Що МВФ зажадав від України по кредиту на 5 мільярдів: повний текст нового меморандуму

У четвер, 11 червня, Міжнародний валютний фонд опублікував меморандум про співпрацю з Україною в рамках 18-місячної програми stand-by.

Документ оприлюднили на сайті МВФ. З перекладом документа можна ознайомитися за посиланням.

"Виконання положень меморандуму дасть можливість до кінця дії програми отримати решту коштів від МВФ (2,9 млрд доларів), які повинні забезпечити макроекономічну і фінансову стабільність", - відзначили в українському Мінфіні.

Що потрібно від України?

У документі прописані умови та заходи, які підготує український уряд протягом періоду дії програми в 2020-2021 роках. Ці кроки необхідні для отримання наступних траншів.

Зокрема, Україна пообіцяла утриматися від введення нових валютних обмежень.

"Протягом всього періоду дії SBA Україна не буде вводити або посилювати валютні обмеження, вводити або модифікувати мультивалютну практику, а також не вводитиме або посилювати імпортні обмеження з причин платіжного балансу, або укладати двосторонні платіжні угоди, які не відповідають статті восьмий статуту фонду", - йдеться в документі.

Також Україна пообіцяла зберегти автономію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і підтримувати незалежність Національного антикорупційного бюро (НАБУ) шляхом збереження обмежених підстав для звільнення його керівника.

Крім того, Київ повинен провести зовнішній аудит НАБУ відповідно до вимог законодавства.

У Мінфіні додали, що наявність такої програми дозволила отримати другий транш в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 500 млн євро.

Нагадаємо, загальний обсяг 18-місячної програми stand-by - 5 млрд доларів. Кошти будуть спрямовані до держбюджету України.

Як повідомляв "Апостроф", Міжнародний валютний фонд вже направив Україні перший транш в розмірі 2,1 млрд доларів в рамках нової програми співпраці stand by.