RU  UA

Зростання бідності в Україні: нардеп заявив, що бюджет на 2021 рік не додає оптимізму

За даними Інституту демографії НАН України, 45 % українців можуть опинитися за межею бідності. Проте ці підрахунки є скромними, і багато чого залежить від виконання цьогорічного бюджету.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив народний депутат України від фракції "Батьківщина" Михайло Цимбалюк.

Від чого залежать такі прогнози

Це ще скромні підрахунки. Багато чого залежить від закриття бюджетних дірок на цей рік. Ми бачимо, що, за різними підрахунками, приблизно 150 млрд не вистачає, щоб завершити цей бюджетний рік. Проект головного кошторису держави, який зараз обговорюється в Комітеті Верховної Ради з питань бюджету, не додає оптимізму. Ми в соціальному комітеті вимагаємо, щоб були збережені основні показники. Наприклад, мінімальна пенсія зросте на 50-60 гривень - це смішні гроші, які ще цього року з’їсть інфляція і подорожчання основних продуктів харчування. Через це завданням влади насамперед є захист найбільш уразливих категорій громадян. Більше того, ми не бачимо системи дій уряду, бо програма так і не затверджена, яким чином будуть розвиватися основні галузі виробництва наступного року. Зростання ВВП не слід очікувати. Навіть за прогнозом Мінекономіки, в І кварталі буде спад до 3%.

Де взяти гроші на підтримку вразливих верств населення

Подивіться, яке недовиконання йде із митниці. Уже 4 чи 5 керівників тихенько змінилися, але вони не несуть жодної відповідальності за недосягнення результату. Як йшла контрабанда, так і йде. Тобто є неефективність управління державного апарату. Податкова служба і фіскальна нібито на 103% виконали плани. А знаєте, чому виконали? Бо тричі коригували плани. То давайте їм взагалі доведемо 0,0 і вони навіть на 3% щось зберуть, і це буде перевиконання. Це ще раз підкреслює нефаховість.

Проблеми з міжнародними кредиторами

Наступна річ – непрофесійність у перемовинах із міжнародними кредиторами. Ми бачимо, що деяким державам взагалі списали борги. Це говорить про недовіру міжнародних кредиторів, про нефаховість перемовин. Насправді наступного року слід віддати майже третину боргів, а це навантаження на бюджет. Крім того, міжнародні кредитори вимагають збалансування бюджету. А про яке збалансування бюджету ми можемо говорити, коли відбувається несистемне підвищення цін на комуналку? Ми пам’ятаємо, як уряд ціле літо тішився, що в підземних сховищах максимальні запаси газу, закупленого за літньою ціною. В міжнародних хабах ціна була приблизно 3,5 тисячі. А зараз продають його населенню за 9 і 10. Куди йдуть ці гроші? Це теж має бути джерелом соціальних виплат. Наступна річ: ми маємо казати Мінекономіки, як воно "ефективно" управляє державними підприємствами. Нафтогаз ні з чого став збитковим, Укрзалізниця – збиткова, Укроборонпром – не знаю, що там відбувається. В більшості цих державних підприємств ми маємо наглядові ради, які отримують мільйонні зарплати. Як правило, це навіть не громадяни України. От де економія. Там слід реально економити.

Чи дасть МВФ гроші Україні

Я думаю, що МВФ дасть Україні гроші. Саме МВФ зацікавлений в тому, щоб наступного року Україна справно виплачувала борги. Але справа в тому, коли дасть, яку суму і на яких умовах. Дуже прикро, що українська сторона йде на ті умови, які попередні влади не дозволяли собі робити. Заради об’єктивності, багато проблем тягнеться із попередньої влади в цілому, але ми кажемо, що нам вже почали нав’язувати непритаманні міжнародному кредитору речі: введення наглядових рад до державних підприємств, антикорупційні заходи – залишити ту персоналію чи іншу. Це вже небезпечно, бо насправді це ознаки зовнішнього управління. Я погоджуюся, що вони можуть вимагати, адже вони позичають гроші і хочуть контролювати, як їх використовують. Це правильна річ, але не шляхом нав’язування персоналій.