ЄС виділив Україні 5 млн євро: на що підуть гроші

Україна отримає від Європейського союзу 5 млн євро, які спрямують на удосконалення безпечного поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом та на покращення екологічної реабілітації колишніх ядерних об'єктів.

Про це повідомила віце-прем'єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, яка підписала Угоду про фінансування Річної програми дій 2020 року щодо співробітництва у сфері ядерної безпеки між Урядом України та Європейською Комісією, пише Урядовий портал.

"За підтримки ЄС розпочинаємо проект, який сприятиме вдосконаленню безпечного поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом в Україні, а також покращенню екологічної реабілітації колишніх ядерних об'єктів", – пояснила Стефанишина.

Зазначається, що загальна вартість програми становить 6,5 млн. євро. 5 млн євро із цієї суми виділить Євросоюз, а Україна має внести ще 1,5 млн євро.

Кошти спрямують на розробку рекомендацій щодо можливих варіантів для майбутнього управління пунктом поховання радіоактивних відходів "Підлісний" і поводження з відходами, що там містяться. Також фінансування охопить питання покращення системи радіаційного моніторингу водних ресурсів у зоні відчуження.

Як повідомляв "Апостроф", раніше голова виконавчої комісії Європейського союзу попередила Росію, що блок готовий до додаткових санкцій, якщо Москва зважиться на повномасштабне військове вторгнення в Україну.