В "Нафтогазі" розповіли про ціни на газ взимку: є можливість заощадити

У новому опалювальному сезоні українці отримають вищі суми у платіжках за газ, однак споживачі можуть зекономити, якщо скористаються можливістю зафіксувати тариф на рік вперед.

Як передає "Апостроф", про це голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв розповів в інтерв'ю журналістці Яніні Соколовій.

Чому ціни можуть зрости

За словами Коболєва, взимку ціни на газ, зазвичай, підвищуються, виключенням стала минула зима, коли через пандемію коронавірусу сталася криза, а ринок газу був перенасичений.

"Якщо такої кризи не буде, я б очікував зростання ціни. Але завдяки відміні регулювання "Нафтогаз" та інші газові компанії почали пропонувати річні продукти для українських споживачів - українці можуть зафіксувати собі ціну на весь рік і не перейматися, якою буде вартість газу надалі", – зазначив Коболєв.

Для цього споживачі повинні обрати газового постачальника і тариф, який дозволить це зробити.

Так, за словами Коболєва, "Нафтогаз" зараз пропонує таку фіксацію ціни, і кожен може підписати контракт з НАК, щоб платити за постачання газу в кінці кожного місяця за однією і тією ж ціною рівними частинами.

"В інших газопостачальних компаній також є такі продукти", – додав Коболєв.

Скільки коштуватиме газ, якщо споживач оформить річний пакет у вересні

Тариф "Нафтогазу" "Річний" передбачає вартість кубометру газу у 5,24 грн. Якщо квартира не обладнана лічильником газу і домогосподарство платить за середньою нормою споживання, то суми в платіжках будуть наступними:

  • Тільки газова плита – 51,35 грн за одну людину на місяць (616 грн на рік) за нормативом 9,8 кубометра на людину в місяць
  • Тільки газова плита, але немає гарячої води – 95,89 за одну людину на місяць (1150,70 грн в рік) за нормативом 18,3 кубометра на людину в місяць
  • Є газова плита і газова колонка – 123,66 грн за одну людину (1483,96 грн в рік) за нормативом 23,6 кубометра на людину в місяць.

Як можна купити газ

Домогосподарства в Україні можуть обирати, у кого купувати газ і на яких умовах (за якою ціною).

"Ціну газу визначає ринок, де вже є конкуренція, оскільки на ринок зайшло вже багато компаній і вони конкурують за кінцевого споживача – українське домогосподарство", – сказав Коболєв.

За його словами, позитивним вже є те, що цифра в платіжках буде визначатися ринком, а не рішенням якогось чиновника.

"Ми щодня купуємо багато товарів – хліб, продукти харчування. Це все ринкові ціни. Ціна може змінюватися – збільшуватися чи зменшуватися в обидва боки. Це нормально. І розуміння того, що ціна є справедливою, з'явилося саме завдяки ринку. Тому що ціна, яка кимось регулюється, ніколи не буде вважатися справедливою", – сказав керівник "Нафтогазу".

Як повідомляв "Апостроф", виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що після того, як в Україні було знято так зване покладання спеціальних обов'язків, ціна на газ для населення буде аналогічною ціні для промисловості, що може призвести до значного зростання тарифів в опалювальний період.