Торгова палата США виступила проти нового тарифу "Укрзалізниці" на вантажоперевезення

Американська торговельна палата наполягає на створенні робочої групи з питання збільшення "Укрзалізницею" тарифу на вантажоперевезення на 14,2% у 2019 році.

Про це в ході наради у Державній регуляторній службі заявив представник АТП Сергій Вовк, передає OBOZREVATEL.

За його словами, фахівці торговельної палати підрахували, що пропозиція УЗ збільшити тарифи істотно підвищить і витрати компаній більш ніж на 10 млрд гривень.

"Пропозиція полягає в тому, щоб вийти на економічно обґрунтований рівень підвищення тарифу з урахуванням реальних витрат вантажоперевізників. Мені здається, ДРС продемонструвала ефективність роботи саме на цій базі. Треба створити окрему робочу групу і в найстисліші терміни розглянути питання. Попередньо, що стосується позиції наших членів — ми бачимо збільшення на рівні 7% за 2019 роком з урахуванням того зростання, яке було в минулому році, що загалом відповідає стану УЗ і українського бізнесу", — наголосив Вовк.

Зазначимо, "Укрзалізниця" планує у 2019 році істотно збільшити тариф на вантажоперевезення. При цьому саме рішення викликало ажіотаж і критику як з боку регулятора, так і великого бізнесу.

Раніше глава об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що компанія-монополіст не може виразно пояснити, чому ціни на вантажоперевезення мають злетіти знову, адже явних передумов для цього немає. Детальніший розбір ідеї з одноразовим тарифом засвідчує — реальна потреба "Укрзалізниці" не 15, а 7%.

Державна регуляторна служба виступила посередником щодо даного питання. Глава ДРС Ксенія Ляпіна закликала сторони сісти за стіл переговорів, створити експертну групу і в найближчі кілька днів дійти до компромісу.