти українських висококласних фахівців, а не виносити розробку і виробництво в інші країни", – вважає Коновалюк.

Він висловив упевненість, що тільки так можна добитися зростання економіки з нинішніх 2% до мінімально, 5-7%.

"Тоді у нас будуть європейські зарплати, і, в свою чергу, європейські пенсії. А сьогодні владі залишається тільки сором'язливо мовчати про підвищення соцстандартів — пишатися нічим", – написав Коновалюк.

Нагадаємо, з 1 травня збільшується прожитковий мінімум з 1544 до 1624 грн. Зокрема, він зросте: для дітей до 6 років – з 1355 до 1426 грн.; від 6 до 18 років – з 1689 до 1777, для працюючих – з 1600 до 1684 грн., а для пенсіонерів – з 1247 до 1312 грн.