Експерт вказав на необхідність припливу іноземних інвестицій в Україну

В українській економіці спостерігається невелике пожвавлення, проте також існує великий дефіцит іноземних інвестицій.

Таку думку висловив СЕО Альфа-Банку Україна Іван Світек, коментуючи виданню Realist ситуацію з припливом закордонного капіталу в Україну.

"Не дивлячись на те, що в економіці відбувається пожвавлення, Україна досі відчуває дефіцит іноземних інвестицій. Нетто-приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну за підсумками першого півріччя 2017 року склав $1,5 млрд, тоді як за аналогічний період 2016 року його дорівнював $2,1 млрд. тобто, незважаючи на зростання економічної активності, приплив іноземних інвестицій навіть не стагнує, а загасає", - констатує експерт.

У той же час Світек вказав на ряд системних проблем українського ринку: "Очевидно, що інвестиції в банки впливають на економіку з мультиплікатором. Долар, вкладений в капітал, дозволяє банкам забезпечувати до десяти доларів кредитної підтримки економіки. Тому значимість інвестицій в українські банки не можна недооцінювати. Проте мізерність прямих іноземних інвестицій в інші галузі відображає численні системні проблеми українського ринку, з якими стикаються і банки: відсутність верховенства закону і гарантій недоторканості інвестицій, порушення конкурентного середовища, обмеження на транскордонний рух капіталу".

На думку експерта, сьогодні банківський сектор України повністю готовий до припливу нових інвестицій, які допоможуть ринку зробити істотний ривок вперед. "Адже інвестиції - це не тільки капітали. Це вихід на іноземні ринки, ноу-хау, технологічні розробки. Іншими словами, для нового якісного ривка вперед, фінансової індустрії необхідні свіжі капіталовкладення", - підкреслив Світек.