Пеня або відключення послуги: як українців будуть карати за борги з комуналки

У разі заборгованості з комунальних платежів в Україні можуть не тільки нарахувати пеню, але і відключити послугу.

Про це розповів кандидат юридичних наук Денис Головін, пишуть "Факти".

Він уточнив, що нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за ЖКП. Таким чином, протягом якогось часу буде нараховуватися пеня за кожний день прострочення сплати, а після цього відключать послугу.

Це передбачено Законом "Про житлово-комунальні послуги". Згідно з ним, за несплату можуть припинити або призупинити надання комунальних послуг. Виняток становлять випадки, коли якість або кількість таких послуг не відповідає умовам договору.

"Тому, якщо ви на 1-2 дня прострочили оплату, у вас не відключать газ чи електроенергію, просто буде нарахована пеня за договором. Крім того, згідно з чинним законодавством, споживач послуги повинен отримати попередження про відключення і мати термін для усунення перешкоди в користуванні послугою, в нашому випадку - на погашення боргу", - резюмував юрист.

Як розповідав "Апостроф", в Україні боржникам з оплати комунальних послуг можуть не тільки відключити газ чи світло, але і заарештовувати їх рахунки і блокувати банківські карти.